Kažnjavanje na osnovu snimaka

Kažnjavanje vozača u Beogradu na osnovu video snimka sa specijalno postavljenih policijskih kamera počeće od 5. januara, saznaje “Blic”. Naš sagovornik iz vrha MUP-a kaže da su pre nekoliko dana završena testiranja i da je kvalitet snimaka na visokom nivou.

Podeli

- Završili smo veliki posao. Vozačima savetujem da poštuju saobraćajne propise jer su probna testiranja samo na Brankovom mostu pokazala da je čak 95 vozača vozilo žutom trakom u roku od svega jedan sat - kaže sagovornik “Blica”.

Kamere za kontrolu saobraćaja postavljene su na ukupno 14 lokacija u gradu. Pomoću njih biće kontrolisan prostor za vozila sa pravom prvenstva prolaza, odnosno žute trake. Takozvane “red light” kamere kontrolisaće prolazak na crveno svetlo i prekoračenje brzine, što znači da će se prekršaji beležiti bez zaustavljanja patrole saobraćajne policije. Sve kamere koje će snimati i fotografisati vozila povezane su kompjuterima u komandnom centru MUP-a. Evidentiranje prekršaja vršiće se isključivo preko registarskih tablica.

- Na osnovu snimka ili fotografije, saobraćajna policija piše kaznu koja se šalje na adresu vlasnika vozila. Uz opis prekršaja vozači će dobiti i četiri fotografije. Ako vlasnik vozila ne plati mandatnu kaznu u zakonskom roku, predmet sa video zapisom šalje se sudiji za prekršaje - objašnjava sagobornik “Blica” iz Uprave saobraćajne policije.

On navodi da bi potencijalni problem u novom sistemu kažnjavanja mogla predstavljati činjenica da mnogi vozači nisu obavili prenos vlasništva.

- Kada se desi da vozač napravi prekršaj za volanom tuđeg automobila, zakonom je predviđeno da kazna stiže na adresu vlasnika. On, međutim, može da navede ime osobe koja je upravljala vozilom. U slučaju da je prodao automobil, saobraćajnoj policiji mora da kaže kod koga se nalazi to vozilo, a ukoliko to ne želi ili ne može da uradi, vlasnik će platiti kaznu. Zato je važno da se građani pridržavaju zakonske obaveze da svaki budući vlasnik u roku od 15 dana od dana kupovine izvrši promenu podataka u saobraćajnoj dozvoli - kaže naš sagovornik.

Sistem kažnjavanja preko video-nadzora dugo je najavljivan kao moćno oružje u povećanju bezbednosti na ulicama zajedno sa policijskim automobilima bez obeležja - presretačima. Osim toga, očekuje se i manja gužva u gradskom prevozu i komforniji prevoz putnika jer su istraživanja pokazala da oslobođene žute trake imaju efekat kao 300 novih autobusa.

Žute trake

1. Bulevar despota Stefana kod stanice policije
2. Bulevar vojvode Mišića kod ulaza u Sajam
3. Brankov most, pravac ka Zelenom vencu
4. Brankov most, pravac ka Novom Beogradu

"Crveno svetlo” kamere

1. Bulevar Mihaila Pupina kod Palate „Srbija“
2. Bulevar Nikole Tesle kod Ušća
3. Raskrsnica Tošinog bunara i Studentske
4. Trg Nikole Pašića i Vlajkovićeva
5. Bulevar Mihaila Pupina kod zgrade „Ušće“
6. Raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i Bulevara umetnosti
7. Bulevar mira kod Muzeja „25. maj“
8. Raskrsnica Jurija Gagarina i Omladinskih brigada
9. Raskrsnica Jurija Gagarina i Proleterske solidarnosti
10. Ustanička kod Specijalnog suda

Izvor - BlicOnline

Kamere uskoro "kažnjavaju"

Aktuelno

Zimsko održavanje automobila

Automobil se mora održavati u svakom periodu godine, međutim u zimskim uslovima zbog kiše, snega i leda neophodno je obratiti dodatnu pažnju na određene delove od čijeg kvaliteta zavisi i bezbednost vozača na putu.

Aktuelno ponedeljak 27.12. 09:56 Komentara: 14

Yugo - bolji glumac nego automobil

Kada je, novembra 2008. godine, sa traka kragujevačke “Zastave” sišao poslednji primerak automobila Yugo (za 28 godina proizvedeno ih je 794.428), mnogi su pomislili da je to njegov definitivni silazak sa scene.

Aktuelno petak 24.12. 10:43 Komentara: 14

Savet za kupovinu: Odaberite opremu

Nakon kupovine polovnog automobila, završavanja administrativnih zavrzlama oko registracije i tehničkog pregleda, sledi odabir auto-opreme. Po važećim zakonskim aktima, u automobilu mora biti komplet prve pomoći po SRBS standardu, rezervne sijalice, točak ili sprej za punjenje gume, uže za vuču, prsluk, lanci za sneg (ne u svim situacijama), dve zimske gume ili četiri letnje sa odgovarajućom dubinom šara.

Aktuelno utorak 21.12. 09:41 Komentara: 13

Nevolje sa elektromobilom

Ako ste jedan od retkih građana Srbije koji vozi ekološki automobil na struju bićete svakako atrakcija na putu, ali i predmet podozrivih pogleda tipa “šta je ovo?”. Beograđanin Petar Polimac (55), jedan je od prvih kupaca električnih automobila čije polugodišnje iskustvo sa francuskim “Renault Kangoo Electric” donekle objašnjava zbog čega su ekološki svesni vozači raritet u Srbiji.

Aktuelno ponedeljak 20.12. 09:09 Komentara: 8

Za hibrid najmanje 20.000 €

Automobili, izloženi na prvoj smotri električnih vozila u “Sava centru”, koštaju između 20.000 i 30.000 evra, ali čini se da će vozači u Srbiji, uprkos većoj ekološkoj prihvatljivosti, ipak sačekati pre nego što počnu naveliko da ih voze domaćim saobraćajnicama.

Aktuelno četvrtak 16.12. 07:41 Komentara: 1

Protest propao zbog sukoba taksista

Strukovno udruženje taksi preduzetnika “Sitab” želi da preuzme ulogu pregovarača sa Gradom Beogradom. To je jedan od razloga zbog čega je nekoliko stotina taksista pre dva dana izašlo na ulice. Kako kažu u “Sitabu”, sadašnji predstavnici taksista ništa nisu učinili za poboljšanje položaja ljudi koje predstavljaju.

Aktuelno sreda 15.12. 10:49 Komentara: 0
strana 1 od 17 idi na stranu