Da li je rezervni točak stvar prošlosti?

Proizvođači sve manje razmišljaju o rezervnom točku. Pre svega, zahvaljujući pritiscima da se smanji masa automobila i emisija štetnih gasova. Međutim, postavlja se pitanje da li nam je rezervni točak zaista nepotreban? Mnogi misle da jeste, sve dok im se ne dogodi neprijatnost na putu, a rezervnog točka – nema. Kakva su iskustva u drugim zemljama, a kakva kod nas?

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2013.

12:04

Default images

Izvor - sajt Internet prodaja guma

Prema poslednjem istraživanju britanske firme RAC, čija je delatnost pomoć na putu, broj situacija u kojima u toku vožnje pukne guma, a vozač nema rezervnu, povećao se za 44 odsto u 2012. u odnosu na 2011. godinu. U poslednjih godinu dana, broj pomenutih situacija u kojima su servisne službe ove firme intervenisale skočio je na 120.000.

U Britaniji je pucanje gume i nedostatak rezervne drugi razlog zbog koga vozači zovu pomoć na putu. Imajući to u vidu, kompanija RAC inicirala je u saradnji sa ljudima iz britanske gumarske i auto-industrije inovaciju - takozvani univerzalni rezervni točak. Poslednjih godinu dana vršena su istraživanja da bi se došlo do jedne veličine rezervnog točka koja odgovara većini vozila prisutnih na tržištu te zemlje.

Na kraju, došlo se do rešenja – točka sa aluminijumskom felnom od 17 inča koji se uklapa sa više vrsta guma i može se montirati na veliki broj vozila (preko 85% vozila na britanskom tržištu). Izum je poznat kao Dynomec univerzalni rezervni točak.

Iz ugla funkcionalnosti, univerzalni rezervni točak je odlična stvar. Kada pomoć na putu dođe, oni na automobil monitraju univerzalnu gumu koja je, zapravo, alternativa za opremu za popravku guma na licu mesta. Naime set za reparaciju, kojim proizvođači sve češće opremaju nova vozila umesto rezervnim točkom, rešava problem samo trenutno, a dešava se da jednostavno ne radi.

Mnogi novi automobili prodaju se sa jednim od pomenutih setova umesto rezervne gume. Problem kod setova za brzu popravku gume je i što se oni mogu iskoristiti za popravku rupa ne većih od 4 milimetara. Sa druge strane, Dynomec univerzalni rezervni točak obećava vozačima brže i efektnije rešenje kada im na putu pukne guma.
Jedan od kompleta za reparaciju gume koji se mogu naæi u novim modelima automobila
U Britaniji, RAC patrole dolaze na poziv, montiraju univerzalnu gumu i povezuju vlasnika vozila sa najbližim vulkanizerom kako bi saznao kakve zamenske gume su dostupne. Plaća se na licu mesta, a usluga je generalno jeftinija od šlep-službe.

"Vozači ne treba da ispaštaju zbog zakonskih regulativa, već neprijatnost na putu treba minimalizovati rešenjem koje je jednostavnije i brže", kažu tvorci univerzanog rezervnog točka.

"Već vidimo rezultate našeg truda i iskreno se nadamo da će univerzalni rezervni točak postati uobičajena stvar na britanskim putevima“.

Mnogo je razloga zbog kojih je Srbija još uvek daleko od ovakvih i sličnih rešenja. Sa druge strane, s obzirom da smo deo globalnog automobilskog tržišta, i na našim putevima je sve više vozila koja se prodaju bez rezervnog točka u standardnoj opremi. Takođe, mnogi vlasnici automobila u Srbiji na mestu na kojem se nalazi rezervni točak imaju ugrađen rezervoar za tečni naftni gas.

Da li vozite automobil koji nema rezervni točak i da li ste se našli u situaciji da vam na putu pukne guma? Kakva su vaša iskustva sa setom za popravku gume? Da li smatrate da je komplet za reparaciju gume odgovarajuća zamena za rezervni točak?

Pročitajte i druge tekstove na temu automobilskih guma:

Polovne gume: Šta dobijamo za njihovu cenu?

Pročitajte šta su to "brze gume".

Saznajte šta označavaju brojevi i slova na gumama.

Pročitajte o vrstama i nameni pneumatika.

Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci.

Pročitajte tekst o trajnosti guma.

Trendovi: Širi izbor, veće dimenzije - skuplje gume.

Pročitajte o novim, "tihim" gumama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: