Prva vožnja: Opel Corsa

Na prezentaciji osveženog Opelovog modela probao sam nejneobičnije jelo do sada – kokice sa rendanim tartufima.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2011.

00:28

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Mislim, ko se setio da pomeša kokice, koje u prodavnici koštaju oko 100 dinara po pakovanju, sa šakom tartufa? Ova mala količina tartufa bi vas koštala oko 5000 dinara po porciji, pod uslovom da nabavljate direktno od farmera. Toliko su skupi da kada rendate tartufe ne možete sebi priuštiti da malo gricnete, kao kada rendate gaudu.

Cena u maloprodaji je inače oko 3500 evra za kilogram, a za taj novac može da se nađe solidna, polovna Corsa.
Porcije ovog neobičnog jela služe se u beloj, porcelanskoj činijici koja je postavljena na beli tanjirić. Siguran sam da vam nije teško da zamislite kakvog ukusa je ovo jelo, barem za deo sa kokicama. Kada do receptora vašeg jezika dospe skupocena pečurka, zaista možete uživati u vatrometu arome u vašim ustima ali siguran sam da će mnogi smisliti i milion drugih načina da potrošite istu količinu novca na nešto praktično.
Benzinac 1.0 Twinport Ecotec (48 kW/65 KS)
Ova ultra-luksuzna porcija poslužena je u restoranu Taubenkobel, 60-ak kilometara od Beča. Michelin Guide, čuveni vodič kroz restorane i hotele, ocenjuje ovaj restoran sa dve Michelin zvezdice.

Ako mislite da je to malo, treba da znate da Michelin dodeljuje ocene, u rasponu od jedne do tri zvezdice, jako malom broju restorana koji se nalaze u njihovom vodiču. Gradacija je jako jednostavna, ali nikako jeftina za goste – jedna zvezdica označava vrlo dobru kuhinju. Dve zvezdice označavaju restoran koji je toliko dobar da zbog obroka vredi skrenuti sa puta. Tri zvezdice označavaju restoran koji treba da bude odredište vašeg putovanja.
Dizelaš 1.3 CDTI Ecotec Ecoflex Start/Stop (70 kW/95 KS)
Ako se pitate ko su mudraci koji su sposobni da daju takve ocene restoranima, ja ne znam. Često ne znaju ni Michelinovi direktori. Inspektori restorana su kao tajni agenti čiji je posao da putuju, jedu i sitničare do najmanjeg detalja, a onda da podnesu izveštaj direktoru tajne službe.

Michelinovim inspektorima se savetuje da o svom angažmanu ne govore ni svojim roditeljima, jer roditelji često vole da se hvale uspesima svoje dece.
Benzinac 1.2 Twinport Ecotec (63 kW/85 KS)
Iako sam ja insistirao, za račun su se na sreću pobrinuli ljudi iz Opela, koji su me i pozvali u Austriju na prezentaciju Corse.

Prvog dana prezentacije vozio sam Corsu čiji izgled sada više odgovara ostatku Opelovog programa, pre svega većoj Insigniji. Izgled farova inspirisan je orlovim očima, a dnevna svetla, koja su integrisana u njih, imaju zadatak da podsećaju na krila.

Donja maska hladnjaka takođe je nova.
Benzinac 1.4 Ecotec (74 kW/100 KS)
Zadnji deo auta nije bio podvrgnut velikim izmena tokom ovog redizajna, zapravo, stop svetla su nova, a Opelov znak na poklopcu prtljažnika je redizajniran i veći nego ranije.

Ipak, u Opelu su smislili da kupcima ponude mogućnost individualizacije svoje Corse prilikom kupovine. Smislili su čak 72 varijante automobila.
Benzinac 1.6 Turbo Ecotec (141 kW/192 KS) - samo za verziju sa 3 vrata
Recimo, vozio sam Corsu Linea Pack, sa 1,2 benzinskim motorom (85 KS) koja je izgledala kao da ima bar 100 KS više. Ofarbana je u radioktivno-zelenu metalik boju, i ima masivan prednji spojler, crne farove, belu štraftu koja se proteže od haube, preko krova sve do poklopca prtljažnika, bele 17“ felne i bele retrovizore. Ventilacioni otvori i još neki elementi enterijera ofarbani su istom nijansom kao i spoljašnjost.
Dizelaš 1.3 CDTI Ecotec (55 kW/75 KS)
Ko želi, može da napakuje i malo namrgođeniju Corsu Color Edition, metalik plave boje sa crnim felnama, crnim krovom i zatamnjenim staklima. Ovakav izbor ukrasa uopšte ne uslovljava kupca nekom jakom verzijom motora ispod haube.
FlexFix - skriveni nosaè za bicikle
Dopada mi se ta praksa razdvajanja snage motora od nivoa opreme koji se nudi u kombinaciji sa njim. Još uvek mnogi proizvođači uslovljavaju kupce po sistemu „hoceš polu-kožna sedišta i ksenonska svetla, moraš da uzmeš 2.2 motor.“

Igranje sa bojama nastavlja se u enterijeru koji je, prema rečima Opelovih menadžera, najprostraniji u klasi. Uz paket opreme Enjoy u ponudi su vesele kombinacije boja poput plave i terracote. Ne znam šta vi mislite o ovakvim kombinacijama dok gledate fotografije, ali mogu vam reći da mi prija šarenilo u kabini. Posebno dok sedim u nepomičnoj koloni na putu prema jednom od 3 beogradska mosta, pomaže mi da ostanem u autu kada poželim da iz njega iskočim i preplivam reku.
Kome se više dopadaju standardnije kombinacije, u ponudi je i sivo-crni enterijer. Vozio sam i takvu Corsu sa 1,7 CDTI motorom snage 130KS.

Prvo što sam primetio kada sam seo u auto bila je velika površina izuzetno mekane plastike na dodir koja se prostire od levog do desnog ventilacionog otvora. Izgled ove površine najbolje je uporediti sa „snegom“ koji se javlja prilikom smetnji na TV programu.
Osim grejanja sedišta, Corsa sada ima i opciju grejanja upravljaèa.
Dopale su mi se komande za paljenje svetala koje su, iako prilično sitne, veoma prijatne na dodir i uokvirene krugom boje hroma.

Iznenadio sam se koliko je moguće privući upravljač iz table prema sebi. Upravljač je, kao i centralna konzola, bio ukrašen glatkom, sivom plastikom. Na njemu se nalaze komande audio-uređaja i putnog računara koji svoje podatke ispisuje na standardnom Opelovom ekranu u „Hercules“ stilu.
Instrument tabla zbog toga je prilično jednostavna i sadrži nekoliko lampica, obrtomer, brzinomer i pokazivač količine goriva u rezervoaru. Ova Corsa bila je opremljena tempomatom čiji je sistem korišćenja jedan od najjednostavnijih u auto-industriji. Komande su spojene sa polugom pokazivala pravca pa ako želite da aktivirate tempomat, samo treba da je palcem i kažiprstom okrenete na gore ili dole da biste zadali brzinu kretanja. Ovako se na Toyotama recimo pale farovi.
Sedišta su prilično udobna i odgovaraju i visokima i niskima. Zanimljivo je rešenje centralne konzole koja je pomerena nekoliko centimetara u desno kako bi se vozaču omogućilo više prostora za noge. Zbog toga mi je, dok sam se vozio na desnom sedištu, leva noga bila konstantno zakovana za centralnu konzolu. Kada sam vozio auto, nije bilo problema sa prostorom.
Na centralnoj konzoli nalazi se „Touch&Connect“ multimedijalni sistem koji vozaču omogućava da preko BlueTootha prikači svoj telefon i da sa njega strimuje muziku. Takođe, kablom je moguće spojiti prenosni MP3 uređaj kao i USB memoriju.
Dijagonala ekrana je 5 inča i osetljiv je na dodir. Ekran radi odlično, problem sam imao sa dobrim starim dugmićima koji su raspoređeni oko njega jer su previše sitni za pritiskanje tokom vožnje.

Ako često koristite navigaciju, neće vam se dopasti pozicija na kojoj je smešten ekran jer ćete tokom vožnje pogled morati da spuštate na donji deo centralne konzole. To je daleko, daleko od puta, na kojem vaš pogled treba da bude zakucan.

Pozicija ekrana putnog računara idealna je i za navigaciju.
Motor je prilično veliki za Corsu tako da je u njoj veoma efikasan i po pitanju kretanja i po pitanju potrošnje. Vožnja je prilično tiha a šest stepeni prenosa vam omogućavaju da je učinite još tišom.

Posle vožnje kroz ravničarske krajeve i male gradove u široj okolini Beča. Prosečna potrošnja iznosila je 5,3 l/100km.
Sa 130 KS Corsa može bez problema da se upotrebi i za vožnju po gradu ali i za odlazak na letovanje. Ipak, mislim da ovaj veliki motor neće biti baš čest izbor naših kupaca. Sve komande izuzetno su mekane i lagane za upotrebu tokom vožnje.

Kvačilo je mekano i dugog je hoda, tako da olakšava polazak iz mesta i neiskusnima i damama u pogrešnoj obući.
Ručica menjača je malo niže postavljena od onoga što bi meni bilo idealno, ali nikako ne predstavlja problem.

Jako mi se dopala lakoća kojom se Corsom manevriše po tržnim centrima (a i po gradu). Prostor koji je potreban za polukružno je malo veći nego kada to radite sa natovarenim šoping kolicima.
Oštro skretanje na raskrsnicama, ali i prolasci kroz krivine, ne izazivaju naginjanje karoserije, koju su inženjeri dodatno učvrstili.

Sledeća Corsa koju sam vozio bila je opremljena benzincem od 85 KS koji je zaista, pre svega, za gradsku sredinu. Tada je tih i malo troši. Kada izađete na otvoreni put treba da znate tačno kako izvršiti preticanje jer ubrzanja, sasvim očekivano s obzirom na motor, nisu jaka.
Corsa se može naručiti i sa Stop/Start sistemom koji prilikom zaustavljanja auta automatski gasi motor, kada se menjač izbaci iz brzine. Ovo nije pravilo jer kod svakog automobila koji ima ovakav sistem, postoji još niz informacija koje centralni kompjuter uzima u obzir pre nego što kaže motoru da se ugasi.

Recimo, ako je napolju hladno a motor, katalizator i drugi sistemi nisu dostigli svoju radnu temperaturu, ako je grajanje u kabini previše jako podešeno u odnosu na temperaturu rashladne tečnosti... Čim pritisnete kvačilo, motor se ponovo aktivira. Ovaj sistem smanjuje potrošnju goriva skoro 10%.
Na našem tržištu još uvek važi „Sajamska akcija“ za Corsu. Prema rečima Ivana Kekića, generalnog direktora Opela, u ponudi je Corsa sa 3 vrata po ceni od 8.699 evra uz sajamsku uštedu od 2.735 evra.

Reč je o 1,0-litarskom benzinskom motoru snage 65 KS. Od opreme ima: klima-uređaj, servo, upravljač podesiv po visini i dubini, radio CD sa 4 zvučnika, 2 vazdušna jastuka i ABS sistem, elektro podesive spoljne retrovizore, centralno zaljkučavanje vrata i podešavanje visine sedišta vozača.
Dimenzije u mm (d/š/v): 3999/1713/1488 (verzija sa 3 vrata); 3999/1737/1488 (verzija sa 5 vrata)
Nova Opel Corsa sa 5 vrata dostupna je po ceni od 9.777 evra i "tokom prodajne akcija ostvaruje se ušteda od 2.792 evra".

Ova verzija ima 1,2-litarski benzinski motor od 85 KS, prednje podizače stakala, centralno zaključavanje vrata sa daljinskom komandom, tempomat, putni računar, klima-uređaj, radio CD sa 4 zvučnika, audio kontrole na upravljaču, upravljač podesiv po visini i dubini, 2 vazdušna jastuka i ABS sistem.
Dizelaš 1.7 CDTI Ecotec (96 kW/130 KS)
Upoznajte se sa svim tehničkim karakteristikama Opel Corse.

Pročitajte reportažu sa test vožnje Opel Astre SportsTourer.
Drugog dana prezentacije vozio sam redizajniranu Opel Antaru o kojoj više možete saznati ovde.

Pogledajte više fotografija nove Opel Corse u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: