Volvo S80 za 2014.

Volvo je predstavio unapređenu luksuznu limuzinu S80 koja će se naći u prodajnim salonima 2014. godine.

Podeli

Novine na spoljašnjem dizajnu novog Volvoa S80 obuhvataju restilizovane branike, koji stvaraju utisak šireg i nižeg automobila, dok nova dnevna svetla daju prednjem delu savremeniji izgled.

Volvo S80 za 2014. sada je dostupan i sa opcionim 19 inčnim alu točkovima. Kupci modela za 2014. mogu da biraju između tri vrste podvozja - Comfort, skraćeno Sport podvozje i Four-C (konstantno nadziran koncept podvozja).

Što se tiče pogonskih sistema, benzinski T6 motor iz zapremine od 3.0 litra "izvlači" 304 KS i 440 Nm. Ovaj agregat u modelu S80 za 2014. sa pogonom na sve točkove prosečno troši 9,9 l/100 km. Snaga se na sva četiri točka prenosi preko druge generacije šestostepene Geartronic automatske transmisije.

U ponudi je i novi četvorocilindrični Drive-E T5 benzinac sa 245 KS i 350 Nm obrtnog momenta. U kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem u proseku troši 6,2 l/100 km (144 g/km CO2).

Volvo S80 za 2014. dostupan je i sa 1.6 litarskim GTDi turbo-benzincem sa direktnim ubrizgavanjem u varijanti T4 (180 KS), koja, u kombinaciji s manuelnim menjačem, prosečno troši 5,9 l/100 km (138 g/km CO2). Isti motor u paru s automatskim menjačem prosečno traži 7,1 l/100 km (165 g/km CO2).

Petocilindrični D5 turbo-dizelaš razvija 215 KS i 420 Nm i u kombinaciji sa manuelnim menjačem prosečno troši 4,6 l/100 km i emituje 120 g/km ugljen-dioksida. U ponudi je i novi D4 turbo dizelaš koji razvija 181 KS i 400 Nm.

Motor donosi inovativnu i-ART tehnologiju ubrizgavanja. Korišćenjem povratnih informacija o pritisku ubrizgavanja na svakom injektoru goriva, umesto korišćenja samo jednog senzora pritiska u zajedničkom vodu, i-ART tehnologija omogućava konstantnu kontrolu i odvojeno prilagođavanje ubrizgavanja u svakom od četiri cilindra.

Potrošnja goriva je na ovaj način svedena na minimalni nivo. Tako ovaj motor u modelu S80 na svakih 100 km troši tek 3,9 l/100 km, uz emisiju ugljen-dioksida od 102 g/km. U kombinaciji s novim osmostepenim automatskim menjačem potrošnja iznosi 4,3 l/100 km (113 g/km CO2).

Automatizovana D3 (136 KS) verzija prosečno troši 4,9 l/100 km (129 g/km CO2), dok varijanta sa ručnim menjačem ima prosečnu potrošnju od 4,3 l/100 km (114 g/km CO2).

D2 verziju modela S80 pokreće 1.6 litarski turbo-dizelaš. Razvija 115 KS i 270 Nm i, u kombinaciji sa manuelnim menjačem, prosečno troši 4,1 l/100 km, uz emisiju ugljen-dioksida od 107 g/km. Isti motor u kombinaciji s automatskim menjačem ima potrošnju od 4,1 l/100 km (109 g/km CO2).

Volvo u modelu S80 za 2014. koristi potpuno novi Sensus Connected Touch multimedijalni sistem koji omogućava internetsko spajanje, a kojim se upravlja putem sedmoinčnog ekrana osetljivog na dodir.

Veza se ostvaruje preko 3G/4G hardverskog ključa ili putem vozačevog mobilnog telefona, a tu je i prva potpuno integrisana Spotify aplikacija. Sistem glasovne aktivacije funkcioniše na svim audio uređajima spojenim na Connected Touch sistem, a omogućeno je i deljenje WiFi mreže s putnicima.

Prilagodljivi digitalni ekran na instrument tabli, koji je debitovao na modelu Volvo V40, sada je dostupan i u velikim Volvo modelima. Vozač može da bira između tri grafičke teme: Elegance tema je bazni modalitet s tradicionalnom smirenom atmosferom.

Eco donosi zeleno osvetljenje s ciljem stvaranja ekološki usklađenog osećaja. Performance tema svojim crvenim osvetljenjem stvara sportsko okruženje.

Kako bi se vozačima omogućila ugodna vožnja i tokom hladnih zimskih dana, kupci kao opciju mogu opremiti volan grejačem. Automobili sa automatskim menjačem nude mogućnost doplate za komande na upravljaču pomoću kojih se brzine menjaju manuelno.

Novi, napredniji IntelliSafe sistem, koji podrazumeva brže procesuiranje vizuelnih podataka, omogućio je otkrivanja pešaka, kao i detekciju biciklista, i, po potrebi, automatsko kočenje vozila.

Senzor skenira prostor ispred automobila. Ukoliko biciklista naglo skrene ispred vozila, automatski se pojavljuje upozorenje i automobil samostalno koči. Tehnologija može da detektuje i pešaka koji stupa na put ispred vozila, a ukoliko vozač ne reaguje na vreme, automobil najpre upozorava vozača, a potom i samostalno koči.

Novi S80 poseduje i nadograđeni City Safety sistem. Novost je mogućnost funkcionisanja pri brzini do 50 km/h. Podsetimo, to je sistem koji automatski koči vozilo ukoliko vozač ne reaguje na vreme u slučaju naglog kočenja ili zaustavljanja vozila ispred.

Osim toga, u modelu Volvo S80 za 2014. novi Active High Beam Control sistem čini vožnju po mraku sigurnijom i udobnijom, jer ukida potrebu prebacivanja sa dugih na kratka svetla. Bezbednosni sistem pomaže vozaču i prikazivanjem saobraćajnih znakova na komandnoj tabli, a može se kombinovati s funkcijom upozorenja na preveliku brzinu kretanja.

U osveženom modelu S80, postojeći Volvo On Call sistem sada se može kombinovati s Bluetooth konekcijom. Mobilna aplikacija u isto vreme omogućava kontakt s automobilom preko iPhone ili Android pametnih telefona.

Još jedna važna karakteristika, kada je bezbednost u pitanju, je patentirana prednja struktura podeljena u zone, od kojih svaka ima različit zadatak prilikom deformisanja. Spoljne zone preuzimaju veći deo deformacije.

Što se energija udarca više približava putničkom prostoru, to se materijal manje deformiše. Kako bi svaka zona gužvanja prikladno funkcionisala, u izradi se koriste različite vrste čelika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu