Uvoznici polovnih vozila traže "prenosive tablice"

Prodavci polovnih automobila pokrenuli su inicijativu za uvođenje tablica koje se mogu prenositi iz jednog vozila u drugo čime bi se sprečilo kršenje zakona do kojeg sada dolazi ukoliko se ide i na običnu probnu vožnju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

09:12

Default images

Preduzeća koja se bave uvozom polovnih automobila, njih 333, potpisala su peticiju kojom se apeluje na nadležne državne organe da se uvedu takozvane „prenosive tablice” kako bi se na jednostavniji način uredila oblast registracije vozila koja se uvoze i prodaju na našem tržištu. Ova inicijativa uvoznika, pravnih lica, sprovedena je preko sajta Polovni automobili.

Trenutna situacija je da polovni automobil u Srbiji (nakon uvoza, a pre prodaje) može da se registruje isključivo na godinu dana uz plaćanje uobičajenih taksi i poreza, bez obzira na njegov status i namenu. Druga opcija je da se izvade probne tablice koje su prilično skupe, a važe svega nekoliko dana.

Ovakav vid registracije vozila koja su u fazi prodaje nije praktičan prodavcima pa oni često niti registruju vozilo na godinu dana, niti uzimaju probne tablice. Sa druge strane, svakodnevno imaju potrebu da vozila koja prodaju koriste u saobraćaju zbog odlaska u servis, probnu vožnju, perionicu, auto pijace... Jedini način da to sada legalno rade jeste da koriste usluge šlep službe koja je, posebno kada se koristi za više vozila, prilično skupa.

Zbog svega ovoga neretko se vozila u fazi prodaje voze neregistrovana, a samim tim ne poseduju ni neophodno osiguranje. U slučaju da budu učesnici nekog udesa, zbog nedostatka adekvatnih dokumenata (registracije i osiguranja) ceo slučaj bi se pred zakonom tretirao kao krivično delo.
Uvoznici su predložili da se uvedu takozvane „prenosive tablice” koje mogu da se stave na bilo koje neregistrovano vozilo koje se nalazi u ponudi i prenose ih sa jednog vozila na drugo. Prema ovom predlogu, pravna lica mogla bi podnositi zahtev za više „prenosivih tablica”, sve u zavisnosti od obima posla.

One bi bile drugačijeg izgleda od standardnih i vizuelno bi se odmah moglo zaključiti o kakvom tipu registracije je reč. U određenom dokumentu bila bi navedena imena lica koja imaju pravo da upravljaju vozilom sa „prenosivim tablicama“ ili da u njihovom prisustvu druga lica u svojstvu potencijalnih kupaca imaju pravo da upravljaju vozilom u unapred određenom vremenskom periodu.

Predložene su takođe i konkretne mere za sprečavanje zloupotrebe ukoliko bi se ova inicijativa usvojila. Prema mišljenju prodavaca polovnih automobila, na ovaj način doprinelo bi se sveopštoj bezbednosti u saobraćaju, poštovanju zakona i njihovom lakšem poslovanju.

U Hrvatskoj je ovaj problem rešen tako što su uvedene „prenosive tablice” kojima se označavaju vozila koja se kreću do mesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mesta, mesta atestiranja, mesta skladištenja/čuvanja, mesta nadogradnje i vozila kojima se obavlja probna (test) vožnja.

Na taj način rešen je problem sa kojim se sada suočavaju prodavci u Srbiji zbog čega su i odlučili da prikupe potpise koji su već dostavljeni nadležnim državnim institucijama.

Uvođenje „prenosivih tablica” pomoglo bi i kupcima polovnih automobila u Srbiji, jer bi tada mogli bez kršenja saobraćanih propisa da isprobaju i obave test vožnju vozila za koje su zainteresovani. Takođe, mogli bi legalno da odvezu automobil u neki od servisa radi procene njegovog stanja i ispravnosti, a da za to ne moraju da koriste usluge šlep službe i izlažu se dodatnim troškovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: