Niži NCAP rejting za Aygo, C1 i 107

Kada su se 2005. pojavili na tržištu, srodni modeli Toyote, Citroena i Peugeota dobili su po četiri EuroNCAP zvezdice na testovima sigurnosti koje sporovodi ta agencija. Međutim, na ponovljenim testiranjima koja su obavljena 2012. na osveženim verzijama ovih automobila, bezbednosni rejting snižen je na tri zvezdice.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2012.

08:57

Default images

Šta se dogodilo u međuvremenu i kako su ova tri mala gradska automobila degradirana od strane evropske organizacije za ocenjivanje bezbednosti vozila? U obrazloženju EuroNCAP-a kaže se da modeli Aygo, C1 i 107 "nisu uspeli da održe korak sa najnovijim bezbednosnim standardima" i da je njihova ukupna ocena zbog toga snižena za jednu zvezdicu.

Preciznije, navedeni automobili prošli su lošije na najnovijim testovima jer nisu imali vazdušne jastuke koji štite putnike od bočnog udara i elektronsku kontrolu stabilnosti (ESP), kao standardnu opremu.

"Naši test protokoli značajno su unapređeni tokom poslednjih nekoliko godina. Sada vršimo veći broj testiranja, a bezbednosni standardi su pooštreni", objašnjava generalni sekretar EuroNCAP-a, dr Michiel van Ratingen.

"Bočni vazdušni jastuci i elektronska kontrola stabilnosti već su standardni kod mnogi drugih modela iz ovog segmenta, a naši testovi potvrdili su važnost tih elemenata opreme", dodao je on.

Poređenja radi, VW Up! i FIAT 500 osvojili su pet NCAP zvezdica, dok su Ford Ka, Hyundai i10 i KIA Picanto dobili četiri zvezdice na istim testovima.

U reakciji na rezultate testova Toyota se obavezala da će ispraviti nedostatke na koje je EuroNCAP ukazao. U toj kompaniji kažu da će već od jula 2013. svi Aygo automobili koji se budu prodavali na evropskom tržištu imati ugrađene bočne vazdušne jastuke koji tokom sudara štite torzo putnika.

Pored toga, automobili će biti opremljeni ESP sistemom, upozorenjem na nevezivanje pojaseva i ISOFIX nosačima za dečija sedišta. Citroen i Peugeot takođe su se obavezali da će izvršiti iste izmene na modelima C1, odnosno 107.

Pročitajte više o redizajniranim modelima Toyota Aygo, Citroen C1 i Peugeot 107.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: