Hoće li i kod nas? Kazne za "gušenje" i "lepljenje"

Britanske vlasti nameravaju da od jula počnu da naplaćuju kazne za dva nova prestupa - za "gušenje" brze trake, ali i za vožnju na nebezbednoj distanci. Ko god bude uhvaćen da radi stvari koje su svakodnevica i na našim putevima biće na licu mesta kažnjen sa sto funti.

Podeli

S obzirom na to da se veliki broj članova našeg zakona o bezbednosti saobraćaja u sličnom obliku već nalazio i zakonima drugih država, zanima nas da li će slične kazne biti primenjive i kod nas.

Britanci se nadaju da će nove kazne i njihovo izricanje na licu mesta smanjiti broj nesreća, ali i rasteretiti prekršajne sudove na Ostrvu. Osim toga, vožnja uz razgovor mobilnim telefonom i vožnja bez vezanog pojasa su "poskupeli" - sa 60 na 100 funti.

Osim toga, biće oštrije kažnjavani oni koji voze bez osiguranja.

"Novim kaznama se borimo protiv tri glavne omražene stvari svakog vozača - onih koji se 'lepe', onih koji voze i telefoniraju i onih koji bez potrebe ostaju u brzoj traci, iako ne pretiču", naveo je predsednik britanskog AMS Edmund King.

Mnogi vozači su sa oduševljenjem dočekali ove kazne, ali se zbog smanjenog broja saobraćajaca u poslednjoj deceniji skoro za četvrtinu plaše da neće biti dovoljno primenjivane.

Aktuelno

Da li ste se pripremili za godišnji odmor?

Pred polazak na letnji odmor i putovanje važno je opremiti se svim neophodnim stvarima. Bilo da idete na more ili planinu, svakako nećete zaboraviti da ponesete mleko za sunčanje. A da li znate šta je za putovanje potrebno vašem automobilu?

Aktuelno petak 28.06. 10:12 Komentara: 20

Koliko traju gume?

Postavljanjem ovog pitanja, otvaraju se dve teme: koliko gume mogu trajati od montiranja na vozilo i koliki je životni vek gume od silaska sa fabričke trake do trenutka kada ona više nije upotrebljiva?

Aktuelno četvrtak 27.06. 09:04 Komentara: 26

Kako poboljšati bezbednost na putevima?

Tokom predstojećeg perioda povećanog intenziteta saobraćaja na putevima u Srbiji, Agencija za bezbednost saobraćaja organizovaće niz preventivnih aktivnosti koje treba da doprinesu bezbednosti i smanjenju broja udesa i žrtava.

Aktuelno ponedeljak 24.06. 15:40 Komentara: 32

Broj udesa smanjen, ali još uvek veliki

Za prvih pet meseci 2013. godine, broj saobraćajnih nesreća u Srbiji bio je u blagom padu u odnosu na isti period 2012. Smanjen je i broj poginulih i teško povređenih, ali je broj onih koji su pretrpeli lakše povrede u porastu.

Aktuelno ponedeljak 24.06. 13:02 Komentara: 5

Kako pregurati vrućine?

Stiglo je leto, a sa njim i visoke dnevne temperature. Da li ste sigurni da će vaš automobil bez problema obaviti sve zadatke koji ga očekuju tokom letnjih meseci i vrućina koje nam predstoje?

Aktuelno petak 21.06. 08:45 Komentara: 15

Opel Insignia za 2014.

Opel je objavio prve fotografije i tehničke detalje redizajnirane Insignije. Osim kozmetičkih promena, osveženi model obogaćen je novim sadržajima, ali i novim motorima.

Aktuelno sreda 12.06. 12:58 Komentara: 40
strana 1 od 6 idi na stranu