Još uvek ne odustajemo od telefoniranja tokom vožnje

Veliki broj vozača u Srbiji krši zakon i koristi mobilni telefon tokom vožnje, a Bluetooth i hands-free uređaji su retkost. Uprkos tome, mali broj njih je kažnjen zbog ovog prekršaja, a većina smatra da je kazna od 5.000 dinara adekvatna.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

13:19

Default images

Izvor: Polovni automobili

Pored toga što je protivzakonito, korišćenje mobilnih telefona za vreme vožnje bez odgovarajućeg hands-free uređaja je takođe i veoma opasno. Imajući u vidu ovu lošu naviku Agencija za bezbednost saobraćaja i sajt www.polovniautomobili.com sproveli su zajedničko istraživanje kako bi se ispitali stavovi vozača na tu temu.

U njemu je za šest dana učestvovalo oko 4.000 ispitanika. Na osnovu dobijenih podataka utvrđeno je da se svega 35% ispitanih vozača drži principa da nije bezbedno i dozvoljeno koristiti telefon tokom vožnje pa ih zbog toga i ne koriste u tim momentima.

Sa druge strane, 65% ispitanih koristi telefone, bilo da je reč o telefoniranju, pisanju SMS poruka ili i jednom i drugom. Međutim, i tu ima razlike pa tako 36% njih koristi mobilne samo za razgovor ali ne kuca poruke, dok 27% ispitanika koristi sve osnovne funkcije telefona tokom vožnje (razgovor i sms).
Ono što predstavlja rizik u saobraćaju je to što tek mali broj ispitanika koristi neke pomoćne uređaje za telefoniranje dok većina to čini tako što telefon drži u ruci prislonjen na uvo. Bluetooth slušalice koristi svega 6% ispitanih koji su odgovorili da telefoniraju tokom vožnje a hands-free uređaj 8%.

Kada neko drugi inicira poziv njih 23% je reklo da provere ko ih zove bez obzira da li im je moblini u vidnom polju ili ne, a 42% njih to uradi samo ako im je mobilni u vidnom polju.

Skoro polovina ispitanih reklo je da nikada nisu bili u rizičnoj situaciji u saobraćaju zbog toga što su koristili mobilni telefon tokom vožnje. Tek 4% izjavilo je da jeste, a svaki stoti ispitanik je priznao da je izazvao saobraćajnu nesreću dok je razgovarao mobilnim u vožnji.

Četrdeset sedam odsto onih koji telefoniraju tokom vožnje smatra da je to nebezbedno ali od te navike ipak ne odustaju.
*na ovo pitanje odgovarali su samo oni koji su rekli da koriste telefon tokom vožnje (njih 35%).
*na ovo pitanje odgovarali su samo oni koji su rekli da koriste telefon tokom vožnje.

Ono što je zanimljivo jeste da je 76 odsto vozača reklo da su zabrinuti da bi mogli biti žrtve udesa usled nepažnje drugih vozača koji razgovaraju telefonom:
Na pitanje da li su do sada bili kažnjavani zbog korišćenja mobilnih telefona za vreme vožnje, tek oko 7% ispitanika reklo da jeste jednom ili više puta. Najviše njih, oko 58% od svih ispitanih nije još imalo ovo iskustvo:
*na ovo pitanje odgovarali su samo oni koji su rekli da koriste telefon tokom vožnje (35% njih to ne čini).
Najveći broj vozača, njih oko 43%, smatra da je kazna od 5.000 dinara adekvatna za ovaj prekršaj, 26 odsto smatra da je kazna visoka, a 31% da je niska.

Interesantni su i stavovi vozača prema drugim vozačima koji koriste mobilni telefon tokom vožnje. Na pitanje: "Da li vas nervira kada drugi vozači telefoniraju tokom vožnje i time ugrožavaju ostale učesnike u saobraćaju?", gotovo polovina ispitanika (48%) je reklo da ih nerviraju ukoliko ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

Trećina ispitanika (33%) kaže da ih ovakvo ponašanje uvek nervira dok je 12% ispitanika reklo da ih ovo ne nervira jer se i sami tako ponašaju. Najmanji broj (7%) je rekao da ih to uopšte ne nervira.

Pročitajte više o ovoj temi u posebnom tekstu u našoj rubrici Aktuelno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: