Sistem protiv pijanih vozača

Želja svih zemalja da se putevi u potpunosti očiste od pijanih vozača sve je bliže realizaciji.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

10:06

Default images

Iako se o uvođenju sistema za alkotestiranje u svaki automobil raspravlja već desetak godina, došlo je vreme za konkretnu realizaciju.

Nedavno je američki Kongres okupio 13 proizvođača automobila s kojima su pripremili detaljan plan o rešavanju ovog problema. Tokom sledećih pet godina svaki automobil u serijskoj opremi imaće vrlo brz, tačan i pouzdan sistem koji u nekoliko sekundi otkriva da li je vozač pod uticajem alkohola. Ako se pokaže da vozač ima nedopuštenu koncentraciju alkohola u krvi, automobil neće moći da se pokrene.

Brojni kritičari

Premda na papiru taj sistem izgleda odlično, u praksi bi se mogli javiti brojni problemi. Na primer, šta ako uz pijanog vozača na suvozačkom sedištu sedi trezan putnik koji može da dune u sistem pa automobil onda može da se vozi bez problema?

Kritičari novog sistema najčešće spominju reč represija, odnosno činjenicu da će svi vozači biti maltretirani, bez obzira na to da li piju alkohol ili ne.

Uz to, mnogi stručnjaci se slažu da će taj sistem u automobilu biti samo uvertira za mnogo drastičnije i radikalnije ideje. Proizvođači automobila tako bi u budućnosti bez ikakvih problema mogli da ograniče brzinu automobila kako bi se poštovala ograničenja.

Niko nije ugrožen

Da li je novi sistem represivna inovacija ili samo legalna borba s pijancima za upravljačem, pokazaće vreme, ali sigurno je da obavezan alkotest za vozača nikome neće činiti štetu, a korist će biti višestruka. Na žalost domaće policije, sistem neće uskoro stići kod nas, pa će borba s pijancima ostati njihov svakodnevni problem barem još tri godine. Tada bi napokon trebalo da se završi teror koji sprovode pijani vozači na našim putevima.

Nije napad na privatnost, ali moguće su zloupotrebe

Kako se na novi sistem gleda s pravne strane, proverili smo kod advokata Marija Klokočovnika: "Uvođenje alkotestiranja u vozilo nije napad na privatnost vozača jer su svi učesnici dužni da pristupe ispitivanju kada to zatraži službeno lice. Ipak, smatramo da će u praksi biti pokušaja prevare. Na primer, pijani vozač sedne za upravljač, ali na mestu suvozača nalazi se trezan putnik koji može dunuti u aparat tako da neće biti problema s paljenjem. Ipak, sistem će drastično smanjiti broj nesreća zbog alkohola."

U Ministarstvu unutrašnjih poslova pozdravljaju uvođenje bilo kakvog rešenja za alkoholisane osobe: "Kod prvih sistema koji su detektovali alkohol u vazduhu došlo je do problema ako je u vozilu bilo više alkoholisanih osoba, ali novi sistem radi na principu da vozač mora dunuti u uređaj. Taj sistem postaje obavezan u Švedskoj za sva teretna vozila i autobuse od ove godine, a od 2012. za sve nove automobile. Očekujemo velik napredak i u našem regionu."

Izvor - AutoKlub.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: