Mi smo pre svega pešaci

Tek onda vozači. Uslovi i za hodanje i za vožnju u našoj zemlji veoma su teški i zbog toga svi moramo biti mnogo oprezniji u saobraćaju.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2012.

11:00

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Savet je veoma jednostavan.

Vozači, kada vidite da se pešaci kreću ulicom jer je trotoar zavejan, usporite. Slobodno oduzmite gas i osmotrite situaciju. Pogledajte da li pešak može na vreme da se skloni sa (onoga što je ostalo od) kolovoza. Treba da znate da je gomila snega u koju čovek treba da uđe da bi vam se sklonio sa puta prilično nestabilna. To je mešavina prljavštine, soli, leda i snega. Postoji mogućnost da će vaš sugrađanin izgubiti ravnotežu i pasti ispred vašeg automobila. Ako tek tada odlučite da oduzmete gas ili da prikočite, može biti kasno.

Ne možete očekivati da, umotani u svoje šalove i kape, pešaci vide i čuju kao kada se šetaju u letnjoj garderobi. Moguće je da ni ne znaju da im se približavate jer su previše posvećeni hodanju. Zbog slojeva odeće, pokretljivost pešaka takođe je umanjena.

Vaše zimske gume izbacuju priličnu količinu snega tokom vožnje. Ako prebrzo prođete pored pešaka, isprlljaćete ga "bljuzgavicom" koja pršti oko vašeg automobila. Nemojte se pitati zašto vas neko psuje i mlati rukama kada prođete pored njega.

Pešaci, i vi ste učesnici u saobraćaju, budite svesni toga posebno kada hodate ulicom.

Svi znamo da je veoma teško hodati u ovakvim uslovima, makar do vašeg automobila, ali potrudite se da obratite pažnju i na vozila oko vas. Ako primetite da vozač ne popušta gas ili ne usporava dok vam se približava, pokušajte da se što mirnije i opuštenije sklonite sa kolovoza. Ako ne znate kako da ustanovite usporavanje, oslušnite da li je došlo do promene zvuka motora. Nemojte se po svaku cenu boriti za vaše pravo da se krećete kolovozom, vi ste na ulici više ugroženi od vozača automobila. Samo, setite se ovoga i kada vi sednete za volan.

Da bi sistem u kojem pokušavamo da funkcionišemo bio efikasan, važno je da budemo svesni svoje uloge u tom sistemu. Ako je reč o saobraćaju, nemojte se po svaku cenu boriti za vaše prvenstvo prolaza, nemojte biti tvrdoglavi. U otežanim uslovima je ključno da gledate kako da umanjite rizik i kako da omogućite što bolje funkcionisanje saobraćaja. Dakle, kolegijalnost, propuštanje, razumevanje i saradnja sa drugim vozačima učiniće da svi što pre izađemo iz automobila i da što pre stignemo na bezbedno i toplo mesto.

Ako želite, podelite vaša iskustva i savete sa nama. Srećan put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: