5 NCAP zvezdica za Hondu Civic

Nova generacija Honde Civic ocenjena je sa maksimalnih 5 zvezdica na EuroNCAP testu bezbednosti. Osim toga, ovaj model dobio je i nagradu Advanced NCAP za inovacije u bezbednosti, za tehnologiju Sistema za umanjenje posledica sudara (Collision Mitigation Braking System – CMBS).

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2012.

19:35

Default images

NCAP ocena odnosi se na ukupnu bezbednost putnika u automobilu, bezbednost dece i zaštitu pešaka, a Mišel van Ratingen, generalni sekretar Euro NCAP-a, izjavio je da je “Honda Civic postigla najbolji rezultat u svim segmentima bezbednosti".

Honda je dobila i posebno priznanje za Sistem za umanjenje posledica sudara (CMBS).

Ova tehnologija razvijena je sa ciljem da pomogne u obaveštavanju vozača o mogućem sudaru ili, ukoliko je sudar neizbežan, da smanji jačinu udara automatskim kočenjem.

“Oko “ sistema je radar smešten iza maske hladnjaka. Kada radar detektuje vozilo ili prepreku na putu, sistem odmah određuje razdaljinu i brzinu prilaženja.

Ako brzina prilaženja ne garantuje bezbedno zaustavljanje pre udara u prepreku, automatski se upozorava vozač svetlećim indikatorom na instrument tabli i zvučnim signalom.

U slučaju da vozač ne smanji brzinu, sistem će automatski zategnuti vozačev sigurnosni pojas i lagano prikočiti.

U trenutku kada sistem prepozna da je čeoni sudar neizbežan, a da vozač i dalje ne reaguje, oba prednja sigurnosna pojasa će se zategnuti maksimalno i sistem će snažno zakočiti.

Ovo je automatska radnja koja smanjuje brzinu udara, štetu na vozilu i moguće povrede putnika.

Proučavajući statistike u Evropi, Honda je došla do zaključka da, ukoliko bi svi automobili imali CMBS opciju, svake godine bi bilo sprečeno između 200.000 i 250.000 udesa.

Pročitajte više o novoj Hondi Civic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: