"Turbina" pumpa cene

Građani se najviše žale na cene i neljubaznost samostalnih taksista i članova "Beotaksija".

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

00:29

Default images

Najviše prijava građana protiv nesavesnih taksista koje su upućene gradskom sekretarijatu za inspekcijske poslove odnosi se na samostalne vozače i one sa oznakama "Beotaksija".

Rekorder po broju žalbi je vozilo sa oznakom "JTO 212" sa šest prijava, sledi auto "JTO 357" sa pet i "Beotaksi 2697" koje ima tri prijave. Inspektori su za prvih šest meseci privremeno oduzeli 34 vozila od "divljih" taksista.

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove kažu da je u prvih šest meseci 2010. godine otvoreno 1.400 predmeta, koji se odnose na taksiste, od čega je svega 54 inicirano žalbama građana.

- Svi ostali predmeti pokrenuti su na osnovu rada inspektora po službenoj dužnosti direktnom kontrolom na terenu - kažu u Sekretarijatu. - Većina žalbi građana odnosi se na povećanu naplatu i nekorektan odnos prema mušteriji. Od ukupno 54 prijave, većina se odnosila na taksiste sa jedinstvenom taksi oznakom i oznakama "Beotaksija". Takođe, značajno je i da postoje vozači sa više prijava, pa tako imamo taksistu sa oznakom "JTO 212" koji ima šest prijava, vozilo "JTO 357" - pet prijava i "Beotaksi 2697" sa tri prijave.

Inspektori su 2010. godine prekršajnom sudu podneli 620 prijava protiv vozača koji nisu imali taksi dozvolu i privremeno oduzeli 34 vozila. Podneto je i 715 prijava protiv vozača koji imaju dozvolu ali su napravili neki od prekršaja - nisu posedovali potvrdu o estetskom pregledu, parkirali su se van stajališta, taksimetar nije bio uredno baždaren, skuplje su naplaćivali vožnje.

Lokacije na kojima je zabeleženo najviše pritužbi građana su aerodrom, autobuska i železnička stanica, tržni centri "Ušće" i "Delta siti", Trg Republike, Slavija i hotel "Moskva".

Cena po dogovoru bez uključivanja taksimetra, vožnja po najskupljoj tarifi ili ugradnja "turbine" najčešći su načini na koje pojedini taksisti varaju mušterije.

Ukoliko se voze taksijem građani nikako ne bi trebalo da pristaju na dogovor o ceni, jer će gotovo uvek platiti više nego što bi za istu destinaciju "otkucao" taksimetar.

Međutim, i kada je uključen taksimetar oprez nije na odmet. Nesavesni taksisti neretko će iskoristiti priliku i umesto prve za dnevnu ili druge za noćnu vožnju, uključiti treću tarifu koja se naplaćuje za taksiranje van grada. Tako će cena po pređenom kilometru umesto 55 ili 70 dinara iznositi čak 110 dinara.

Za varanje građana koristi se i popularna "turbina". Reč je o uređaju koji taksimetar poveže sa nekim drugim uređajem, najčešće ablenderom, i tako omogućava vozaču da neprimetno "napumpa" cenu.

Non-stop

U sekretarijatu za inspekcijske poslove kažu da njihovi inspektori rade u tri smene. Tokom dana, rade uz asistenciju saobraćajne policije, dok im noću pomažu pripadnici interventne brigade.

Bar-kodovi

Direkcija za javni prevoz do sada je podelila više od 2.000 nalepnica sa bar-kodovima, na kojima postoje oznake aviona, autobusa i voza, i koje označavaju ko može na tim lokacijama da prevozi putnika. Njih dobijaju samo oni koji poseduju luks vozila. Direkcija uskoro treba da dobije i mobilne bar-kod čitače, pomoću kojih će inspektori moći sa nalepnice da očitaju sve podatke o taksisti, a da on i ne bude u vozilu.

Autori / Izvor - N. Pantić & V. Mijatović / NovostiOnline

Protest taksista na aerodromu

Low-cost taksi: mala cena, veliki problem

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: