Zimske gume: Pitanje karaktera

Vozači u Srbiji izjednačavaju se sa mnogim evropskim vozačima po još jednoj slobodi. Od 1. novembra sami mogu da biraju na kakvim gumama će voziti tokom zimskog perioda. Aleksandar Bursać, pomoćnik glavnog urednika Auto Magazina, opisuje nam kako slični sistemi funkcionišu u inostranstvu i koje su prednosti i mane ovakvih sloboda.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2012.

18:20

Default images

Izmenjen pravilnik je konačno počeo da liči na one u ostalim zemljama Evrope. Njime je praktično legalizovan izbor vozača da svoje automobile voze sa letnjim pneumaticima u zimskom periodu. Na primer, možda neko ima potrebu da vozi jednom nedeljno i radiće to samo kada je lepo vreme. To je postalo pravo koje im niko ne može uskratiti.

Sa druge strane, pitanje je da li je neko toliko čvrst karakter pa da uzme taksi ili da se vozi gradskim prevozom ako pada sneg a želi da se hitno preveze do svog odredišta.

Ako vozač izađe na put ili ulicu po snegu i ledu sa automobilom koji ima letnje pneumatike, nije fer ni prema sebi ni prema drugima jer zbog neodgovarajućih guma neuporedivo lakše može doći do nesreće. Takve situacije su u zemljama Zapadne Evrope, osim zakona, regulisale i osiguravajuće kompanije.

Recimo, ako je vozilo sa letnjim gumama učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi po snegu, njegov vozač će snositi posebne konsekvence čak i ako uopšte nije kriv. Smatra se da je nesreća mogla biti izbegnuta da je imao adekvatne gume. Dakle, lako se može desiti da mu osiguranje ne isplati deo štete ili čak kompletan iznos.

Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je razlika između letnjih i zimskih guma ogromna po snegu pa čak i na suvom pri niskim temperaturama. Hemijski sastav zimskih pneumatika je takav da su dosta mekše od letnjih, pa se njihova upotreba preporučuje ispod sedam stepeni Celzijusovih. Naravno, dešava se i u novembru da bude 20 stepeni, ali ti intervali nisu predugi s obzirom da se iznenada može desiti pad temperature.

Dakle, suština zimskih guma nije samo u specijalnim lamelicama (prorezima na gazećem sloju) za sneg već u materijalu koji omogućava daleko bolje prijanjanje na minusu čak i kada je kolovoz suv. Najkritičnije situacije su kočenja i skretanja, odnosno prolasci kroz krivine gde i mala razlika u prijanjanju može da znači izbegavanje nesreće.

Zimske gume samo na prednjim točkovima su besmislica. Šta je tu poenta? Da se ne zaglavite u snegu? Većina uopšte ne razmišlja o tome da zadnji točkovi sa letnjim gumama daleko slabije koče i imaju neuporedivo veću mogućnost proklizavanja u krivinama i prilikom kretanja. Čak i u vožnji na pravcu po snegu zadnji kraj takvog automobila će šetati levo-desno. Izuzetak su oni koji vole da driftuju ali to ne bi trebalo da rade u saobraćaju i da ugrožavaju druge.
Ukoliko vozite auto sa točkovima velikog prečnika i niskoprofilnim gumama, savet je da nabavite set čeličnih felni manjeg prečnika na koje će biti montirane zimske gume višeg profila. Čelične felne su otpornije na udarne rupe koje su česte u zimskom period, a i vožnja po takvim putevima i ulicama će biti udobnija. Čak je poželjno da guma bude uža jer će bolje prijanjati u snegu i stvaraće manji otpor pri kotrljanju. Obratite pažnju da felna manjeg prečnika odgovara kočnim čeljustima na vašem automobilu.

Nabavkom čeličnih felni za zimski set guma štedi se poprilična suma novca koju bi vozači svaki put dali na njihovu montažu i balansiranje. Ovako, mogu i sami da zamene točkove na svom parkingu bez troškova. Mislim da je montaža gume na felnu sa balansiranjem sada poprilično skupa i da košta u proseku 600 dinara po točku.

Recimo, na neke modele koji fabrički imaju sedamnaestice ne mogu da se montiraju petnaestice. Zanimljivo je da u bogatim zemljama vozači brzih i skupih limuzina nemaju kompleks od montaže čeličnih felni sa zimskim gumama, pa se često mogu videti automobili sa ovakvim osamnaesticama pa čak i devetnaesticama.

Ako vam se već desilo da ste ispraznili svu ušteđevinu na auto koji ima skupe pneumatike zbog retke dimenzije, bolje je da kupite čak i polovne zimske gume nego da isti vozite sa letnjim. Dubina šare ne bi smela da bude ispod četiri milimetra jer samo tako može da izvrši svoju ulogu.

Konkretno, funkcija lamelica je ta da na sebe nakupi što vise snega. Zvuči apsurdno, ali zapravo sneg najbolje prijanja uz sneg. Dakle, što se više snega zadrži na gazećem sloju, to je pneumatk kvalitetniji. Upravo zbog toga efikasnost gume sa manje od četiri milimetra šare je drastično smanjena. To je i jedan od razloga zbog čega zismke gume ne treba voziti leti jer se zbog njihove mekoće gazeći sloj i oblik lamelica uništava.

Pročitajte više o ovoj temu u tekstu Zimske gume: Provera, kazne, saveti.

Pročitajte više o kupovini zimskih guma na internetu.

Pročitajte istraživanje o tome kakav je stav vozača povodom upotrebe zimskih guma.

Pročitajte o cenama usluga montaže zimskih guma.

Pročitajte o nabavci, cenama i načinu upotrebe zimskih pneumatika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: