Mazda: SkyActive tehnologija

Mazda Motor Corporation predstavila je najnoviju generaciju pogonskih tehnologija.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 22.10.2010.

09:37

Default images

Pod oznakom SKYACTIV, od 2011. godine će se proizvoditi potpuno novi motori, menjači, karoserije i platforme, koji, kako kažu iz ove kompanije, znatno doprinose smanjenju emisije CO2 i smanjenju potrošnje goriva kod svih Mazdinih modela. Proizvođač se kod nove tehnologije koncentriše na smanjenje težine vozila, kao i optimizaciju postojećih pogonskih tehnologija.

U narednim koracima uvodiće se i drugi elementi efikasnijih tehnologija kao što su regenerativni kočioni sistem ili hibridni sistemi. Iz Mazde kažu da im je cilj da se potrošnja kod svih modela do 2015. godine smanji za 30 odsto u odnosu na nivo iz 2008. godine.
"SKYACTIV-G benzinski motor sada radi sa odnosom kompresije 14,0:1 – ovo je najveći stepen kompresije koji je jedan benzinski motor ikada dostigao kod automobila u serijskoj proizvodnji. Rezultat je smanjenje potrošnje goriva za 15 odsto, kao i rast obrtnog momenta za 15 odsto. Veći obrtni momenat u donjem i srednjem segmentu sada dozvoljava optimalniju vožnju i smanjenje potrošnje goriva u svakodnevnom korišćenju. I SKYACTIV-D dizel-motor postavio je novi rekord u svojoj oblasti: uz odnos 14,0:1, ovo je najniža kompresija ikada dostignuta kada je reč o dizel-motorima, sa potrošnjom goriva smanjenom za 20 odsto i naglašeno čistim sagorevanjem: Mazda SKYACTIV-D ispunjava najstrože granične vrednosti budućeg Euro6 standarda. Uz ovo, turbo punjenje zaduženo je za visok stepen obrtnog momenta, koji dostiže 5.200 obrtaja u minutu", navode iz Mazde.

U okviru nove SKYACTIV tehnologije, Mazda je razvila i novi SKYACTIV-Drive automatski menjač koji "kombinuje prednosti standardnog automatskog menjača, CVT menjača i menjača sa duplim kvačilom". Kako kažu iz japanske kompanije, prenos obrtnog momenta kod ovog menjača vozaču ostavlja utisak koji se može porediti sa vožnjom sa manuelnim menjačem, kao i da novi SKYACTIV-Drive doprinosi smanjenju potrošnje do sedam odsto.
"SKYACTIV-MT je potpuno lak i kompaktan manuelni menjač koji takođe doprinosi smanjenju potrošnje goriva usled smanjenog unutrašnjeg otpora trenja. Kompaktna veličina omogućava efikasniju ugradnju u vozilo, a lako menjanje stepena prenosa podseća na vožnju sportskih automobila. Jedna od ključnih stavki kada je reč o smanjenju potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova predstavlja smanjenje ukupne težine vozila. Odlučujuću ulogu u ovome igraju nova struktura karoserije SKYACTIV-Body i platforma SKYACTIV-Chassis. Nova karoserija je lakša za osam odsto i za oko 30 odsto čvršća, a visok stepen bezbednosti kombinovan je sa izrazito agilnim upravljanjem. Kod nove SKYACTIV-šasije unapređeno je vešanje točkova, a sama šasija je za 14 odsto lakša od dosadašnje i kombinuje precizno upravljanje sa vrlo visokim stepenom komfora u vožnji", mišljenje je stručnjaka iz japanske kompanije.

Pročitajte više o konceptu Mazda Shinari

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: