STOP najtraženiji na crnom tržištu

Saobraćajni znakovi, skretnice za železnicu, uzemljenje za trafoe, kablovi za struju ili telefone najčešće su mete lopova. Osim bakarnih kablova koji lako i brzo pronalaze kupca, na crnom tržištu najtraženiji saobraćajni znak je „stop”. Njegova cena je, u zavisnosti da li je očuvan kao nov ili ogreban, između 6.000 i 7.000 dinara.

Podeli

Velike i male limene table sa natpisima mesta i ulični stubići obično završe na ogradama oko kuća u obodnim delovima prestonice. Ponekad posluže za gradnju kokošarnika, ali i svinjaca. Saobraćajni znaci se kradu i da bi se na njima pekle paprike!

Priča o krađi saobraćajnih znakova „dopunjena” je krađom svetlosne signalizacije. Meta su takozvani „treptači”, koji obaveštavaju vozače o radovima na putu, a najčešće završavaju po kafićima i diskotekama.

Najtraženiji saobraćajni znak je „stop”. Njegova cena je, u zavisnosti da li je očuvan kao nov ili ogreban, između 6.000 i 7.000 dinara.

– Godišnje nestane oko 6.000 znakova, semafora i svetlećih stubića, a najveći deo znakova završi na otpadima, privatnim gradilištima ili dobijaju potpuno nezamislivu namenu! Šteta se na godišnjem nivou kreće između tri i četiri miliona dinara – kažu u „Beograd putu”.

Oštećenja znakova najčešća su posle većih sportskih manifestacija i mitinga političkih partija koje zloupotrebe ekstremne organizacije za lomljenje grada. Šteta u poslednjim nemirima, kada je oštećeno desetak saobraćajnih znakova i šest svetlećih stubića, procenjuje se na iznos između 200.000 i 300.000 dinara.

– Na beogradskim ulicama je oko 120.000 saobraćajnih znakova. Svake godine postave se novi u novoizgrađenim saobraćajnicama, kao i u onim u kojima je promenjen režim saobraćaja. U skladu sa zakonom postavljaju se i znaci kojih ranije nije bilo, kao „Zona usporenog saobraćaja”, ili se vrši njihovo usklađivanje sa novim propisima – objašnjavaju u „Beograd putu”.

Najčešće lokacije sa kojih se kradu znakovi u glavnom gradu su Sremčica i Železnik. Gotovo redovno nestaje znak „zabrane skretanja” sa Surčinskog puta u Ulici Nedeljka Gvozdenovića i „jedan smer” u Pionirskoj ulici kod Topčiderskog groblja.

– Ove znakove ne kradu lopovi, već ih uklanjaju nesavesni vozači da ne bi morali da se ponašaju u skladu sa njima. Najčešće ih pronađemo bačene u neposrednoj blizini – napominju u „Beograd putu”.

Saobraćajni znaci u Beogradu postavljaju se po nalogu Sekretarijata za saobraćaj, a održava ih „Beograd put”. Prošle godine služba za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju postavila je 13.415 saobraćajnih znakova, 3.484 metara elastične ograde i oko 4.800 saobraćajnih i dekorativnih stubića.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da su veliki problem česte krađe saobraćajnih znakova koji se skidaju iz najbanalnijih razloga.

– Video sam čoveka da saobraćajni znak uzima jer mu je bio potreban. Na tom stubu bio je znak da je zabranjen saobraćaj u oba smera – ističe Vujanić.

Izvor - PolitikaOnline

strana 1 od 12 idi na stranu