Kako bi izgledala Slavija bez šina?

Možete li da zamislite Slaviju bez tramvajskog saobraćaja? Sajt Beobuild i grupa “Imamo plan” prezentovala je upravo jedno takvo rešenje, u okviru kojeg bi se tramvajske šine izmestile iz kružnog toka u obližnje ulice čime bi se, kako tvrde u toj grupi, poboljšalo funkcionisanje saobraćaja na ovom Trgu.

Podeli

Trg Slavija je najkomplikovanije i najproblematičnije saobraćajno čvorište u Beogradu kroz koje, pored automobila, prolaze i trase tri vida gradskog saobraćaja – autobuskog, tramvajskog i tolejbuskog.

Da bi se radnim danom vozilom bezbedno prošlo preko Slavije potrebno je dosta strpljenja i snalažljivosti.

Mnogi vozači koji se uključuju u ovaj kružni tok sa sedam ulivno-izlivnih ulica ne poštuju i/ili ne znaju saobraćajne propise. To nije samo njihova krivica, s obzirom da nema prave edukacije za vožnju kroz Slaviju.

Zato se uglavnom vozi haotično, po pravilu “ko će pre i ko će brže”. Vozači presecaju putanje jedni drugima, trube, nerviraju se, tako da se prolazak kroz Slaviju često odvija na ivici saobraćajnog incidenta.

Veliki problem na Slaviji predstavlja i ukrštanje šinskog i drumskog saobraćaja. Nedavno su se u medijima pojavili renderi koji prezentuju nov, rekonstruisan Trg, čija realizacija je planirana za 2013. godini.

Upravo tim povodom, Beobuild i grupa “Imamo plan” želi da široj javnosti predstavi svoj saobraćajni projekat koji bi promenio trasu tramvajskog prevoza, izmeštajući ga izvan kružnog toka Slavija.

Ovom relativnom malom modifikacijom dobila bi se potpuno nova situacija na Slaviji, koja bi omogućila jedan brži i pouzdaniji tok javnog prevoza i ostalog saobraćaja.

Pokušaćemo da pojasnimo sve važne argumente vezane za predloženu novu regulaciju koju predlažu Beobuild i grupa “Imamo plan”.

Trg Slavija - postojeća situacija

Postojeće rešenje tramvajske trase preko Slavije projektovano je i izvedeno dok je tramvajski prevoz bio jedini vid transporta u Beogradu, a automobili u daleko manjem broju nego danas.

U kružni tok trenutno se ulivaju dve ulice sa tramvajskom trasom po sredini (Nemanjina i Beogradska), i jedna sa tramvajskom trasom na desnoj strani kolovoza (Bulevar Oslobođenja).

Uz poziciju tramvajske trase po sredini kružnog toka, to kao posledicu ima nasilno i neprirodno ukrštanje svih vidova saobraćaja, kao i ukrštanje kontaktne mreže tramvajskog i trolejbuskog sistema na više pozicija u samom kružnom toku, što neminovno, čak i van špica, formira zastoje.

Najveći od svih problema je gubitak efikasnosti tramvajskog sistema.

Trg Slavija trazi novo rešenje i zbog novih španskih tramvaja (CAF) koji bez izmena u budućnosti neće moći da saobraćaju na bilo kojoj liniji koja koristi Slaviju, kao i nemogućnost da saobraćaju prilikom bilo kakvog preusmeravanja drugih linija na Slaviju, tj. nemogućnost da saobraćaju na linijama 2, 9, 10, 12 i 14.

Trg Slavija - rešenje grupe "Imamo plan" (bez tramvajskih šina)

Pomeranjem tramvajske trase sa kružnog toka u ulice Birčaninovu i Kralja Milutina, uz prebacivanje trase u Bulevaru Oslobođenja na desnu stranu, pre svega se ubrzava tramvajski saobraćaj.

Bez obzira šta se na samom kružnom toku desilo, tramvajski saobraćaj ostaje neprekinut i time povećava pouzdanost i efikasnost tramvajskog sistema.

Kako na tramvajski saobraćaj, novo rešenje će doneti poboljšanje i korisnicima privatnih vozila i ostalim vozilima javnog prevoza. Izmeštanje trase omogućava eleminaciju ukrštanja tramvaja kod Veterinarskog fakulteta, kao i 4 ukrštanja u samom kružnom toku.

Efekti bi se tako preneli i na trolejbuski saobraćaj, jer više nema ukrštanja kontaktne mreže, a ujedno se smanjuje i koncentraciju pešaka na kružnom toku, kvalitetnijom pozicijom stajališta i lakšim presedanjima.

Ovakvog rešenje doprinelo bi i da španski tramvaji mogu bez problema da saobraćaju preko Slavije, i da opslužuju Autokomandu, Voždovac i Banjicu sa jedne, i Omladinski stadion sa druge strane grada, tvrde u grupi “Imamo plan".

Okvirno, realizacija izmene trase je podeljena u 5 faza, kako bi se modifikacije izvele bez značajnog efekta na postojeći saobraćaj:

Faza 1:

Izgradnja nove trase kroz Birčaninovu i Kralja Milutina. Tramvaji saobraćaju nesmetano starim trasama.

Faza 2:

Spajanje nove trase sa postojećom trasom u Bulevaru Kralja Aleksandra.

linija 7 preusmerena je preko Slavije, a linija 6 preusmerena je na Omladinski stadion.

Ostale linije saobraćaju bez izmena.

Faza 3:

Spajanje nove trase sa postojećom trasom u Nemanjinoj.

Linije 6 i 7 vraćene na svoje trase,a linije 2 i 12 preusmerene su kroz Resavsku.

Linija 9 privremeno je ukinuta, a linije 10 i 14 saobraćaju bez izmena.

Faza 4:

Rekonstrukcija Bulevara Oslobođenja uz prebacivanje tramvajske trase na desnu stranu ulice uz priključenje na novoizgrađenu trasu.

Linije 2 i 12 saobraćaju novom trasom, a linije 9, 10 i 14 privremeno su ukinute.

Faza 5 - novo stanje:

Kompletirana je nova deonica. Linije 9, 10 i 14 se ponovo uspostavljaju na novoj trasi. Stara trasa se ne čupa, jer nema potrebe, a rekonstrukcija samog kružnog toka čeka urbanističko rešenje (nadamo se sa metro stanicom).

“Dugo vec na Beobuild forumu traje diskusija o unapređenju saobraćaja na Slaviji”, kaže arhitekta Jug Cerović, jedan od tvoraca ovog rešenja.

“Pogledali smo šire od samog Trga i potražili rešenja za poboljšanje celokupnog gradskog prevoza. Pokušali smo da tramvajsku trasu izmestimo iz kružnog toka kako bi i tramvajski i automobilski saobraćaj postali brži i pouzdaniji”, objašnjava on.

“Shodno tome projektovali smo novu trasu i stanice u bočnim ulicama i dobili nezavisne tramvajske koridore. Sa ovim rešenjem svi su na dobitku, i korisnici gradskog prevoza i vozači.”, zaključujue arhitekta Cerović.

Izvor: Beobuld.rs, B92

Aktuelno

Šta Amerikanci pišu o FIATu 500L?

Bliži se sajam automobila u Ženevi i svetska premijera modela FIAT 500L koji će se proizvoditi u Kragujevcu, a svetski mediji sve više pažnje posvećuju ovom automobilu, ali i srpskoj auto-industriji.

Aktuelno ponedeljak 27.02. 10:17 Komentara: 11

5 NCAP zvezdica za Hondu Civic

Nova generacija Honde Civic ocenjena je sa maksimalnih 5 zvezdica na EuroNCAP testu bezbednosti. Osim toga, ovaj model dobio je i nagradu Advanced NCAP za inovacije u bezbednosti, za tehnologiju Sistema za umanjenje posledica sudara (Collision Mitigation Braking System – CMBS).

Aktuelno sreda 22.02. 19:35 Komentara: 10

Krpljenje udarnih rupa

Iz “Beograd puta” apeluju na građane da ovom preduzeću prijave udarne rupe koje ugrožavaju bezbednost i normalno obavljanje saobraćaja u glavnom gradu.

Aktuelno ponedeljak 20.02. 16:04 Komentara: 6

Izmene u saobraćaju na Gazeli

Iz Javnog preduzeća “Putevi Srbije” saopštili su da će, zbog tehničkog servisiranja delova dilatacija na čeličnom delu mosta, u utorak 21. februara u periodu od 11 do 13 časova biti delimično zatvarane krajnje leve saobraćajne trake u oba smera.

Aktuelno ponedeljak 20.02. 13:11 Komentara: 0

Neprohodno od Jarma ka Kopaoniku

JP “Putevi Srbije” saopštava da je zbog pojave guste magle koja u potpunosti smanjuje vidljivost, kao i zbog jakog vetra koji pravi snežne nanose, deonica od Useka, kod hotela Srebrnac, do Jarma neprohodna i da je saobraćaj obustavljen.

Aktuelno četvrtak 16.02. 12:29 Komentara: 0
strana 1 od 16 idi na stranu