KIA Sportage

Osnovna verzija novog modela sa 1,6-litarskim benzinskim motorom, prednjim pogonom i paketom opreme COOL startuje sa 16.990 evra.

Podeli

Sportage treće generacije u odnosu na predhodnika je duži, niži i širi, tako da njegove dimenzije iznose 4.440 / 1.855 / 1.645 (dužina/ širina/ visina). Novina su brojni LED svetlosni elementi, ali i izbor između 16, 17 ili 18-inčnih aluminijumskih felni i deset boja karoserije, od kojih je, kako kažu iz ove kompanije, "techno" narandžasta boja najatraktivnija.

"Elegancija novog Sportagea počinje na markantnoj maski motora, koju dopunjuju vrlo napredna i neverovatno zavodljiva prednja svetla sa crnim okvirom i prigušenim LED svetlima. U istoj meri oduševljava prednji branik sa strmo postavljenim svetlima za maglu, koji je na donjem delu zbog mogućih oštećenja na terenu prefarban crnom bojom", ističu iz kompanije KIA Motors.

Sportage, koji je nastao na osnovu koncepta KUE, predstavljenog pre dve godine, ponosi se još i dvobojnim zadnjim branikom, u kojem su pokazivači smera postavljeni odvojeno od ostalih svetala. Poseduje i krovni spojler sa trećim stop svetlom, u društvu niže postavljenih zadnjih svetala sa višeslojnom strukturom i izgledom u obliku LED svetlećih elemenata.

Kako kažu iz ove kompanije, novi Sportage ima poboljšanu aerodinamiku (koeficijent otpora vazduha je umesto 0,40 sada 0,37) i 91 kg manju ukupnu masu.

Sportage je porastao i 90 mm u dužinu, 60 mm u širinu, ali je niži za 15 mm. Međuosovinski razmak je 10 mm veći nego kod prethodnika. Udaljenosti karoserije od tla (tzv. klirens) iznosi 172 mm.

Unutrašnjost je već na prvi pogled vidljivo veća od prethodne u svim pravcima, uključujući i prostor prtljažnika. U njoj se nalaze dodaci poput: navigacionog uređaja sa displejem u boji i DVD plejer, dvodelnog krovnog prozora i kamere za vožnju unazad.

Takođe, ističu se i ergonomski oblikovana sedišta sa naslonima za glavu koji umanjuju posledica prilikom sudara od pozadi.

Kao opcija, u ponudi je i električno podesivo sedište vozača u osam smerova.

Na skupljim modelima postoji opcija otključavanja keyless sistemom, koji pokreće motor pomoću dugmeta, audio sistem koji nudi radio prijemnik, CD plejer, priključke za MP3 i iPod. Komande za upravljanje audio sistemom i mobilnim telefonom preko Bluetootha nalaze se na upravljaču.

Vozačevo sedište moguće je u vrelim letnjim danima ohladiti. Međutim, poseduje i električno grejanje sedišta, čak i za putnike na zadnjoj klupi.

Kako kažu iz Kije, “vrhunski ugođaj pruža i veliki panoramski krovni prozor, koji se otvara jednim pritiskom na dugme čime se prostor ispunjava prirodnim svetlom i svežim vazduhom”.

Novi Sportage poseduje automatski klima uređaj sa dvozonskim podešavanjem temperature, nezavisno na strani vozača i suvozača, kao i jonizatorom koji automatski stvara jonsku plazmu za osvežavanje vazduha i sprečavanje nastajanja neugodnih mirisa.

Unutrašnjost nove Kie Sportage nudi veliku ponudu mesta za odlaganje sitnica , suvozačeva pregrada je osvetljena i po potrebi opremljena hlađenjem. Sličnu meru funkcionalnosti nudi zadnja klupa sa dva držača za piće, ugrađena u centralni naslon za ruke.

“Zadnja klupa omogućava izuzetnu preglednost, jer su zadnji krovni stubovi (tzv. C-stub) pomereni ka zadnjem delu za punih 186 milimetara, u odnosu na prethodnika”, naglašavaju iz ove kompanije.

Kupci mogu birati unutrašnjost sa sedištima u crnoj ili sivoj boji ili pak sa dodacima u narandžastoj boji.

Zapremina prtljažnika iznosi 564 litara, a jednostavnim preklapanjem deljive zadnje klupe prtljažni volumen može narasti do 1353 litara.

Pogonsku paletu čine 2,0-litarski benzinski i 2,0-litarski dizel motori nove generacije. Oba motora ispunjavaju standard Euro5 i ponose se, kako se hvale iz Kije, visokim obrtnim momentom, niskom potrošnjom i niskom emisijom CO2.

Dizel motor „R“ generacije, koji je opremljen ubrizgavanjem goriva preko zajedničkog voda i turbinom promenljive geometrije, dostiže najveću snagu od 100 kW (136 KS) i nudi 319 Nm obrtnog momenta. Sličnom merom ponosi se i benzinski motor. Motor iz porodice „Theta II“ ima snagu od 120 kW (163 KS), 197 Nm obrtnog momenta i kompaktnu građu od laganog aluminijuma.

Sportage je u verziji sa 2,0-litarskim benzinskim motorom opremljen je 5-stepenim ručnim menjačem, dok dizel motor ima 6-stepeni ručni, odnosno uz doplatu, 6-stepeni automatski menjač.

Trenutnu ponudu benzinskih motora odnedavno je dopunio i 1,6-litarski GDI benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva i maksimalnom snagom od 103 kW (140 KS), a od novembra 2010. godine u ponudi će biti i još jedan dizel motor zapremine 1,7 litara sa 84 kW (115 KS), koji je ekskluzivno razvijen u Kijinom nemačkom razvojnom centru u Russelsheimu. Oba motora će biti ponuđena i sa sistemom Start/Stop, koji bi trebalo da dodatno smanji potrošnju goriva.

Novi Sportage u svim verzijama motora ponuđen je sa pogonom na prednje ili na sve točkove. Motor pogonsku snagu prenosi uglavnom na prednje točkove, a prilikom njihovog proklizavanja elektronski vođena hidraulična sklopka prenosi do 50% snage na zadnji par točkova.

Većim terenskim izazovima služi centralna blokada sa konstantnom raspodelom snage 50:50 u rasponu brzine 0-40 km/h.

Bez obzira na tip pogona, Sportage je serijski opremljen uređajem HAC, koji bi trebalo da obezbedi jednostavnije kretanje na uzbrdici, i sistemom DBC za automatsko kočenje i nadzor brzine prilikom vožnje nizbrdo, koji ograničava brzinu spuštanja na maksimalnih 8 km/h.

AWD pogon na sva četiri točka, koji je u saradnji sa Kijom za novi Sportage razvila međunarodna kompanija Magna Powertrain, nadzire držanje pojedinog točka i automatski prenosi pogonsku snagu na točkove sa boljim kontaktom. Zbog toga je raspodela pogonske snage između prednjeg i zadnjeg para točkova optimalna.

“AWD pogon na četiri točka sa tehnologijom Dynamax™ je među najsavršenijim AWD pogonima u klasi, jer je opremljen naprednom upravljačkom elektronikom i mnoštvom senzora za praćenje kontakta svakog pojedinačnog točka sa podlogom. Na temelju navedenih podataka dolazi se do optimalnog raspoređivanja obrtnog momenta između pojedinih točkova pomoću elektronski kontrolisanog hidrauličnog kvačila”, navode iz kompanije KIA Motors.

Udaljenost karoserije od tla je 172 milimetara, pristupni ugao s prednje strane može dostići maksimalnih 22,7 stepeni, sa zadnje 28,2 stepena, dok je najveći ugao penjanja ograničen na 44,2 stepena.

Novi Sportage ima šest sigurnosnih vazdušnih jastuka, dva napred, dva sa strane kao i dve bočne vazdušne zavese celom dužinom vozila. Bočne zavese opremljene su senzorima, koji pokreću njihovo aktiviranje u slučaju prevrtanja vozila. Važan element sigurnosti predstavlja sistem za dinamički elektronski nadzor stabilnosti vozila ESC, koji u slučaju proklizavanja smanjuje snagu motora te nezavisnim kočenjem pojedinih točkova ponovo stabilizuje vozilo. Sportage je istovremeno opremljen senzorom TPMS i pokazivačem pritiska vazduha u pneumaticima.

U svim verzijama Sportage dolazi sa kočnicama sa dodatkom ABS, koji sprečava blokiranje točkova prilikom snažnog kočenja i održava optimalnu upravljivost u svim uslovima. Tu su i prednji nasloni za glavu, koji se, kako navode iz Kije, u nekoliko milisekundi u trenutku sudara pomeraju unapred i nagore, “čime se ograničavaju mogućnosti opasnih povreda vratnog dela kičme”. Uz doplatu mogu se dobiti zadnji parking senzori koje je moguće dopuniti kamerom sa LCD displejem u unutrašnjem ogledalu i vidnim uglom od 130 stepeni.

Sportage je u ACTIVE paketu opremljen sistemom za elektronsku kontrolu dinamičke stabilnosti ESC, sistemom protiv proklizavanja točkova TCS, sistemom za kontrolu kočenja u krivinama CBC, uređajem za automatsko kočenje tokom vožnje nizbrdo DBC, sistemom za pomoć pri kretanju uzbrdo HAC, prednjim vazdušnim jastucima, bočnim vazdušnim jastucima, bočnim vazdušnim zavesama, aktivnim prednjim naslonima za glavu, sigurnosnim pojasevima sa ograničavanjem zatezne sile, ISOFIX sistemom za učvršćivanje dečijih sedišta pozadi, sigurnosnom bravom za decu u zadnjim vratima, sistemom za sprečavanje pražnjenja akumulatora, klima uređajem, obručem upravljača i ručicom menjača presvučenim kožom, centralnim daljinskim zaključavanjem, alarmnim uređajem, putnim računarom, audio sistemom sa CD i MP3 plejerom, priključcima za USB i AUX sa šest zvučnika, električnim pomeranjem prednjih i zadnjih stakala, elektro-pojačanim servo upravljačem MDPS, po visini podesivim sedištem za vozača, prtljažnim rolo pokrivačem, 16-inčnim aluminijumskim felnama dimenzija 215/70 R16, električno podesivim i grejanim retrovizorima u boji karoserije i prednjim svetlima za maglu.

Sportage u verziji URBAN, uz gore navedeno, nudi i zadnje parking senzore, automatski dvozonski klima uređaj, hlađenje pregrade ispred suvozača, senzore za kišu, tempomat, Bluetooth sistem za handsfree telefoniranje, obruč upravljača sa komandama audio uređaja, prtljažnu mrežu, 17-inčne aluminijumske felne dimenzija 225/60 R17, prednja LED svetla za dnevnu vožnju, pokretna spoljna ogledala sa ugrađenim pokazivačima smera, dodatno zatamnjena stakla, hromirane ručice vrata, krovne nosače kao i prednja sedišta podesiva u leđnom (lumbalnom) delu.

Sportage sa opremom SPORT ima i sedišta delimično presvučena kožom, unutrašnje ogledalo sa automatskim zatamnjivanjem, kameru sa LCD displejom i odleđivač vetrobranskog stakla.

Sportage sa opremom MOTION uz sve navedeno ponosi se još i Xenon svetlima, grejanim i kožom presvučenim sedištima, sportskim Supervision meračima, inteligentnim ključem sa tasterom za paljenje motora, 18-inčnim felnama dimenzija 235/55 R18 i panoramskim staklenim krovom.

Najbogatiji Sportage nosi oznaku LIMITED i nudi, uz navedene stavke, i navigacioni sistem NAVTEQ sa displejem osetljivim na dodir i mapama Evrope (44 zemlje), kameru za vožnju unazad koja projektuje sliku na displeju navigacionog uređaja, dodatno audio pojačalo i niskotonski subwoofer zvučnik.

KIA proizvodi model Sportage u fabrici u Žilini (Slovačka), a kao i sve ostale nove Kije i ovaj izlazi na scenu sa najdužom evropskom garancijom. 7-godišnja garancija važi do 150.000 pređenih kilometara (u prve tri godine nema limita kilometraže) i važi za kompletno vozilo. Garancija je potpuno besplatna i prenosiva na sledeće vlasnike bez ikakvih ograničenja.

Novi Sportage se našao na našem tržištu automobila. Za osnovnu verziju novog modela sa 1,6-litarskim benzinskim motorom, prednjim pogonom i paketom opreme COOL potrebno je izdvojiti 16.990 evra (sa carinom i PDV-om), dok za skuplji Sportage sa 2,0-litarskim benzinskim motorom i paketom opreme ACTIVE treba 18.990 evra.

Za one koji vole off-road užitke verzija sa AWD Dynamax™ pogonom je 1.800 evra skuplja. Sportage sa 1,7-litarskim common-rail dizel motorom i u ACTIVE paketu startuje sa cenom od 19.990 evra. Za snažniji dizelaš od 2,0 litra sa istim paketom opreme i prednjim pogonom potrebno je izdvojiti 21.990 evra, dok Sportage LIMITED sa kožnim sedištima, navigacionim uređajem sa velikim displejom u boji, kamerom za vožnju unatrag i panoramskim krovnim prozorom i AWD Dynamax™ pogonom na sva 4 točka košta 31.290 evra.

Više o cenama i paketima opreme za novi Sportage

Aktuelno

Daimler iznajmio, pa rastavio Teslu X zbog špijunaže?

Nije neuobičajeno da auto-kompanije kupe nov automobil konkurentskog proizvođača, kako bi ispitali tehnologije i sisteme koje koriste tržišni rivali, i nakon toga unapredili sopstveni model, ili barem uporedili svoj proizvod sa suparničkim. Vlasnik marke Mercedes, nemački Daimler odlučio se za prečicu – iznajmio je u rent-a-car agenciji automobil koji želi da istraži i navodno ga potpuno rasklopio i podvrgao ekstremnim testovima.

Aktuelno sreda 6.12. 12:20 Komentara: 49
strana 1 od 276 idi na stranu