STOP najtraženiji na crnom tržištu

Saobraćajni znakovi, skretnice za železnicu, uzemljenje za trafoe, kablovi za struju ili telefone najčešće su mete lopova. Osim bakarnih kablova koji lako i brzo pronalaze kupca, na crnom tržištu najtraženiji saobraćajni znak je „stop”. Njegova cena je, u zavisnosti da li je očuvan kao nov ili ogreban, između 6.000 i 7.000 dinara.

Podeli

Velike i male limene table sa natpisima mesta i ulični stubići obično završe na ogradama oko kuća u obodnim delovima prestonice. Ponekad posluže za gradnju kokošarnika, ali i svinjaca. Saobraćajni znaci se kradu i da bi se na njima pekle paprike!

Priča o krađi saobraćajnih znakova „dopunjena” je krađom svetlosne signalizacije. Meta su takozvani „treptači”, koji obaveštavaju vozače o radovima na putu, a najčešće završavaju po kafićima i diskotekama.

Najtraženiji saobraćajni znak je „stop”. Njegova cena je, u zavisnosti da li je očuvan kao nov ili ogreban, između 6.000 i 7.000 dinara.

– Godišnje nestane oko 6.000 znakova, semafora i svetlećih stubića, a najveći deo znakova završi na otpadima, privatnim gradilištima ili dobijaju potpuno nezamislivu namenu! Šteta se na godišnjem nivou kreće između tri i četiri miliona dinara – kažu u „Beograd putu”.

Oštećenja znakova najčešća su posle većih sportskih manifestacija i mitinga političkih partija koje zloupotrebe ekstremne organizacije za lomljenje grada. Šteta u poslednjim nemirima, kada je oštećeno desetak saobraćajnih znakova i šest svetlećih stubića, procenjuje se na iznos između 200.000 i 300.000 dinara.

– Na beogradskim ulicama je oko 120.000 saobraćajnih znakova. Svake godine postave se novi u novoizgrađenim saobraćajnicama, kao i u onim u kojima je promenjen režim saobraćaja. U skladu sa zakonom postavljaju se i znaci kojih ranije nije bilo, kao „Zona usporenog saobraćaja”, ili se vrši njihovo usklađivanje sa novim propisima – objašnjavaju u „Beograd putu”.

Najčešće lokacije sa kojih se kradu znakovi u glavnom gradu su Sremčica i Železnik. Gotovo redovno nestaje znak „zabrane skretanja” sa Surčinskog puta u Ulici Nedeljka Gvozdenovića i „jedan smer” u Pionirskoj ulici kod Topčiderskog groblja.

– Ove znakove ne kradu lopovi, već ih uklanjaju nesavesni vozači da ne bi morali da se ponašaju u skladu sa njima. Najčešće ih pronađemo bačene u neposrednoj blizini – napominju u „Beograd putu”.

Saobraćajni znaci u Beogradu postavljaju se po nalogu Sekretarijata za saobraćaj, a održava ih „Beograd put”. Prošle godine služba za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju postavila je 13.415 saobraćajnih znakova, 3.484 metara elastične ograde i oko 4.800 saobraćajnih i dekorativnih stubića.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da su veliki problem česte krađe saobraćajnih znakova koji se skidaju iz najbanalnijih razloga.

– Video sam čoveka da saobraćajni znak uzima jer mu je bio potreban. Na tom stubu bio je znak da je zabranjen saobraćaj u oba smera – ističe Vujanić.

Izvor - PolitikaOnline

Aktuelno

Komšijina vozačka spasava od kazni

Na oko 300 beogradskih adresa saobraćajna policija svaki dan šalje kazne koje su snimile nove sigurnosne kamere. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 1. juna zabeleženo je ukupno 5.628 nedozvoljenog kretanja saobraćajnom trakom za vozila javnog prevoza putnika, takozvanom žutom trakom, kao i 172 prekršaja nedozvoljenog prolaska kroz žuto i crveno svetlo.

Aktuelno ponedeljak 27.06. 09:40 Komentara: 31

Novi znak za naselje

Na pojedinim prilazima gradu postavljen je novi saobraćajni znak koji vozači u Beogradu ranije nisu viđali. To je znak za naselje koji obaveštava da počinje naseljeni deo Beograda, ali u isto vreme i obavezuje vozače da brzina kretanja vozila ne sme da bude veća od 50 kilometara na sat.

Aktuelno utorak 21.06. 07:32 Komentara: 57
strana 1 od 12 idi na stranu