Šta treba znati o vožnji po snegu

U većem delu Srbije pada sneg. Najavljen je pojačan intenzitet padavina i olujni vetar. Ako je neophodno da sedate za volan, prilagodite vožnju uslovima u kojima se nalazite.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 08.12.2012.

12:38

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

U ovom tekstu nudimo vam nekoliko najosnovnijih informacija ali i linkove ka detaljnim savetima i uputsvima za vožnju po snegu.

Vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila moraju, po novom pravilniku, da imaju sve četiri zimske gume ukoliko je na putu sneg, led ili poledica.

Kazna za gume koje ne odgovaraju vremenskim uslovima iznosi 3.000 dinara. Šara na gumama ne sme da bude plića od četiri milimetra, a ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu zimski pneumatici nisu obavezni.

Pod uslovom da vam brave i vrata nisu zaledili, i da uspete da otvorite automobi, savetujemo prvo čišćenje snega, a zagrevanje motora i kabine tokom vožnje. Najslabiji akumulatori izdaće svoje vlasnike tokom hladnih dana.

Tokom vožnje održavajte bezbedno rastojanje, bez obzira da li ste na magistralnom putu ili na gradskoj ulici. Kada se vozi u otežanim uslovima, normalno je da svi kasne, pa nemojte biti nervozni za volanom ako se to dešava i vama. Pozovite osobu sa kojom se nalazite, recite da kasnite i nastavite vožnju normalnim tempom.

Računajte na to da iz kuće morate izaći barem 15 minuta ranije nego što biste izašli tokom lepih, prolećnih dana. Dobra organizacija i hladna glava ključni su tokom vožnje, bez obzira na uslove.

Budite umereni i sa gasom, i sa kočnicama i sa upravljačem. Nežna vožnja doprinosi stabilnosti i upravljivosti.

Takođe, budite kolegijalni i pokušajte da svojom vožnjom doprinesete što efikasnijem odvijanju saobraćaja. Osmeh i propuštanje vozača koji nije dobro procenio situaciju konstruktivnija je opcija od dugotrajnog trubljenja i neodmerenih reči od kojih će početi da magle stakla na vašem automobilu sa unutrašnje strane.

Kad smo već kod zamagljenih stakala, aktiviranje klima uređaja iako vam je uključeno grejanje najbrže će rešiti taj problem tokom vožnje. Ko nema klimu, grejanje, jelenska koža i mobla putnicima da se pridruže u brisanju.

Najvažnije je da bezbedno stignete do odredišta, sve ostalo je manje važno. Srećan put.

Za više informacija i saveta pročitajte naše tekstove. U komentarima možete ostaviti vaše korisne savete i vaša iskustva.

Kako da isparkiram automobil?

Da li umete da vozite po snegu?

Mi smo pre svega pešaci.

10 stvari koje treba znati o zimskim gumama.

Koje su zimske "crne tačke" u Srbiji.

Šta vas čeka ako vas uhvate bez zimskih guma?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: