Opel Flextreme GT/E

Opel će u Ženevi predstaviti novi, atraktivni koncept GT automobila, dimenzijama sličan Insigniji, koji je sistem pogona preuzeo od Ampere.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.02.2010.

09:19

Default images

Koncept Flextreme GT/E, elegantni kupe sa petoro vrata, predstavlja Opelovu viziju GT automobila sutrašnjice, a ujedno demonstrira kojim će putem ići dizajn novih modela iz vrha ponude.

Osim same estetike, puno pažnje posvećeno je smanjenju otpora vazduha – linija krova niža je za 19 cm od Insignijine, a tu su i ostali aerodinamički elementi, zahvaljujući kojima je koeficijent otpora spušten na 0,22.

Veliko smanjenje mera karoserije uključilo je upotrebu lakih karbonskih kompozitnih spoljnih ploča, polikarbonatna stakla i strukturne delove alu-legura. U poređenju sa konvencionalnim materijalima, ovi doprinose uštedi u težini od 40% što dodatno doprinosi smanjenoj potrošnji energije i povećanom dometu vožnje.
Pristup kabini unapređen je zadnjim vratima sa zadnjom šarkom, što je evolutivno rešenje Opel FlexDoors koncepta sa nove generacije modela Meriva monocab.

Kako bi se sačuvao čist izgled u spoljašnjosti, sve ručke vrata zamenjene su svetlosnim senzorima. Oni otvaraju vrata kada ih zakloni ruka vozača ili suvozača.

Kako bi se smanjilo vrtloženje vazduha, prednji retrovizori su takođe odstranjeni, zamenjeni malim kamerama u osnovi A stubova.

Izgled kupea je kompletiran oštro nakošenim zadnjim delom, sa krilovitim LED svetlima. Zadnji deo je u obmotanom obliku radi boljeg pristupa prtljažniku. Njegovo duboko staklo je blago konveksnog oblika, kako bi se poboljšao tok vazduha.

Prozirnost fiksirane staklene ploče na sredini krova je prilagodljiva, dajući mogućnost da se unutrašnjost ugreje sunčevom svetlošću u uslovima zimske hladnoće, dok se tokom leta potamnjuje radi održavanja niže temperature unutra. Vod u zadnjoj ivici krova namenjen je za dodatno hlađenje akumulatora i električnih delova.
Efikasan koncept uključuje i GM-ov revolucionarni E-REV pogonski sistem koji je već razvijen na modelu Opel Ampera.

Uprkos tome što je veći i što ima najveću brzinu od preko 200 km/h, Flextreme GT/E je tako projektovan da ima performanse slične modelu Ampera: domet u vožnji na akumulator do 60 km – sa nultom emisijom ugljendioksida – i ukupan domet od preko 500 km. Prosečna potrošnja goriva je procenjena na 1.6 l/100 km, sa emisijom ugljendioksida ispod 40 g/km.

Za razliku od hibridnog vozila, točkovi modela Flextreme GT/E sa sve vreme pogone električnom energijom. Za tipična putovanja do 60 km, energiju isporučuje litijum-jonski akumulator T-oblika koji se nalazi ispod patosa i zadnjeg sedišta.
Međutim, za razliku od vozila sa pogonom samo na akumulator, Flextreme GT/E otklanja bilo kakvu mogućnost da će vozilo ostati bez energije. Mali benzinski motor/generator savršeno je ukljopljen tako da obezbeđuje električnu energiju kad god se akumulator isprazni. U ovom režimu, opseg vožnje se povećava na više od 500 km, kada se akumulator može ponovo napuniti ili dosuti gorivo u automobil.

Motor jedinice električnog pogona isporučuje značajnih 370 Nm instantnog obrtnog momenta, obezbeđujući snažan učinak i projektovano ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od devet sekundi.

Nova trapezoidna izvedba rešetke je vitka ali smelog oblika. Istaknuta krilovita hromirana šipka, nosi veliki Opelov amblem, koji ima dvostruku ulogu – t.j. služi i kao utičnica za punjenje Flextreme GT/E’s akumulatora.
Koncept Flextreme GT/E predstavlja korak dalje u Opelovoj aktuelnoj strategiji elektrifikacije automobila, koja obuhvata širok opseg proizvoda koji koriste akumulatore, uvećan domet, hibridne i tehnologije gorivih ćelija.

Iako nema službene potvrde o skorašnjem početku serijske proizvodnje, sigurno je da će Flextreme GT/E odigrati značajnu ulogu u razvoju novih modela s munjom na prednjoj masci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: