Hoće li i kod nas? Kazne za "gušenje" i "lepljenje"

Britanske vlasti nameravaju da od jula počnu da naplaćuju kazne za dva nova prestupa - za "gušenje" brze trake, ali i za vožnju na nebezbednoj distanci. Ko god bude uhvaćen da radi stvari koje su svakodnevica i na našim putevima biće na licu mesta kažnjen sa sto funti.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.06.2013.

09:45

Default images

S obzirom na to da se veliki broj članova našeg zakona o bezbednosti saobraćaja u sličnom obliku već nalazio i zakonima drugih država, zanima nas da li će slične kazne biti primenjive i kod nas.

Britanci se nadaju da će nove kazne i njihovo izricanje na licu mesta smanjiti broj nesreća, ali i rasteretiti prekršajne sudove na Ostrvu. Osim toga, vožnja uz razgovor mobilnim telefonom i vožnja bez vezanog pojasa su "poskupeli" - sa 60 na 100 funti.

Osim toga, biće oštrije kažnjavani oni koji voze bez osiguranja.

"Novim kaznama se borimo protiv tri glavne omražene stvari svakog vozača - onih koji se 'lepe', onih koji voze i telefoniraju i onih koji bez potrebe ostaju u brzoj traci, iako ne pretiču", naveo je predsednik britanskog AMS Edmund King.

Mnogi vozači su sa oduševljenjem dočekali ove kazne, ali se zbog smanjenog broja saobraćajaca u poslednjoj deceniji skoro za četvrtinu plaše da neće biti dovoljno primenjivane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: