Pet zvezdica za Mazdu3 na Euro NCAP testu

Mazdin najnoviji model tako je postao najsigurniji kompaktni automobil dostupan u Evropi, od svih koji su do sada prošli Euro NCAP testiranje u 2013. godini.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 30.11.2013.

17:16

Default images

Najnovija verzija Mazdinog najprodavanijeg automobila svih vremena dobila je odlične ocene u sve četiri kategorije, postigavši ukupno 93 posto za zaštitu odraslih putnika i 86 posto za zaštitu dece – oboje među najvišim ocenama u Evropi ove godine.

Trojka je postigla 65 posto u oceni zaštite pešaka, kao i 81 posto u kategoriji sistema za povećanje sigurnosti. Ovo je prva ocena potpuno nove Mazde3 od strane neke od vodećih organizacija ili agencija za procenu sigurnosti, a kako ističu Mazdini menadžeri, ovi rezultati premašuju odgovarajuće Euro NCAP-ove pragove potrebne za osvajanje svih pet zvezdica.

Dostupna u verzijama Sport (hatchback) i sedan, nova Mazda3 sada je već peta Mazda sa pet zvezdica.

Mazda3 ima laganu karoseriju i sistem oslanjanja koji efikasno upijaju energiju udara. Tako je, na primer, otprilike 60 posto karoserije izrađeno od čelika visoke i ultra-visoke čvrstoće što automobil čini lakšim, a istovremeno 30-ak posto krućim.

Sve to donosi još bolju pasivnu zaštitu, koja je kod nove Mazde3 dopunjena i paletom i-ACTIVESENSE dodataka za povećanje aktivne bezbednosti baziranih na različitim senzorima. Euro NCAP sistem ocenjivanja uključivaće ubuduće i takve sisteme, počevši od 2014.

U mazdi ističu da je druga glavna karakteristika nove Mazde3, predvidljiva reakcije pri ubrzanjima, kočenju i skretanju. Samim tim automobil je lakše voziti sigurno, što pak dodatno smanjuje mogućnost nesreća, a nimalo ne šteti Mazdinom karakteru koji je čini zabavnom u vožnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: