Ford Fiesta

Šest generacija, 32 godine postojanja i preko 12 miliona prodatih modela Fiesta, dovoljni su razlozi da Ford novom poglavlju priče o svom globalnom proizvodu pristupi sa velikom pažnjom. I nova Fiesta je tu. Atraktivnija i dopadljivija nego ikad do sad. Automobil koji bi malo ko odbio...

Automobili

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

11:00

Default images

Malo je automobila za koje se može reći da su prilikom pojave nove generacije doneli zaista toliko novog, naprednijeg, a verovatno i kvalitetnijeg i boljeg, u odnosu na prethodnu verziju, kao nova Ford Fiesta. Sve je potpuno novo i drugačije.

Priča o novoj Fiesti zapravo zvanično počinje u jesen 2007. godine, na Salonu automobila u Frankfurtu. Tada je na štandu Forda prikazan Verve Concept. I on je privukao veliku pažnju, ne zbog toga što se naslućivalo da bi tako mogla da izgleda Fiesta nove generacije, već jednostavno zato što je automobil bio zaista atraktivan. Prema nekim nezvaničnim podacima to je bio najčešće fotografisan i sniman eksponat na celom sajmu.

I to je dizajnerima Forda, svakako, dalo ”vetar u jedra”. Kolege i istovremeno ”ljuti protivnici” inženjeri izgubili su prvu rundu. Emocije su nadvladale razum. Bar delimično, jer treba znati da, ipak, živimo u surovom svetu kojem gospodari novac, u ovom slučaju profit. No, kada je sve pažljivo proračunato, stratezi Forda odlučili su da se može slobodnije pristupiti ovom projektu...

Suština je zadržana

Godinu dana kasnije, Verve Concept, odnosno nova Fiesta je sa nama. Tu uživo, na promociji u okolini Siene. I izgleda fantastično!

Kinetički dizajn primenjen je po prvi put kod jednog malog automobila iz game Forda, tačnije vozila iz B segmenta. Tako nova Fiesta izgleda izuzetno dinamično, stilski potpuno zrelo i dopadljivo, ostavljajući snažan utisak na posmatrača. I retki su oni koji kažu da ga ne bi rado imali ispred svoje kuće.

Najupadljiviji i najkarakterističniji detalji su veliki otvor za vazduh na masci hladnjaka, potpuno nove, ogromne, prednje svetlosne grupe, izraženi prepusti oko točkova, talasaste forme na bokovima vozila, spoljni retrovizori odvojeni od karoserije, simpatičan spojler pozadi kao produžetak linije krova, te nešto poput difuzora vazduha na zadnjem delu, dosta hromiranih detalja itd. Nova Fiesta ima znatno obliju formu, ali i mnogo zakošenije staklene površine, pre svega vetrobransko staklo. Ono što svakako, pored svega nabrojanog, dodatno doprinosi atraktivnosti su i nove boje karoserije i enterijera vozila.

Sve u svemu, one osnovne ideje viđene kod Verve Concepta su zadržane...

Potpuno drugačiji

I unutrašnjost nove Fieste je potpuno, ali potpuno drugačija u odnosu na prethodni model. Svakako u smislu napretka. To bi jednstavno mogli nazvati ”kvantnim skokom”.

Dvobojni enterijer i dinamične linije sa talasastim formama instrument table su ono što ostavlja najsnažniji utisak u prvom trenutku. Izgled kao da varira od sportskog-jednostavnog do luksuzno-sofisticiranog, tako da kada ne bi znali u kojem ste automobilu teško da bi pogodili da je reč o Fiesti. Verovatno bi rekli da se nalazite u nekom vozilu iz višeg segmenta...
Posebno upečatljiva je centralna konzola, koja svojim izgledom podseća na uvećanu tastaturu nekih mobilnih telefona. I dizajneri Forda otvoreno priznaju da im je kao inspiracija za nju i poslužio mobilni telefon. Nije loše i mada na prvi pogled deluje zbunjujuće, čovek se vremenom lako navikne.

Međutim, na ono što je teže navići se je sam oblik i posebno debljina upravljača na pojedinim delovima, kao i kvalitet njegove izrade. Tu je Ford malo ”zapeo”, baš kao i kod nešto ”gojaznijeg” donjeg dela centralne konzole sa kojim desna noga vozača, tačnije potkolenica, često dolazi u kontakt.
Što se tiče prostora, pre svega pozadi, ima ga u sasvim solidnoj meri za putnike prosečne građe. Konačno, ne treba zaboraviti da je ovo automobil iz klase ”malih”, gde je teško postići neko ”čudo” u smislu prostranosti. Verzija sa petoro vrata je svakako praktičnija, dok je ona sa troja dopadljivija.

Za prtljažnik možemo konstatovati da je, takođe, solidnih dimenzija i zapremine od 295 litara, istina nešto povišenog praga i malo manjeg otvora, ali to je sve u funkciji atraktivnog dizajna.

Izuzetna dinamika

Kada je Ford izneo podatak da je struktura šasije nove Fieste 55 procenata snažnija i čvršća nego kod prethodne, a da je istovremeno postignuta ušteda u težini od 40 kilograma zahvaljujući primeni novih čelika visoke čvrstoće i novih konstrukcionih rešenja, to u prvi mah nije zvučalo tako impresivno. Međutim, 40 kg manje mase uz, recimo, potpuno novi 1,6 Duratec Ti-VCT benzinski motor sa 120 KS, znači mnogo. Ma, izuzetno mnogo...

Takav Fiesta Sport model koji ima 20 KS više nego onaj prethodne generacije, do 100 km/h ubrzava za manje od 10 sekundi. Pri tome ostaje ekološki prihvatljiv sa prosečnom potrošnjom od 5,9 litara na 100 kilometara i emisijom CO2 od 139 gr/km. Još u kombinaciji sa već poslovično dobrim donjim postrojem Forda, odnosno odličnim ponašanjem na putu Focusa, Mondea itd, te adekvatnim pneumaticima, to je ”dobitna kombinacija”.

U krivinama Fiesta ostaje dugo neutralna i kao ”prilepljena” za podlogu. Neravnine na putu savladava sa lakoćom, bilo da su uzdužne ili poprečne. I sve to se gotovo ni malo ne odražava na komfor vožnje, tako da ni vozač ni putnici nisu pod stresom.

A da li će biti stresa?

Ono što smo na promociji u Italiji saznali je da nova Fiesta u prodaju kreće ove jeseni. I to u zemljama EU, gde bi cena trebala da bude ne veća nego ona još uvek aktuelnog modela. Za naše tržište preciznih podataka još uvek nema, bilo da se radi o ceni ili početku prodaje.

U svakom slučaju, kako ne bi bilo ”stresnih situacija” po već sada dobro ”zagrejane” kupce, kojih za ovaj zaista simpatičan i van svake sumnje atraktivan i primamljiv automobil, ima, dileme treba razrešiti što pre. Jer vreme prolazi i od konkurencije dolaze nove ”nepristojne” ponude...

Piše: Zoran Živkov, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: