100 godina Fordove montažne trake u 100 sekundi

Ford slavi stogodišnjicu prve pokretne montažne trake koja je unapredila automobilsku industriju i otvorila nove mogućnosti za serijsku proizvodnju automobila.

Podeli

Prva pokretna traka u auto industriji puštena je u pogon 1. decembra 1913. godine u Fordovoj fabrici Highland Park, a razvijena je za potrebe brže i efikasnije proizvodnje čuvenog Modela T. Na taj način, postupak sastavljanja 3.000 delova ovog automobila u jednu celinu je pojednostavljen i podeljen u 84 odvojena koraka.

Pogledajte pregled najvažnijih događaja tokom jednog veka istorije Forda u samo100 sekundi:

Zahvaljujući uvođenju pokretne montažne trake vreme potrebno za izradu jednog vozila skraćeno je sa dotadašnjih 12 sati na svega 90 minuta, a cena Modela T pala je sa 850 na 300 dolara, čime je automobil postao masovno dostupan.

Proizvodnja je naglo porasla, da bi na kraju Ford proizvodio po jedan Model T na svake 24 sekunde. Do 1927. godine prodato je 27 miliona primeraka što je u tom trenutku predstavljalo polovinu ukupnog broja do tada prodatih automobila u čitavom svetu.

Ford je jubilej iskoristio i da objavi planove za dalji razvoj kompanije. Kako bi do 2017. godine povećao proizvodnju za 30 odsto, američki proizvođač planira da 90 odsto kapaciteta u fabrikama širom sveta bude uposleno 24 sata dnevno.

Za istu godinu zacrtan je cilj da svi modeli Forda budu zasnovani na 9 globalnih platformi, čime će se dodatno povećati efikasnost u proizvodnji. Danas, Fordovi automobili su bazirani na 15 različitih mehaničkih platformi.

Predviđeno je da već tokom 2013. godine sa Fordovih proizvodnjih linija siđe ukupno 6 miliona vozila što odgovara proizvodnji od oko 16 automobila svakog minuta.

Aktuelno

Zimske gume - šta sve treba znati?

Od 1. novembra do 1. aprila biće obavezna upotreba sve četiri zimske gume samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je novim pravilnikom koji je na snagu stupio 1. novembra 2012. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba guma koje nisu za zimu.

Aktuelno četvrtak 31.10. 11:15 Komentara: 36

Auto-škole prestale sa radom

Nakon što je 25. oktobra na snagu stupio novi pravilnik, iz MUP-a saopštavaju da nijedna od 30 do sada pregledanih auto-škola ne ispunjava uslove za rad. Auto-škole u Srbiji u međuvremenu su prestale da rade zbog toga što ne mogu da ispune sve zahteve koje predviđa novi pravilnik.

Aktuelno sreda 30.10. 12:01 Komentara: 32

Osvojite zimske gume za vaš automobil

Sajt Internet Prodaja Guma od ponedeljka 28. oktobra 2013. započinje sa nagradnim kvizom u kome mogu učestvovati svi oni koji misle da poznaju svet guma i koji žele da osvoje neku od nagrada. Glavne nagrade su dva seta zimskih guma.

Aktuelno ponedeljak 28.10. 16:29 Komentara: 1

Šta ako ne stavite zimske gume?

Bliži se 1. novembar, datum koji označava početak obaveze korišćenja zimskih guma na vozilima u Srbiji. Predviđeno je da u periodu do 1. aprila vozači na svojim automobilima moraju da imaju sve četiri zimske ili univerzalne gume čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice.

Aktuelno ponedeljak 28.10. 12:55 Komentara: 56

Da li ćemo ikada imati bolje vozače?

Nažalost, kao i sa mnogim drugim stvarima u zemlji, i u vožnju automobila nalazimo se u začaranom krugu jer postoje problemi sa lošim putevima i nesprovđenjem zakona. Ali što je najvažnije, sa nedisciplinovanim vozačima i sa vozačima koji misle da su najpametniji.

Aktuelno petak 25.10. 10:06 Komentara: 57

Na kakvim gumama ćemo se voziti ove zime?

Iako meteorolozi za poslednje oktobarske dane najavljuju toplo i suvo vreme, novembar je blizu a to je najčešće mesec kada se javljaju i prvi mrazevi i snežne padavine. Od 1. novembra do 1. aprila predviđena je obaveza korišćenja sve četiri zimske gume, čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice. Ukoliko je vreme bez padavina i leda dozvoljena je upotreba guma koje nisu za zimu.

Aktuelno sreda 23.10. 10:23 Komentara: 66
strana 1 od 11 idi na stranu