Srpsko gorivo najskuplje na Balkanu

Cena goriva u Srbiji najviša je na Balkanu i to je ozbiljno pitanje koje mora da se reši, kaže Aleksandar Panfilov, generalni direktor „Lukoil-Beopetrola”.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2010.

07:57

Default images

Kao jedan od načina da se smanji zabrinjavajuće visoka cena goriva, Panfilov navodi smanjenje državnih zahvatanja koja u ceni derivata učestvuju s bezmalo 50 odsto.

Računica pokazuje da se„ Lukoilu više isplati da, s obzirom na trenutne cene goriva na domaćim pumpama, uvozi gorivo iz Bugarske i Rumunije i prodaje ga po veleprodajnoj ceni, objašnjava on.

Predstavnici ruske naftne kompanije Lukoil-Beopetrol predložiće zato srpskoj vladi smanjenje poreza na dodatu vrednost od 18 odsto na gorivo za kamione koji su u tranzitu kroz Srbiju kako bi povećali promet goriva koji je za poslednjih godinu dana opao za 15 do 18 odsto.

Panofilov kaže da "kamioni koji prolaze kroz Srbiju, najčešće zbog vrlo visokih cena goriva, uopšte više ne staju i ne pune rezervoare, već ih tankuju u okruženju gde su derivati jeftiniji. Ukidanjem PDV-a na gorivo, za sve pumpe koje se nalaze na ovom putnom pravcu, ne bi se povećala samo zarada prometnika, već bi stranci u Srbiji i po drugim osnovama ostavljali novac".

Lukoil-Beopetrol već ima napravljenu strategiju po ovom pitanju, naglašava Panfilov i dodaje da je smanjenje PDV-a na derivate praksa većine zemalja u okruženju, navodeći primer benzinskih stanica na granici između Turske i Bugarske.

On očekuje da će s otvaranjem tržišta januara 2011. godine cena goriva biti niža, dodajući da se Lukoil ne boji konkurencije i da će spremno dočekati liberalizaciju tržišta. "S obzirom na to da imamo svoje rafinerije u Bugarskoj, Rumuniji i Italiji, uvozićemo derivate najvećim delom odatle, ali ako računica bude pokazala da je jeftinije da kupujemo kod NIS-a nastavićemo da se snabdevamo kod konkurencije", kaže on.

Ne povlačimo se, ulažemo 200 miliona dolara

Panfilov je demantovao spekulacije da se Lukoil povlači iz Srbije i dodao da ova kompanija nema nijedan, ni subjektivan ni objektivan, razlog da prekida posao u zemlji u koju je do sada uložila više od 350 miliona evra.

"U planu je da se u naredne tri do četiri godine investira još oko 200 miliona dolara. Situacija u poslovanju nije laka zbog svetske ekonomske krize, ali to svakako neće biti razlog da prekinemo da investiramo u Srbiju. Ako je neko mislio da će se Lukoil povući iz Srbije zbog ne tako dobrih poslovnih rezultata, pogrešio je. Ostajemo u Srbiji i nastavljamo da radimo" , kaže on i naglašava da mu nije jasno odakle dolaze takve priče.

Pitanje legalizacije objekata i dalje je najbolnije pitanje Lukoila, iako se u tom pogledu dosta odmaklo u poslednje dve godine, kaže Panfilov i napominje da je od 180 pumpi do sada legalizovano pola. Kada je reč o pumpama na Kosovu i Metohiji, od 27 objekata Lukoil je u dilerstvo dao dve koje se nalaze u srpskom delu Kosova, dok je sudbina preostalih nepoznata.

Spor koji hrvatska Ina vodi protiv Beopetrola pred Trgovinskim sudom u Beogradu je na Vladi budući da se ona prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora s Lukoilom obavezala da će sa na sebe preuzeti tu odgovornost, zaključuje Panfilov.

Upitan da li će, ukoliko im Udruženje benzinskih stanica Srbije uputi molbu da ih od 1. januara 2011. godine gorivom snabdeva samo Lukoil, to učiniti, budući da pregovori privatnika i NIS-a idu vrlo teško, iz Lukoila poručuju da su spremni da sarađuju sa svima na obostranu korist i da zahteve potrošača mogu da ispune.

Komšije slave skupo gorivo u Srbiji

Srbiji prete “oktanski ratovi“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: