Pola veka Lamborghinija

U 2013. godini kompanija Automobili Lamborghini proslaviće svoj prvi veliki jubilej - 50 godina od proizvodnje prvog sportskog automobila te marke, prototipa 350 GTV.

Podeli

Kada je 1963. godine Ferruccio Lamborghini odlučio da sa proizvodnje traktora pređe na konstruisanje sportskih automobila, retko ko je, osim njega samog, mogao da predvidi blistavu karijeru koja traje već gotovo pola veka.

Prvi automobil koji je izašao iz radionice tek rođene firme bio je prototip Lamborghini 350 GTV, iz kojeg će godinu dana kasnije nastati i prvi serijski model - Lamborghini 350 GT.

Prototip 350 GTV bio je pogonjen 3.5 litarskim V12 motorom koji je bio u stanju da razvije 347 ks.

Tako je sve počelo, a u godinama koje su usledile Lamborghini je uneo svežinu u svet sportskih automobila modelom Miura, koja je udarila temelje seriji vrhunskih superautomobila kao što su Countach, Diablo i Murcielago.

Uprkos sve većem uticaju na svet sportskih, a posebno superautomobila, Lamborghini je od osnivanja pa do 2002, godišnje prosečno prodavao tek oko 250 primeraka svojih automobila. Veliki skok u količini prodatih vozila dogodio se u razdoblju 2002-2007. godine, kada se taj broj udevetostručio.

Do značajnog povećanja proizvodnje i isporuka novih automobila došlo je i zbog pojavljivanje novog, manjeg i jeftinijeg modela u gami, Lamborghinija Gallardo.

Dalji razvoj kompanije doveo je do toga da je potražnja za aktuelnim top modelom Lamborghinija, Aventadorom, tolika da na njegovu isporuku kupci čekaju i po 18 meseci.

Pogledajte kratki promotivni film kojim Lamborghini najavljuje obeležavanje svog jubileja:

Godina u koju smo ušli biće zahvaljujući Lamborghiniju "u znaku bika", a italijanski proizvođač organizovaće više manifestacija u čast svog jubileja.

Jedan od značajnijih događaja biće "The Lamborghini 50th Anniversary Grand Tour" koji će se održati od 7. do 11. maja i Italiji, na trasi dugačkoj više od 1.200 km.

U ovoj svojevrsnoj reviji Lamborghinija učestvovaće vlasnici i prodavci automobila te marke iz celog sveta. Startovaće se u Milanu, dok je cilj u sedištu i mestu osnivanja Lamborghinija, u gradiću Sant'Agata Bolognese.

Osim toga, šef Lamborghinija, Stephan Winkelmann, najavio je u decembru 2012. da će, u znak obeležavanja pola veka od osnivanja, ta kompanija lansirati model koji će biti dizajniran specijalno za tu priliku.

Pročitajte o Lamborghiniju Aventador Roadster.

Pročitajte o prestanku proizvodnje Lamborghinija Gallardo.

strana 1 od 6 idi na stranu