Platiš pola kazne, pola ti se prašta?

U Srbiji bi uskoro trebalo da bude uveden prekršajni nalog koji će omogućiti da građani koji u određenom roku plate polovinu novčane kazne budu oslobođeni obaveze da izmire preostali iznos.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

10:50

Default images

Kako piše "Blic", ovo je jedna od značajnijih novina u nacrtu novog zakona o prekršajima, koji bi prema najavama iz Ministarstva pravde mogao da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini.

Ovim zakonom bi trebalo da budu obuhvaćeni i saobraćajni prekršaji, ali se prekršajni nalog izdaje samo za kazne koje predviđena kazna ima fiksni iznos.

"Ako osoba protiv koje je izdat nalog plati polovinu kazne u roku od osam dana od dana prijema naloga, biće oslobođen plaćanja druge polovine kazne. Onaj ko smatra da je nepravedno kažnjen, može da primerak naloga pošalje u sud i time automatski pokreće prekršajni postupak", kaže za "Blic" Zoran Pašalić, v. d. presednika Višeg suda i član ruadne grupe za izradu pomenutog zakona.

Na taj način građani imaju vid sudske zaštite od samovolje i grešaka, neadekvatnog ponašanja predstavnika državnih organa, a ako građanin nije u pravu, ne može da mu se izrekne veća kazna od one navedene u nalogu.

Osim toga, budući zakon predviđa i registar neplaćenih novčanih kazni, pa svi koji ne plate na primer neće moći da registruju automobil ili registruju firmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: