Mercedes GLK - 30 godina G klase

G klasa Mercedesa slavi 30 godina postojanja. Lep jubilej, uz činjenicu da se tokom tog perioda pokazala i dokazala kao vrhunski predstavnik u svom segmentu. Pred nama je njen najmanji naslednik GLK...

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.09.2008.

12:00

Default images

M klasa, koja je praktično prvi ”šminkerski” terenac sa trokrakom zvezdom, već je u prvom izdanju svoj posao obavila kako treba. Nedavno uvedena GL klasa zadovoljila je potrebu za sedmosedom, ali je ostala evidentna činjenica da Mercedes još uvek nije imao predstavnika u konstantno rastućem segmentu kompaktnih SUV-a.

Kao sasvim razumno, nameće se pitanje da li su Mercedesovi stratezi napravili propust razvijajući R klasu koja se, barem tržišno, pokazala kao promašaj, umesto da su se ranije skoncentrisali na, uslovno rečeno, klasičan kompaktni SUV.

Naravno, lako je sada biti general i teoretisati o strateškim pogotcima i promašajima. U svakom slučaju, već i samom činjenicom da se Mercedesovi SUV-ovi, osim G klase, proizvode u Americi, može se nazreti i po čijem ukusu su koncipirani i ML i GL, pa i R klasa.

Bar je tako bilo do sada. GLK je mnogo ozbiljniji zaokret nego što se to na prvi pogled može shvatiti.

Vidno drugačiji

Za početak, 4,5 metara dugi SUV dizajniran je vidno drugačije od ostatka ponude Mercedesa. Uz razumno mali broj stilskih identifikacija sa ostalim modelima, GLK uvodi uglaste forme koje smo već po malo zaboravili i da postoje. Dobro, ako je aluzija na G klasu neophodna, može se naći onoliko koliko treba, a da se pri tome ne ”pomešaju lončići”. GLK treba da odigra sasvim drugačiju ulogu od svog ”pradede”.

Možda se već pri prvim razmišljanja moramo prisetiti neformalnog razgovora sa jednim od dizajnera, koji je evocirao užas, doživljen kada su stratezi, na početku projekta, za GLK predvideli točkove od 20 cola. A ujedno se možemo prisetiti i sopstvenih reakcija kada smo GLK po prvi put, još uvek dobro zamaskiran, videli prošlog leta, na istim takvim monumentalnim točkovima.

I na kraju, tek da argumentujemo predviđanje o ozbiljnom zaokretu ”Zvezdaša”, GLK će se proizvoditi u Evropi, tačnije u Bremenu, što nas može povesti ka profilu budućeg kupca, koji bi ipak prvenstveno trebao biti Evropljanin.
Nije isključeno da upravo tu stižemo i do pitanja gabarita vozila. Sa 4,5 metara, GLK je dužine limuzina iz C segmenta, što ga sa punim pravom svrstava među kompaktne. Međutim, relativno uspravljeno vetrobransko staklo i gotovo vertikalna peta vrata doneli su praktičnost kutijaste forme, koja najveće beneficije ima u enterijeru.

Šta više, u ovako povišenoj karavan formi treba potražiti i buduće potencijalne kupce, koji bi se umesto dosadašnjeg karavana, trebali odlučiti za upotrebljiviji SUV.

Međutim, bez obzira na formu, koeficijent otpora je za SUV korektno niskih 0,34, čemu svakako pomaže i ozbiljna zaštita donjeg postroja, koja ujedno pod vozila pretvara u gotovo ravnu ploču. Iz svih ovih aspekata treba posmatrati osnovnu formu GLK, koja, iako pomalo neočekivano van aktuelnih trendova, u potpunosti dobija na smislu, i naravno, originalnosti. GLK se neće pomešati niti sa modelima iz sopstvene, niti iz drugih kuća.

Bez kompromisa

Sektor u kojem Mercedes ne pravi kompromise ni u jednoj klasi je pripadnost premium segmentu. GLK jeste definisan relativno skromnim dimenzijama, ali ne i onim što već u osnovnim paketima opreme može da ponudi.

Iako će kupac moći da se odluči između dva osnovna looka definisana kao Sport i Off Road, koji određuju dimenzije točkova i dodatke na karoseriji, neće moći da ”izbegne” veoma dobru opremu koja ne podrazumeva ”šminku”, nego adaptivno ogibljenje, kontrolu proklizavanja sva četiri točka, 7G-Tronic automatski menjač sa polugama na upravljaču i, naravno 4Matic permanentni pogon na svim točkovima. Naravno, spiskovi dodatne opreme su debljine omanje enciklopedije, koju će kupac morati da prostudira.

Sistemski izbori

Ipak, bitan podatak koji kupac mora imati na umu je sistemski izbor koji će definisati vozilo. Sport ili Off Road paketi znače više od običnih detalja. Sport podrazumeva tvrđe trimovano ogibljenje, opruge sa kraćim hodovima i kruće poprečne stabilizatore. Off Road paket, pored drugačije trimovanog donjeg postroja, podrazumeva i poseban ”Off Road” prekidač koji menja način rada menjača i osetljivost papučice gasa, ESP i kontrolu proklizavanja sva četiri točka, a na kraju i ABS. Praktično, prtiskom samo na jedno dugme, GLK će se prilagoditi uslovima terenske vožnje i smanjenoj trakciji.

Ni u kojem paketu opreme ne može se dobiti redukcija ili blokada diferencijala, a kako smo se uverili na off road poligonu, teško da su uopšte i potrebni. GLK sa lakoćom savlađuje izazove, kojima ih vlasnik, sasvim sigurno, nikada neće ni podvrći. Šta više, koncipiran po fool proof principu, vozaču preostaje pritiskanje papučice gasa i upravljanje, a o svemu ostalom GLK sam vodi računa. Kada se na nizbrdici uključi DSR, sistem automatske regulacije brzine koju vozač sam zadaje, preostaje mu samo upravljač. Naravno, kao i kod većine vozila sa elektronskom parkirnom kočnicom, asistencija polaska sa uzbrdice se podrazumeva.
Ipak, najzanimljiviji deo priče je činjenica da je 4Matic, pogon koji se ugrađuje u sve terence Mercedesa, ali i limuzinske modele od C klase pa naviše, izuzetno potentan. Minimalno adaptiran za GLK, sa tipičnom raspodelom snage 45/55 (napred/pozadi), u saradnji sa veoma efikasnom elektronikom, koja kao jedine ciljeve ima sprečavanje proklizavanja i isporučivanje snage tamo gde trakcije ima, 4Matic dovoljno je kompaktan, univerzalan i tih, da svoje mesto može naći u toliko raznorodnim vozilima, bez gubljenja efikasnosti.

Definitivno, GLK je kompleksan SUV, koji ni po čemu ne sme da zaostaje za svojom većom braćom, a po mogućnosti, treba i da ih prevaziđe.

Ipak ”šminker”

Međutim, kada se stigne do enterijera, GLK postaje pravi Mercedes. Prostran, odlične ergonomije, sedišta i upravljača ekstremno dugih hodova. Vozač sam bira da li želi za SUV tipično visoko da sedi ili pak želi nešto nižu poziciju, kao u putničkom automobilu. U obe kombinacije, preglednost ostaje dobra, a za putnike na zadnjem sedištu dovoljno prostora.

U skladu i na nivou premium aspiracija, materijali i preciznost izrade su vrhunski. A ono što nas svakako veoma zanima, realna upotrebljivost GLK, i prelazak iz karavana u SUV kao odluka kupca, bar na prvi utisak, definitivno ima mnogo smisla. Prtljažnik od 450 litara za nijansu je manji od karavana, ali realno sasvim dovoljan. Činjenica da su peta vrata dobila električno otvaranje i zatvaranje, koristi pri manipulaciji.

Veoma bitan detalj enterijera GLK je činjenica da je u segmentu, jedan od, ako ne i trenutno najbezbedniji. Šta više, jedini je kompaktni SUV sa PRE-SAFE sistemom, doduše opcionim.

Tri puta V6

GLK je definitivno ambiciozno zamišljen, što potvrđuje i spisak pogonskih agregata. Za sada su samo tri u opciji, ali sva tri V6 konfiguracije. Najslabiji je pod oznakom 280, ali podrazumeva trolitarski benzinac sa 231 KS. Oznaka 350 je namenjena 3,5 litarskom benzincu sa 272 KS.

GLK 320 CDI je jedina dizelska alternativa sa 224 KS. Međutim, već naredne godine, u GLK će stići četvorocilindarski 220 CDI iz BlueEFFICIENCY generacije sa 170 KS koji obećava veliku ekonomičnost i ekološku svest.

Ambicije sa osnovom

Uz GLK, Mercedes otvara novo poglavlje u svojoj modelnoj ponudi. Prva dva dana koja smo u okolini Dusseldorfa proveli uz GLK, svakako potvrđuju da ambicije imaju osnove. Ovo jeste sposoban terenac, ali ono što je realno bitnije, i udoban porodičan karavan za duga putovanja. Odlično zvučno izolovan, sa dosta snage, ali i prijatnom voznom dinamikom. Agility Control sistem, iza kojeg se krije aktivno ogibljenje, neprimetno i efikasno GLK prilagođava podlozi i uslovima vožnje. Na kraju, i u gradskoj gužvi potvrđuje da kompaktnost dimenzija ima svoje višestruke beneficije i garantuje da neće biti suvišnog ”seksa u gradu”.

Prema tome, Mercedes u kompaktni SUV segment ulazi na velika vrata, gde ga očekuje i ozbiljna konkurencija. Međutim, bitni detalji su ispoštovani. GLK jeste kompaktan, ali isto tako zavređuje pripadnost premium segmentu, što znači da ni faktor imidža neće biti zanemaren. Iz tog ugla, nije ni čudo što je pretpremijerno jednu svoju ulogu odigrao u filmu ”Seks i grad”, gde se mnogo toga vrti upravo oko imidža. A provera svega navedenog kreće od septembra, kada zvanično počinje i prodaja GLK.

Piše: A. Uglješić, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: