Oštre kazne za jurnjavu

Beograd - Saobraćajna policija počinje veliku akciju kontrole brzine vožnje. Neprilagođena brzina je, uz prekomerno konzumiranje alkohola, najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, a desetine patrola biće narednih dana postavljene u svim delovima grada.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2011.

10:30

Default images

Pretpostavlja se da će se najviše kontrolisati dugi pravci, gde je moguće razviti velike brzine.

- Neće biti zanemarene ni sporedne ulice. Vozačima poručujemo da poštuju signalizaciju. Počinjemo akciju jer je neprilagođena brzina prvi faktor rizika stradanja u saobraćaju. Delujemo preventivno, ne želimo da maltretiramo građane, ali propisi moraju da se poštuju - kažu u Saobraćajnoj policiji.

Zakonu o bezbednosti saobraćaja propisuje da je u naselju dozvoljena brzina 50 kilometara na sat. Ali, pošto u gradu još nije potpuno izmenjena saobraćajna signalizacija, nisu postavljeni ni znakovi za naselje, ograničenje zavisi od znaka koji postoji i važi za određeni deo puta.

Tako, na primer, ako u nekoj ulici stoji znak da je ograničenje brzine 60 kilometara na sat, vozači mogu da voze do tog ograničenja, iako je zakonom propisana brzina za naseljeno mesto za 10 kilometara na sat manja.

Rigorozne su kaznene mere zakona koji je stupio na snagu u decembru 2009, pa za vožnju u naselju brzinom od 21 do 50 kilometara na sat većom od dozvoljene sledi kazna od 6.000 do 20.000 dinara i četiri kaznena boda. Posebno je opasno prekoračiti brzinu u zoni škola, jer su za takve prekršaje zaprećene i oštrije kazne.

Saobraćajci su proteklih dana sprovedeli akciju vanredne kontrole alkohola u krvi kod vozača. Vozači su bili podvrgnuti alko testovima sa najnovijim uređajima koje je policija nabavila 2010. godine. Prilikom kontrole, uz vozačke isprave je obavezna i lična karta.

Patrole su često menjale pozicije, zaustavljale vozače na Autokomandi, u Bulevaru kneza Aleksandra, kod Belog dvora, na kružnom toku kod Opštine Novi Beograd, u Bulevaru despota Stefana... Posebna pažnja posvećena je sporednim ulicama koje obično koriste vozači koji žele da zaobiđu policiju. Bilans je pomalo zabrinjavajući: u proseku je svakog dana uhvaćeno od 30 do 50 vozača sa više alkohola u krvi od dozvoljene količine (0,3).

Izvor - BlicOnline (Goran Svilar)

Kamere "kažnjavaju" od 1. juna

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: