FIAT 500L je 80% "srpski" automobil

Serijska proizvodnja modela FIAT 500L počinje u aprilu 2012. godine, a izrada 80 odsto delova i njegovo sklapanje obavljaće se u pogonima u Srbiji. Za nas je to dobra vest, ali u inostranstvu ne dele isti entuzijazam prema ovom automobilu baš zbog toga što se proizvodi u Srbiji.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

14:46

Default images

Iako je celokupna tehnologija proizvodnje, uključujući i dizajn i rad na projektovanju FIATa 500L, uvezena u našu zemlju, od početka smo sa neskrivenim ponosom ovaj automobil nazivali "srpskim".

Na to je uticala i činjenica da se novi model proizvodi u Kragujevcu, koji je više od pola veka centar srpske auto-industrije.

Ali, za razliku od naše zemlje u kojoj vlada optimizam oko proizvodnje novog FIAT-a, u Velikoj Britaniji navode da je slaba tačka FIAT-a 500L upravo to što se ovaj model proizvodi u Srbiji.

Na britanskom sajtu honestjohn.co.uk koji se bavi automobilskom industrijom smatraju da i pored moderno opremljene fabrike, u Kragujevcu ne postoje kvalifikovani radnici koji mogu da iznesu čitav projekat.

Ministar ekonomije u srpskoj vladi, Nebojša Ćirić, koji od izvoza modela 500L očekuje između 1,1 i 1,3 milijarde evra godišnje, ne sumnja u uspeh proizvodnje ovog automobila. On je u izjavi agenciji Beta kazao da bi oko 80 odsto te sume bio neto izvoz, jer je to procenat u kojem srpske fabrike učestvuju u izradi FIAT-a 500L.

Kako bi jedna država od izvoza u oblasti auto-industrije imala što veće prihode bitno je da, osim sklapanja vozila, proizvodi i komponente za modele koji se izrađuju u njenim fabrikama.

U industrijskoj zoni Grošnica u Kragujevcu, do sada su izgrađeni pogoni četiri firme koje proizvode komponente za FIAT 500L - Sigip koji pravi plastične i gumene delove, Johnson Controls koi proizvodi sedišta, HTL koji izrađuje točkove i Promo Magneto koji pravi delove za karoserije i ogibljenja.

Ćirić je izjavio i da će izvoz FIAT-a 500L na tržište Evropske unije početi u junu 2012. godine, a što se tiče SAD, prema informacijama iz FIAT-a, prodaja na tom tržištu krenuće od januara ili februara 2013. godine.

Iako nas do početka izvoza na američko tržište deli gotovo godinu dana, na njihovim automobilskim sajtovima već se piše o novom modelu FIAT 500L, uz neizbežno podsećanje na Yugo.

Ipak, u američkim medijima pravi se jasna razlika između ova dva modela i navodi da je sada reč o potpuno novom, tehnološki naprednom vozilu, napravljenom u pogonima u koje je FIAT instalirao najsavremeniju opremu.

Da podsetimo, FIAT 500L zvanično će biti predstavljen 6. marta na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, a to će biti i jedina svetska premijera italijanskog proizvođača na ovom auto-salonu.

Saznajte više o FIAT-u 500L.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: