Savet za kupovinu: Odaberite opremu

Nakon kupovine polovnog automobila, završavanja administrativnih zavrzlama oko registracije i tehničkog pregleda, sledi odabir auto-opreme. Po važećim zakonskim aktima, u automobilu mora biti komplet prve pomoći po SRBS standardu, rezervne sijalice, točak ili sprej za punjenje gume, uže za vuču, prsluk, lanci za sneg (ne u svim situacijama), dve zimske gume ili četiri letnje sa odgovarajućom dubinom šara.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2010.

09:41

Default images

Najveća dilema kod vozača glasi: “Da li po propisima moram da imam zimske gume?". Važenje starog pravilnika o opremi u vozilu produženo je pre nekoliko meseci i on će biti na snazi do 1. maja 2011. godine. To znači da na vozilu treba imati bar dve zimske gume ili četiri letnje, sa dubinom šare najmanje četiri milimetra, kako stoji u pravilniku. Mada vozači neće biti kažnjeni ukoliko ispunjavaju navedene uslove, stručnjaci za bezbednost ipak preporučuju da se zimske gume već sada postave na sva četiri točka.

- Sa aspekta bezbednosti, najbolje je imati sve četiri zimske gume. Zadnji deo vozila zanosi, ukoliko su zimske gume na prednjim točkovima, i obrnuto. Pođimo zdravom logikom, vozilo stoji na sva četiri točka na podlozi. Ukoliko je jedan od ta četiri točka bez zimske gume, nastaje problem - kaže Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Osim guma, manje je poznato da je obavezno i nošenje lanaca za sneg, ali ne u svim situacijama. Naime, ukoliko na vozilu postoje sve četiri zimske gume, lanci nisu obavezni pri kretanju u naseljenom mestu. Ukoliko se putuje van naselja, lanci su obavezni. Važeći pravilnik kaže i da vozači koji na svom vozilu imaju četiri letnje gume moraju imati lance u kolima i u naseljenom mestu. Zabuna je i oko protivpožarnog aparata. Kada je reč o putničkim automobilima, PP moraju da imaju samo taksi vozila.

Neposedovanje kompletne opreme tretira se kao teška tehnička neispravnost vozila i može biti kažnjeno novčano od 6.000 do 20.000 dinara. Odgovornost zbog neposedovanja kompletne opreme snosi vozač, ali i vlasnik vozila, tako da na kraju oni solidarno plaćaju kaznu.

Neophodan i izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi nije deo auto-opreme, ali je papir koji svaki vozač mora da ima u vozilu. Tako je propisano Zakonom o osiguranju, a neposedovanje tog dokumenta kažnjava se od 10.000 go 50.000 dinara. Ovaj dokument obično se dobija prilikom registracije vozila, u auto-kućama koje završavaju poslove registracije i tehničkog pregleda.

Obavezna zimska oprema

1. Rezervni točak ili sredstvo za popravku pneumatika, sprej za punjenje
2. Trougao
3. Komplet prve pomoći po SRBS standardu
4. Komplet odgovarajućuih rezervnih sijalica
5. Uže ili poluga za vuču
6. Prsluk u smislu da ima stepen refleksije
7. Lanci za sneg od 1. novembra do 1. aprila (na putu van naselja, ne moraju u naselju)
8. Zimske gume

Izvor - BlicOnline (Goran Svilar)

Saveti za kupovinu:Napravite ugovor

Saveti za kupovinu: Proverite motor

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: