Zimske gume: Provera, kazne, saveti

Od 1. novembra do 1. aprila predviđena je obaveza korišćenja sve četiri zimske ili univerzalne gume, čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice. Ukoliko je vreme bez padavina i leda dozvoljena je upotreba guma koje nisu za zimu.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, iznosi detalje o pravim razlozima zbog kojih treba koristiti zimske gume kao i o tome ko će vršiti kontrolu i kolike su kazne za nepoštovanje odredbe.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2012.

18:22

Default images

Da li znate na koji način će se sprovoditi kontrola? Da li će saobraćajna policija tokom snežnih dana i kada je poledica organizovati posebnu kontrolu i masovno zaustavljati vozače radi provere da li imaju odgovorajuće gume?

To je procena policije kako će vršiti efikasnu i bezbednu kontrolu, ali milsim da vozači ne treba da se plaše policije već sletanja sa puta, prelaska na suprotnu stranu kolovoza, nemogućnosti kočenja na nizbrdici i sl. Kontrolu će raditi i tehnički pregledi koji inače imaju obavezu da proveravaju i propisanu opremu vozila. Najnepoželjniji način kontrole jeste svakako vanredni tehnički pregled nakon saobraćajne nezgode kada se obavezno proverava koje su gume bile na vozilu tokom saobraćajne nezgode.

S obzirom da je ranija odluka izmenjena, tj. da je obaveza korišćenja zimskih pneumatika ograničena samo na određene dane (a ne na ceo zimski period) i da zavisi od vremenskih prilika, da li uopšte ima smisla ograničavati je kalendarski (od 1. novembra do 1. aprila)? Zar nije moguće da se sneg i klizavica pojave i ranije odnosno kasnije od ova dva datuma?

Moguće je naročito u pojedinim delovima Srbije, ali je ipak šansa za to najveća u peridu od 1.11. do 1.4. Zato je po praviliniku dozvoljeno da se zimske gume montiraju i van zimske sezone. Vozač koji shvata da su zimske gume neophodne zbog njegove bezbednosti svakako će ih montirati čim vidi da nastupaju zimski uslovi na putevima.
Da li znate kakve kazne su predviđene za one vozače koji ne poštuju ovu odredbu o obaveznim zimskim (ili "M+S") pneumaticima?

Pošto se neposedovanje ispravnih pneumatika tretira kao teža tehnička neispravnost, kazna je od 6 do 20 hiljada za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice, ako je ono vlasnik vozila. Policajac ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu kada je ona obavezna za upotrebu. Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijlanu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara.

Koji je vaš savet vozačima? Koliko je racionalna odluka da se ne stavljaju (ili uopste ne nabavljaju) zimske gume, i da se u tom slučaju korišćenje automobila ograniči samo na zimske dane kada vremenski uslovi dopuštaju letnje gume? Šta ako nekom hitno zatreba vozilo po snegu, a prethodno nije nabavio zimske gume?

Sa aspekta bezbednosti zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg već i kada su niske temperature jer se letnja guma tada veoma stvrdne i nema odgovarajuće prianjanje. Da ne bi došli u neprijatnu situaciju da se zateknete na putovanju tokom kojeg počne da pada sneg pa morate da se isključite iz saobraćaja, bolje je da ipak imate namontirane zimske gume. Isto važi i u slučaju hitne potrebe.

Automobil koji vozimo, platili smo. Plaćamo gorivo, registraciju, održavanje... Jeste kriza, ali da li ona važi samo za zimske gume, a ne važi za gorivo i registraciju? Uostalom niko nema pravo da ugrožava ostale učesnike u saobraćaju bez obzira na sve! Da li biste prihvatili da neko ko vam ide u susret prokliza na vašu traku i sudari se sa vama, a onda vam kaže - izvini ali nisam imao za zimske gume? Mislim da ne, naročito ako ste u kolima sa porodicom.

Zimske gume ne dozvoljavaju da se vozimo kao u avgustu, zato vozač koji ima sve zimske gume ipak mora u zimskim uslovima da poštuje trenutne uslove na putu.

Pročitajte više o ovoj temi u tekstu Zimske gume: Pitanje karaktera.

Pročitajte više o kupovini zimskih guma na internetu.

Pročitajte istraživanje o tome kakav je stav vozača povodom upotrebe zimskih guma.

Pročitajte o cenama usluga montaže zimskih guma.

Pročitajte o nabavci, cenama i načinu upotrebe zimskih pneumatika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: