Vozači, pazite na bicikliste!

Uoči početka svake motociklističke sezone, pa tako i ovog proleća, dosta se govorilo o bezbednosti motorista i potrebi da vozači automobila i motociklisti povedu više računa jedni o drugima. Međutim, malo je bilo reči o bezbednosti još jedne ugrožene kategorije učesnika u saobraćaju - biciklista.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.05.2013.

16:35

Default images

Iako je vožnja bicikla u Srbiji još uvek nedovoljno razvijen vid saobraćaja, na našim ulicama i putevima sve je više biciklista. Onima koji bicikl koriste kao svakodnevno prevozno sredstvo, zahvaljujući pogodnim vremenski prilikama, ovih dana pridružuju se i biciklisti rekreativci.

Nažalost, naša putna i ulična infrastruktura uglavnom nije projektovana za bicikliste, tako da su oni prinuđeni da se dovijaju na razne načine. Najčešće se biciklistički saobraćaj odvija zajedno sa kretanjem motornih vozila, pri čemu se vozači bicikla izlažu riziku da ih udari automobil ili neko drugo prevozno sredstvo.

Kada tome dodamo i nenaviknutost naših vozača na bicikliste (osim u nekim sredinama gde je njihova koncentracija velika), čini se da su biciklisti najugroženija kategorija vozila u saobraćaju. To potvrđuje i sledeći primer.

Mada je video snimak koji prikazuje kako motocikl udara otpozadi biciklistu načinjen u Kaliforniji, on nas upozorava i opominje da budemo znatno oprezniji kada delimo kolovoznu traku sa biciklistima.

Iako je prema tvrdnji očevica udareni biciklista na sreću prošao bez težih povreda upozoravamo da je snimak uznemirujući:



Motociklista verovatno nije na vreme uočio bicikliste na putu, jer je tek izašao iz oštre krivine, a zbog brzine kretanja i nedovoljno vremena i prostora za bezbedno manevrisanje nije uspeo da izbegne sudar.

Snimak pokazuje da do nesreće u kojoj su učesnici biciklisti može da dođe i po vedrom danu kada je vidljivost dobra i da čak i u takvim slučajevima bicikl na putu nije uvek lako uočiti. Zbog toga je važno da bicikli koji se kreću na putevima zajedno sa motornim vozilima budu obeleženi adekvatnom svetlosnom signalizacijiom.

Vozač bicikla bi trebalo da ima što uočljiviju i upadljiviju odeću, poput fluorescentnih zaštitnih prsluka. Ovo je posebno važno u noćnoj vožnji i pri smanjenoj vidljivosti. Ako je za motocikliste zaštitna kaciga obavezan deo opreme, nema razloga da ona to ne bude i za vozače bicikla, jer su kod ovakvih nesreća uz povrede kičmenog stuba, najopasnije povrede glave, koje mogu da budu fatalne.
Foto: seantoyer/flickr
Saobraćajna policija upozorava da su proleće i leto naročito rizični periodi za bicikliste, koji su neretko i sami odgovorni za udese. Zato je neophodno da pre svega oni sami povedu računa o svojoj bezbednosti, izbegavajući najopasnija mesta za vožnju, nagle i nepredvidive promene pravca tokom vožnje.

Apelujemo na vozače da budu posebno oprezni na deonicama gde se biciklisti često kreću i gde ne postoji razdvojenost ova dva vida saobraćaja. Ovih dana u Beogradu je primetno povećano prisustvo biciklista na ulicama, a za njih je naročito opasan potez od sajmišta prema Adi Ciganliji. Postojeća biciklistička staza privremeno je prekinuta zbog izgradnje petlje "Radnička" kod Mosta na Adi, zbog čega su oni prinuđeni da prelaze ili da se kreću veoma prometnom saobraćajnicom.

Vožnja bicikla je fizička aktivnost koja se preporučuju jer pogoduje zdravlju. Osim toga, upotreba bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva doprinosi smanjenju zagađenja vazduha u urbanim sredinama. Vozači, pazite na bicikliste. Biciklisti, ne odričite se bicikla, ali vodite računa o sopstvenoj bezbednosti tokom vožnje.

Bicikl kao prevozno sredstvo.

Pročitajte o akciji: Parkiraj auto - vozi elektrobicikl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: