BG: Taksisti završili protest

Beogradski taksisti organizovali protestnu vožnju. Gradonačelnik Đilas smatra da je današnji protest sramota.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2010.

09:34

Default images

Protest taksista na beogradskim ulicama počeo je 13. decembra i završen je istog dana oko 15 časova.

U organizaciji Strukovnog udruženja taksi prevoznika Beograda, kolona vozila krenula je sa Novog Beograda do Skupštine grada da traži sastanak sa gradonačelnikom u kome bi izneli svoje zahteve za poboljšanje statusa.

Ipak do sastanka sa gradonačelnikom nije došlo, a Dragan Đilas je protest taksista ocenio kao sramotan jer je samo tri odsto taksi vozila ugrozilo normalno funkcionisanje saobraćaja.

Baš kao i prošlog decembra, kolone taksi vozila krstarile su beogradskim ulicama. Ovoga puta uz asistenciju policije, ali i zato što je kolona bila kraća, izbegnute su veće gužve, pa je vožnja od Novog Beograda do Trga Nikole Pašića protekla bez problema.

Svoje zahteve predali su gradonačelniku, ali do prijema kod njega nisu došli.

Potpredsednik Udruženja taksi preduzetnika Stevan Blagojević kaže da je cilj protesta uvođenje reda u taksi prevoz.

“Mi se nijednog trenutka nismo protivili fiskalizaciji, samo tražimo da se kompletna taksi služba uredi”, navodi on.

“Da se znaju jasna pravila, da se zna ko može, pod kojim uslovima, koliko ljudi sme da obavlja taj prevoz. Da se uvede jedinstvena propisana cena bez prava na popust. I kad se sve to jednom bude uredilo, mi pristajemo na fiskalne kase”, objašnjava Blagojević.

Taksisti zahtevaju i ukidanje akciza na gorivo do 300 litara mesečno, donošenje posebnog zakona o taksi prevozu kao i da se odustane od predloga da se uvedu posebne registarske tablice za taksi vozila.



Taksisti sa kojima je razgovarala ekipa B92 tvrde da pod sadašnjim uslovima ne mogu da zarade dovoljno: “Nije bitna cena, bitno je koliko nama ostaje od te zarade, džabe 500 din cena ako je sve na istom.”

“Divlji taksi koji su neregularni, koji nemaju dozvole, koji imaju neke firme, bilo koje.”

“Nećemo više da radimo za gazde koji su izdali telefone i naplaćuju nam mesečno 50 evra.”

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas smatra da je vreme da se prestane sa blokiranjem grada da bi se nešto dobilo i za taksiste u protestu ima jasan odgovor.

“Današnji protest je sramota. 203 vozila su u protestu od preko 7.000, to je manje od 3 odsto”, navodi gradonačelnik.

“Jednostavno tu nema šta da se priča, mi radimo ono što je u skladu sa zakonom, mnogo smo popravili u korist i građana i taksi udruženja. Od njih imamo pohvale i priznanja i gledamo da zajedno funkcionišemo”, kaže on.

Iako protestnom vožnjom nisu uspeli da izbore prijem kod gradonačelnika, taksisti kažu da neće odustati od svojih zahteva.

Taksi sa aerodroma po fiksnoj ceni

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: