Da li umete da vozite po snegu?

Mnogi muškarci ovo pitanje mogu shvatiti i kao uvredljivo jer se podrazumeva da smo svi odlični vozači. Ipak, izlazak na teren i vožnja u otežanim uslovima ukazuju na to da je ovo pitanje na mestu. Želimo da vam damo nekoliko saveta i uputstava za bezbednu i opuštenu vožnju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

10:00

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Rešenje problema na putu pre svega počinje dobrom organizacijom. Kada osvane snežno jutro, morate da izađete iz vašeg toplog doma ranije nego inače i da pripremite automobil za vožnju. Najbolje je da metllicu ili vaše sredstvo za čišćenje držite van auta ili u prtljažniku.

Na taj način ćete izbeći situaciju da se nagomilani sneg sa automobila sruči pravo na vaše sedište. Ako se to dogodi, znamo da sledi rafal psovki i pokušaja da se rukom ukloni sneg sa sedišta. Loš način da započnete dan.
Oko 15 minuta lakog fizièkog rada potrebno je da se oèisti prilaz garaži. Oko 5 minuta potrebno je da se oèisti automobil.
U našoj zemlji postoje dve škole čišćenja snega sa automobila. Ili ćete prvo sesti u automobil, upaliti motor i onda započeti uklanjanje snega ili ćete prvo očistiti sneg, pa tek onda upaliti motor.

Oba stila imaju svoje mane i prednosti. Ako radite po prvom scenariju, rad motora omogućiće topliju kabinu kada započnete vožnju, povoljniju radnu temperaturu motora ali ćete generisati više buke u vašem komšiliku, kao i zagađenja izduvnim gasovima. Moj komšija me je jutros otrovao dok sam čistio sneg sa trotoara. Upalio je motor, očistio auto, a onda se vratio u kuću i ostavio motor da radi. Ovo je u inostranstvu kažnjivo.

Sa hladnim, ali od snega očišćenim automobilom duže ćete se smrzavati tokom vožnje. Takođe, može doći do maglenja stakala sa unutrašnje strane kabine.

U svakom slučaju, pre vožnje obavezno uklonite sav sneg sa vašeg automobila. I sa krova, i sa haube i sa bočnih stakala i sa registarskih tablica.

Takođe, bilo bi dobro da počistite i sneg sa trotoara, ako niko drugi nije tu dužnost obavio.
Ako je temperatura vazduha veoma niska, kao što je bio slučaj toko pravljenja ovog izveštaja, tokom vožnje može doći do stvaranja leda na vetrobranu, posebno na njegovim ivicama. Savet je da topao vazduh iz ventilacionog sistema usmeravate i prema vetrobranu, kako bi ova staklena površina ostala topla tokom vožnje.

Vodite računa da brisači nisu zalepljeni za vetrobransko staklo zbog leda koji se stvorio između dve vožnje, takođe, nemojte ih koristiti dok na vetrobranu ima leda. To je pogubno za brisače.
I brisači će bolje raditi svoj posao ako ne brišu ledenu površinu. Na fotografiji možete videti pojavu leda na vetrobranu kada jačina ventilatora nije podešena na maksimum. Tokom vožnje treba menjati otvore iz kojih izlazi topao vazduh kako biste osigurali da ne dolazi do maglenja ostalih stakala u automobilu. Aktiviranje klima uređaja dok je uključeno grejanje najefikasnije odmagljuje stakla.

Dugoročno izlaganje veoma toplom vazduhu učiniće vas pospanim i dekoncentrisanim pa povremeno otvarajte i zatvarajte prozore. savetujem vam da ne vozite u debeloj jakni sa kapom na glavi. Veoma brzo će vam postati vruće i nelagodno, a pokretljivost i sposobnost da čujete dešavanja oko vas biće umanjena.
Ako nemate dobre gume, zaboravite na vožnju. Na - 8 stepeni bićete potpuno bespomoćni. Svaki polazak i svako zaustavljanje i pri veoma malim brzinama biće veoma veliki rizik. Ni trud ekipa za čišćenje snega ne može doći do izražaja. So koju posipaju delotvorna je do - 7 stepeni.

Veoma je važno da tokom vožnje ne pravite nagle pokrete i manevre. Da biste to izbegli, pre svega je važno da se ne krećete neprimereno brzo. Uvek držite odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas i nadajte se da će isto shvatiti i vozač koji se nalazi iza.
Više ne možete voziti u istom stepenu prenosa, u kojem ste vozili po suvom. Posebno kada skrećete ili prolazite kroz raskrsnice u ovako teškim uslovima. Po veoma klizavom kolovozu, u Laguni III sa dizel motorom snage 150KS, na Pirelli zimskim gumama, kroz male gradske raskrsnice prolazio sam u prvom stepenu prenosa. Ako vam zvuči nelogično, treba da znate da će dizelaš bez gasa uvek ići sporije u prvom stepenu prenosa nego u drugom, pa samim tim biće poslušniji.

Ako bih pokušao da to skretanje izvedem u drugoj brzini, snaga motora koja se prenosi do točkova (odnosno brzina kojom se auto tada kreće) nadjačala bi silu prijanjanja između gume i podloge što bi rezultovalo pravolinijskim kretanjem, odnosno rizičnom situacijom u kojoj možete da pređete u suprotnu traku i da izazovete sudar. Pritiskanje kočnice neće vam uvek pomoći, a može da vam stvori još opasniju situaciju.

Ako vozite automobil čiji je motor dva-tri puta slabiji od ovog iz Lagune ili ako je benzinac, nećete imati slične probleme ako skrećete u višem stepenu prenosa po izuzetno klizavom kolovozu.
Ako primetite da ste izgubili kontrolu nad vašim automobilom i da ništa što ste probali ne funkcioniše, u ovakvoj situaciji bi vam pomoglo naglo pritiskanje kvačila, praćeno nežnim kočenjem.

Aktiviranje kvačila prekinuće pogon i neverovatnom lakoćom povratiće upravljivost vašem automobilu. Setite se, u ovoj situaciji prejaka snaga je izazvala gubitak kontrole.
Ovaj savet biće posebno koristan vozačima automobila sa dizel motorom i velikim obrtnim momentom. ABS i druga slična pomagala ne dolaze do punog izražaja pri niskim brzinama, na ovoliko klizavim saobraćajnicama. Umesto da se uzdate u njihovu bezuslovnu pomoć, pokušajte da se tokom vožnje ponašate razumno i da sprečavate neprijatne situacije.
Ako vozite automobil sa zadnjim pogonom, ne znam šta da vam kažem. Nežno, nežno, nežno sa gasom. Danas sam video čoveka koji je sa BMW-om serije 3 čekao da svi vozači ispred njega prevale uspon, pa je tek posle toga odlučio da i on krene u pohod na vrh.

Čovek očigledno ima iskustva jer zna da ako samo jedan vozač ne pređe preko vrha, BMW je gotov. Ostaće zaglavljen a pošto će biti čitava kolona vozača iza njega, neće imati priliku da pokuša još jednom.
Prestrojavanje je veoma nezgodan proces po ovako teškim uslovima za vožnju. Iako znaju da im je izuzetno teško da zaustave svoj automobil, neki vozači zanemaruju tu činjenicu i prestrojavaju se ispred drugih vozača kao da je put suv. Kako znaju da će vozač kojem su presekli put biti u stanju da se zaustavi? Ne znaju, zato je važno da uvek držite adekvatno rastojanje i da omogućite sebi da se bezbedno zaustavite.

Meni je vozač autobusa bez bilo kakvih problema presekao put, što možete videti na fotografiji.
Možda jedna od najvažniijh stavki je vođenje računa o pešacima. Kako mnogi trotoari nisu očišćeni, a blokirani su parkiranim automobilima, pešaci nemaju izbora nego da se kreću po kolovozu. Ako znate koliko se vama, u automobilu žuri, šta mislite koliko se tek pešacima žuri?
Slojevita odeća, debele jakne, šalovi, kapuljače i kape umanjuju mogućnost pešaka da vas uoči. Dok se približavate sa leđa, nemojte očekivati da će se pešak skloniti sa puta. Razumnije je očekivati da će se okliznuti i pasti pa je zato važno da usporite i da ostavite dovoljno rezerve da se zaustavite ako stvari krenu po zlu.
Na po jeden minut vožnje izmeðu dve benzinske pumpe èovek je morao da stane. Priterala nužda.
Kada su ovako teški uslovi za vožnju, jedino je sigurno da ćete kasniti tamo gde ste krenuli. Morate ostati smireni i obazrivi jer vi kao pojedinac ne možete učini ništa da biste pre stigli na cilj. Vi ste u koloni samo jedan delić ogromnog sistema i suština je da funkcionišete u njegovim okvirima, odnosno da doprinosite njegovom boljem funkcionisanju. Tokom dana nalik ovom 3. februaru 2012. godine, najbolje bi bilo da ne mrdate iz kuće, posebno ne svojim automobilom.
Ovaj vozaè je na autoputu preturao po svojoj torbi da bi pronašao nešto. To je trajalo predugo da bi bilo bezbedno.
Nepromišljeni potezi mogu samo pogoršati stvar i doneti nepotreban stres, a u slučaju vožnje i ugrožavanje života ili materijalnu štetu. Kada vidite da je vozač ispred vas dao žmigavac i da želi da se prestroji, propustite ga. Nemojte se gurati sa njim i po svaku cenu praktikovati vaše prvenstvo. Pokušajte da propustite vozača ispred vas i videćete kako je to jedan prijatan osećaj.

Kada bismo svi uspeli da postupamo po sistemu "jedan po jedan" saobraćaj bi mnogo bolje funkcionisao, svi bismo brže stizali do cilja i mnogo bi se manje živaca trošilo.

Srećan put. Nadam se da ćete imati uspešan vozački dan.

Više fotografija iz snežnog Beograda možete pogledati u našoj Galeriji.

Pogledajte kako je izgledala vožnja kroz Beograd 3. februara u popodnevnim satima.

Molimo vas, u komentarima napišite i vaše savete kako da što lakše zadovoljimo dnevne potrebe za vožnjom u ovako teškim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: