Komšije slave skupo gorivo u Srbiji

Vlasnici benzinskih pumpi u Republici Srpskoj imaju razloga da proslave svako poskupljenje goriva u Srbiji. U Srbiji je gorivo od 15. maja poskupelo za 3,8 odsto.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2010.

20:30

Default images

To im je novi, siguran znak da će pazar od mušterija iz susedne Srbije biti, ako ne veći, onda standardan kao što je poslednjih više od godinu i po dana.

“Pumpadžije” u RS sigurni su da će, i dalje, imati pune kase novca od kupaca iz Srbije. Neki primaju i dinare, a jednu konvertibilnu marku računaju 53 dinara, dva dinara više nego što je u menjačnicama.

Ni ova dodatna “marža” nije razlog za, eventualno, ljutnju kupaca, kojih je, iz dana u dan, sve više, a dolaze i iz udaljenijih mesta Srbije, posebno ako kraj desne obale Drine borave poslom, pa im dobro dođe da napune rezervoar jeftinim i kvalitetnim gorivom.

"Najveća razlika je kod benzina, 'supera' i 'bezolovnog', pa je kod nas promet smanjen za od 30 do 40 odsto. Ovako i nekako ide, ali strahujemo da pazari još osetnije ne padnu, ako dođe do novog poskupljenja kod nas", svedoče “pumpadžije” u Malom Zvorniku.

Cena “bezolovnog” benzina je, na većini pumpi kraj Drine, u Srbiji, 113,70 dinara, koliko košta i bezolovni. U susednim mestima litar tog goriva košta, kad se konvertibilne marke pretvore u našu valutu, između 95 i 96 dinara. Razlika od skoro 20 dinara, za mnoge vozače sasvim je dovoljan razlog da idu na pazar u komšiluk, a slična je “računica” i što se tiče “supera”.

“Evrodizel” je, na levoj obali Drine, u proseku od 90 do 96 dinara, u zavisnosti od pumpe, dok za litar tog goriva u Srbiji treba platiti 107,90 dinara. Vozači u Srbiji uveliko, kao po dobro stečenoj navici, odlaze na pazar u komšiluk, ne smetaju im ni česti redovi na mostu, kod Trbušnice i Šepka, sa jedne i druge strane.

Carinske i policijske kontrole su brze i efikasne, a da bi mogli da idu u RS i BiH, vozači iz Srbije moraju obavezno da imaju “zeleni karton”, koji se isplati posle sipanja goriva u jednom “cugu” u rezervoar i kantu od 20 litara, što je dozvoljeno.

Država pljačka vozače cenom goriva

Gorivo pojetfinjuje samo rebalansom

Srbiji prete “oktanski ratovi“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: