Pola veka Lamborghinija

U 2013. godini kompanija Automobili Lamborghini proslaviće svoj prvi veliki jubilej - 50 godina od proizvodnje prvog sportskog automobila te marke, prototipa 350 GTV.

Podeli

Kada je 1963. godine Ferruccio Lamborghini odlučio da sa proizvodnje traktora pređe na konstruisanje sportskih automobila, retko ko je, osim njega samog, mogao da predvidi blistavu karijeru koja traje već gotovo pola veka.

Prvi automobil koji je izašao iz radionice tek rođene firme bio je prototip Lamborghini 350 GTV, iz kojeg će godinu dana kasnije nastati i prvi serijski model - Lamborghini 350 GT.

Prototip 350 GTV bio je pogonjen 3.5 litarskim V12 motorom koji je bio u stanju da razvije 347 ks.

Tako je sve počelo, a u godinama koje su usledile Lamborghini je uneo svežinu u svet sportskih automobila modelom Miura, koja je udarila temelje seriji vrhunskih superautomobila kao što su Countach, Diablo i Murcielago.

Uprkos sve većem uticaju na svet sportskih, a posebno superautomobila, Lamborghini je od osnivanja pa do 2002, godišnje prosečno prodavao tek oko 250 primeraka svojih automobila. Veliki skok u količini prodatih vozila dogodio se u razdoblju 2002-2007. godine, kada se taj broj udevetostručio.

Do značajnog povećanja proizvodnje i isporuka novih automobila došlo je i zbog pojavljivanje novog, manjeg i jeftinijeg modela u gami, Lamborghinija Gallardo.

Dalji razvoj kompanije doveo je do toga da je potražnja za aktuelnim top modelom Lamborghinija, Aventadorom, tolika da na njegovu isporuku kupci čekaju i po 18 meseci.

Pogledajte kratki promotivni film kojim Lamborghini najavljuje obeležavanje svog jubileja:

Godina u koju smo ušli biće zahvaljujući Lamborghiniju "u znaku bika", a italijanski proizvođač organizovaće više manifestacija u čast svog jubileja.

Jedan od značajnijih događaja biće "The Lamborghini 50th Anniversary Grand Tour" koji će se održati od 7. do 11. maja i Italiji, na trasi dugačkoj više od 1.200 km.

U ovoj svojevrsnoj reviji Lamborghinija učestvovaće vlasnici i prodavci automobila te marke iz celog sveta. Startovaće se u Milanu, dok je cilj u sedištu i mestu osnivanja Lamborghinija, u gradiću Sant'Agata Bolognese.

Osim toga, šef Lamborghinija, Stephan Winkelmann, najavio je u decembru 2012. da će, u znak obeležavanja pola veka od osnivanja, ta kompanija lansirati model koji će biti dizajniran specijalno za tu priliku.

Pročitajte o Lamborghiniju Aventador Roadster.

Pročitajte o prestanku proizvodnje Lamborghinija Gallardo.

Aktuelno

Držanje odstojanja nije samo fraza

Često u zvaničnim saopštenjma o stanju na putevima nailazimo na fraze kao što su "prilagoditi brzinu uslovima na putu" ili "držati potrebno odstojanje". Mnogi vozači nisu svesni važnosti ovih i sličnih saveta, sve dok se zaista ne nađu u situacijama kada ih je neophodno primeniti u praksi.

Aktuelno četvrtak 24.01. 11:22 Komentara: 42

Corvette ponovo u Njujorku

U četvrtak, 17. januara, navršilo se tačno šezdeset godina od kada su se znatiželjni ljubitelji automobila poređali niz njujoršku Park aveniju da bi videli prvu Chevrolet Corvette. Sada već legendarni sportski model bio je izložen u sklopu General Motors-ovog sajma Motorama. Šest decenija kasnije, Corvette se vratila u Njujork kroz sedmu generaciju ovog automobila.

Aktuelno petak 18.01. 16:25 Komentara: 11

Moguće poskupljenje putarine za 20%

U javnom preduzeću "Putevi Srbije" kažu da nemaju dovoljno novca za održavanje puteva i smatraju da cene putarine treba povećati za 20 odsto. Zvaničan zahtev za poskupljenje biće upućen Ministarstvu saobraćaja tek kada se oko toga postigne konkretan dogovor sa Vladom Srbije, rekli su u tom preduzeću.

Aktuelno petak 18.01. 09:06 Komentara: 23
strana 1 od 6 idi na stranu