Put od recikliranih guma za tišu vožnju

Ideje za recikliranje i ponovno korišćenje guma u različite svrhe često nas iznenade i navedu na razmišljanje kako bismo mi to mogli da uradimo, jer priča o ponovnoj primeni starih guma zaista ima smisla - i za čoveka i za životnu okolinu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

07:36

Default images

Izvor - sajt Internet prodaja guma

U Velikoj Britaniji se već neko vreme uveliko priča o tome da bi buka na njihovim putevima mogla da se redukuje ukoliko bi se reciklirane gume ubacivale u asfalt prilikom ponovnog asfaltiranju. Prva proba već je izvedena. Nedavno je na putu sa dve trake između škotskih gradova Pert i Dandi postavljen ovakav asfalt da bi se saznalo da li će novi put smanjiti saobraćajnu buku i koliko će uticati na bezbednost.

Istraživanje ja završeno, a poseban akcenat bio je na prianjanju guma na novoj površini. Inženjeri koji su vodili istraživanje izjavili su da ne postoji značajna razlika u prijanjanju i upravljanju na ovakvoj površini u odnosu na standardnu. Zaključili su i da je vožnja znatno tiša na putu od recikliranih guma.

Kako se gume dodaju u asfalt?

Stare gume seckaju se na sitne komade, a zatim na mrvice, pa se umešaju u bitumen (derivat nafte koji je elastičan i rastegljiv) i lomljeni kamen. Putevi postaju tiši jer se gumene mrvice prilepljuju uz asfalt. To znači da je ovakva površina sposobna da apsorbuje vibracije i zvučne talase u velikoj meri, što rezultira manjom saobraćajnom bukom.

Gumena duša

Interesantno je da ovakav koncept puteva nije novina. Prvi putevi od recikliranih guma izgrađeni su još šezdesetih godina dvadesetog veka u Sjedinjenim Američkim Državama. Brazil, Kina i Nemačka takođe imaju nove puteve napravljene od starih guma.

Procenjeno je da ovakva struktura puta može da redukuje saobraćajnu buku za 25 odsto. Ukoliko se ovaj podatak pokaže tačnim, Evropska unija snažno će uticati na vlade evropskih zemalja da primene ovakav koncept.

Ako ideja zaživi u evropskim zemljama, možemo očekivati da će polovne gume završiti svoj životni vek u asfaltu, a ne na automobilima, što je svakako bolje rešenje u smislu očuvanja životne sredine, ali i bezbednosti u saobraćaju.

Pročitajte i druge tekstove na temu automobilskih guma:

Polovne gume: Šta dobijamo za njihovu cenu?

Pročitajte šta su to "brze gume".

Saznajte šta označavaju brojevi i slova na gumama.

Pročitajte o vrstama i nameni pneumatika.

Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci.

Pročitajte tekst o trajnosti guma.

Trendovi: Širi izbor, veće dimenzije - skuplje gume.

Pročitajte o novim, "tihim" gumama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: