Megane III

Renault je spreman za plasman treće generacije popularnog modela Megane, za sada u hatchback karoserijskoj varijanti, dok se već sledeće godine očekuje i značajno proširenje istoimene porodice, a kada se u obzir uzme i početna cena od oko 16.000 evra, tada konkurenti imaju i dodatni razlog za brigu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2008.

18:00

Default images

Renault je u poslednje tri decenije gotovo uvek imao ozbiljnog takmaca u nižoj srednjoj klasi automobila. Neki modeli dičili su se i titulama evropskog automobila godine, kao što je to bio slučaj sa Renoom 9, 1982. godine, ili drugom generacijom Meganea 2003. godine.

Nakon prilično popularnog Renoa 19, 1996. godine krenula je priča sa modelom Megane. Sa svoje tri karoserijske varijante (hečbek, sedan i karavan), Megane prve generacije imao je dosta dug i uspešan tržišni život. Onda je došla ta čuvena 2003. godina kada je Renault bacio kocku sa modelom Megane II. Ta kocka dugo se ”vrtela” između ”keca” i ”šestice”, da bi se konačno, posle pet godina, zaustavila negde između, ali bliže ”šestici”. Jasno da pod ovim ”kockanjem” aludiramo na dizajn i smelost stručnjaka iz Renaulta, koji su plasmanom druge generacije Meganea, predstavili nešto do tada neuobičajeno. To je pokazala i reakcija publike koja je isto tako bila nepredvidiva. I dok su neki komentarisali da ružniju ”zadnjicu” nikada u životu nisu videli, drugi su opet hrlili u salone i grabili svoje ”ljubimce”.

I tako je bilo punih pet godina, do ove jeseni, kada je javnosti predstavljena treća generacija modela Renault Megane. Još prve fotografije pokazale su da je gotovo sa ”kockanjem” i da je umereniji, konvencionalniji dizajnerski pravac zapravo rezultat želje da se što je više moguće neutrališu podeljena mišljenja o novom modelu.
Posetioci ovogodišnjeg Salona automobila u Parizu već su bili u prilici da premijerno vide Renault Megane III. Sličnost sa Lagunom treće generacije nije slučajna i deo je one priče o smirivanju strasti dizajnera. Prednji kraj naročito budi asocijaciju na Lagunu, dok izgled zadnjeg dela predstavlja novinu na kojoj se mogu nazreti obrisi karavanskih modela novih Renoa, kao i modela Koleos (komentarišemo izgled hečbek varijante Meganea).

Novi Megane porastao je u odnosu na prethodnika u sva tri pravca, pa je njegova dužina 4350 mm, širina 1820, a visina 1500 mm. Međuosovinski razmak je takođe povećan i sada iznosi 2650 mm. Sa masom od 1,3 tone i veoma čvrstom i otpornom strukturom karoserije, Megane III je ozbiljan pretendent na najviše ocene testova sigurnosti automobila.

Tokom 2009. godine očekuje se predstavljanje Sedan i Grandtour varijante, a do 2010. godine, najverovatnije i Meganea CC sa tvrdim sklopivim krovom.
Unutrašnjost novog Renaultovog predstavnika niže srednje klase može slobodno da se poredi sa višim segmentima vozila. Kombinacija digitalnih i analognih informacija na instrument tabli deluje otmeno i ekskluzivno.

Digitalnim putem dobijaju se podaci o brzini kretanja, nivou goriva u rezervoaru, radnoj temperaturi, pređenoj kilometraži, a analogna informacija dolazi sa dopadljivog obrtomera, što sve ukupno doprinosi sportskom utisku, dok je kvalitet materijala u unutrašnjosti podignut na visok nivo. Prtljažnik ima zapreminu od osnovnih 360 litara, koji se mogu proširiti na ukupnih 1300 litara obaranjem naslona zadnje klupe.

Osnovni paket opreme činiće 6 vazdušnih jastuka, radio/CD, ABS, ESP, klima-uređaj, elektropodesivi retrovizori i elektropomični prozori.
Što se tiče ponude agregata, ona je, čini se, bogatija nego ikad. Dizel 1,5 dCi dolaziće u dve verzije, sa 90 i 115 KS. Nešto jači dizel biće 1,9 dCi sa 130 KS, dok će najjači ”dizelaš” imati oznaku 2,0 dCi, a isporučivaće se sa 150 KS ili čitavih 170 KS, u zavisnosti od verzije.

Najslabiji ”benzinac” imaće oznaku 1,2 TCi i raspolagaće sa ravno 100 KS (agregat iz Renault Twinga GT). Nešto jači benzinski motor imaće zapreminu od 1,6 litara, a iza oznake TCi ”skrivaće” se ukupno 133 KS (motor iz Twinga RS). Najjači motor u ponudi biće zapremine 2,0 litra sa 175 KS. Kupci će moći da biraju između petostepene i šestostepene manuelne transmisije, dok će u ponudi biti i šestostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom. Što se tiče ogibljenja, proizvođač tvrdi da je postignut odličan kompromis između udobnosti i stabilnosti, što ćemo, nadamo se, uskoro proveriti.
Onim što je do sada ponuđeno i predstavljeno, Megane III zaista dosta obećava. Pre svega, nije bilo ”igranja sa olovkom”, te bi dizajn trebao da zadovolji prosečnog evropskog kupca. Kvalitet je, prema navodima proizvođača, podignut na znatno viši nivo, u šta nema razloga da sumnjamo.

Ostaje još samo provera u praksi i prvi testovi koji će doneti prave utiske. Konkurencija ima čega da se plaši, pogotovo zbog toga što istovremeno sa novim Meganeom, na tržište stupa i VW Golf VI.

Kada se uzme u obzir i početna cena Renault Meganea od oko 16.000 evra, tada konkurenti imaju i dodatni razlog za brigu.

Piše: Pavle Rajčević, Vrele Gume

Saznajte više o modelu Megan III u našoj rubrici vesti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: