Auto će vas sam prijaviti policiji

Vozačima postaje sve teže da krše saobraćajne propise jer se razvojem tehnologije isključuje ljudski faktor prilikom otkrivanja prekrsaja.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 20.07.2012.

15:54

Default images

Uređaj koji želimo da vam predstavimo zove se Cellphone Accident Preventer (CAP) i kao što mu ime kaže, za cilj ima smanjenje broja nesreća koje se dešavaju zbog upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje. CAP je još uvek u fazi razvoja.

Trojica naučnika sa Anna Univerziteta razvijaju ovaj uređaj prvenstveno da bi smanjili broj smrtonosnih nesreća do kojih dolazi kada vozači kamiona i drugih teških vozila koriste mobilne telefone. Poput sličnih uređaja ove vrste, ometanje signala obavljaće se pomoću male antene postavljene iznad vozača.

Autori projekta tvrde da će samo vozač biti "ometan" dok će ostali putnici moći da neometano šalju poruke, proveravaju svoju poštu i Facebook nalog.

Karakteristika koja CAP diže na "Orvelovski" nivo je mogućnost uređaja da sam obavesti policiju, prolaznike ili saputnike o vozačevim pokušajima da krišom koristi telefon. Ova obaveštenja moguća sa upotrebom RFID tehnologije koja, ukratko, pomoću antene i čipa predaje zabeležene podatke drugom uređaju koji je podešen da skenira istu frekvenciju kao i emiter.

Dakle, jedan uređaj je kod vas, drugi je kod policije. Vaš predaje podatke, policijski prima informacije. Kada zgrešite, automobil će vas prijaviti policiji tako što će m poslati broj vaše tablice dok će istovremeno oglasiti uzbunu u kabini. Valjda da putnici skoče sa svojih sedišta i otmu vam telefon?

CAP je još uvek u "demo" fazi ali autori uveliko traže finansijere implementacije sistema.

Finasije nisu jedina prepreka ovom projektu jer bi mnogi advokati jedva dočekali da se bore za zaštitu privatnosti podataka. S obzirom da ovaj sistem ometa samo vozača, verujemo da bi ga bilo veoma lako zaobići tako što biste držač za telefon u vašem vozilu postavili na suvozačevoj strani i onda sve po starom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: