Kako poboljšati bezbednost na putevima?

Tokom predstojećeg perioda povećanog intenziteta saobraćaja na putevima u Srbiji, Agencija za bezbednost saobraćaja organizovaće niz preventivnih aktivnosti koje treba da doprinesu bezbednosti i smanjenju broja udesa i žrtava.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

15:40

Default images

Direktor Agencije, Stojadin Jovanović, naveo je da će biti tretirana ponašanja koja najčešće dovode do saobraćajnih udesa, kao što je neprilagođena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i nepoštovanje propisa na pružnim prelazima. Osim toga, pokrenuta je i medijska kampanja za vezivanje pojaseva u automobilima.

U jednom od četiri promotivna televizijska spota namenjena letnjoj sezoni, koji ukazuje na značaj vezivanja sigurnosnog pojasa u vozilu, promoter je predsednik Srbije, Tomislav Nikolić. Jovanović je ukazao da vezivanje pojasa može za 40 do 50 odsto umanjiti težinu posledica udesa.

Od preostalih spotova, jedan se bavi problemom vožnje neprilagođenom brzinom, drugi upozorava na vožnju pod dejstvom alkohola, a treći na kršenje propisa prilikom nailaska na pružne prelaze. Jovanović je naveo da su spotovi dostavljeni na adrese 50 televizija sa nacionalnom, regionalnom i lokalnom frekvencijom, izrazivši očekivanje da će uticati na svest vozača da poštuju propise.

Kampanja će, kako je ocenio, biti uspešna ako bude i jedna osoba manje među poginulima u saobraćajnim udesima. Jovanović je ukazao da se pored povećanja intenziteta saobraćaja usled turističke sezone, na bezbednost nepovoljno odražavaju i visoke temperature koje su karakteristične za ovaj period. On je učesnike u saobraćaju pozvao da se pridržavaju propisa, blagovremeno se pripripreme za put, pođu na vreme i povedu računa o ispravnosti vozila.

U okviru preventivnih aktivnosti Agencije tokom letnje sezone, na 30 lokacija u Srbiji postavljeni su bilbordi koji tretiraju problem nevezivanja pojasa, na kojima se pojavljuje predsednik države. Sredinom jula duž glavnih puteva u zemlji biće postavljeni bilbordi koji se odnose na turističku sezonu, a u avgustu oni koji tretiraju problem kršenja propisa prilikom prelaska pružnih prelaza.

U preventivnim aktivnostima, koje za cilj imaju povećanje bezbednosti u saobraćaju, zajedno sa Agencijom učestvuju i Crveni krst Srbije, Auto-moto savez Srbije, Udruženje osiguravača Srbije i Nacionalna asocijacija turističkih agencija - Juta.

Ljubica Aleksić iz Crvenog krsta najavila je da će tokom leta biti organizovani besplatni kursevi prve pomoći za vozače, budući da su istraživanja sprovedena u EU pokazala da većina njih bolje procenjuje svoje znanje iz te oblasti, nego što ono objektivno jeste. Sa druge strane, u više od 50 odsto slučajeva do smrtnih ishoda dolazi u prvim minutima posle nesreće, zbog čega je izuzetno važno brzo reagovati.

Ona je dodala da će tokom leta duž puteva na odmorištima dežurati volonteri CKS, koji će vozačima davati savete, meriti pritisak i tesetirati njihov nivo zamora. AMSS će svoj doprinos dati sprovođenjem akcije "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo" u okviru koje će vozači moći besplatno da provere tehničku ispravnost vozila u periodu od 24. do 29 juna.

Udruženje osiguravača Srbije i osiguravajuća društva će svojim osiguranicima deliti promotivni materijal, kao i članice Jute, koje će poseban akcenat staviti na klijente koji sopstevnim vozilom putuju na odmor, a kojih je oko 350.000.

Savetnik u Ministarstvu saobraćaja Milan Božović je naglasio značaj izgradnje stabilnog sistema upravljanja bezbednošću saobraćaja, za šta je, kako je rekao, važno da postoji volja političke, stručne i najšire javnosti. Božović je ocenio da je izuzetno važno to što je predsednik države ukazao na problem bezbednost saobraćaja, istakavši da je neophodno proširiti aktivnosti na tom polju i uključiti sve relevantne subjekte.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte o akciji besplatne provere ispravnosti vozila.

Pročitajte o aktuelnom stanju bezbednosti saobraćaja.

Pročitajte zašto je važno vezati sigurnosni pojas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: