Mnogi vozači i dalje bahati

Beograd - Visoke novčane kazne, kazneni poeni i oduzimanje vozačkih dozvola nisu doveli do značajnog smanjenja broja saobraćajnih nesreća, pokazuju nove statistike.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 11.06.2011.

11:13

Default images

Nakon šo je prošle godine usvojen Zakon o bezbednosti u saobraćaju činilo se da će na drumovima biti manje nezgoda, ali vremenom se vozači vraćaju lošim navikama.

Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je da se za prvih osam dana juna dogodilo čak 817 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 14 osoba, a 359 ih je povređeno.

Prebrza vožnja, nepropisno preticanje, nepoštovanje prvenstva prolaza i alkohol najčešći su razlozi zbog kojih srpski vozači gube kontrolu za volanom. Prvobitni strah od rigoroznih kazni je popustio.

"Kada vi nekom nametnete zakon, on će samo čekati priliku da ga prekrši. Skinuće nogu sa gasa kada vidi policiju, ali će kada prođe patrolu, nastaviti po starom. Zašto? Zato što naši vozači nisu dovoljno obrazovani", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju.



Zabrinjavajuće je što je u poslednje vreme sve više mladih strada u saobraćaju. Dokazivanje pred vršnjacima ili povećan nivo alkohola u krvi često imaju i tragične posledice.

"Nije samo u vreme maturskih proslava već i nedisciplina, nepoštovanje propisa, to je bio razlog da upozorimo da nema opuštanja", kaže Stojadin Jovanović, iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Bez obzira što većina vozača u prestonici zna gde su postavljene kamere za video-nadzor koje beleže prekršaje, za samo tri dana snimljeno je čak 1.400 prekršaja. Najčešći razlog za kaznu u ovim slučajevima bila je vožnja žutom trakom.

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja uveliko se primenjuje. Od oktobra do danas bez vozačke dozvole ostalo je čak 170 vozača. Da bi dozvolu ponovo dobili moraju da prođu lekarski pregled, ali i seminar o bezbednosti u saobraćaju. Nesavesni vozači moraju da se strpe još 90 dana do ponovnog izdavanja vozačke isprave.

Pročitajte gde se nalaze kamere

Vožnja bez registarske tablice

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: