Honda FCX Clarity postaje stvarnost

Kompanija Honda zvanično je započela serijsku proizvodnju modela FCX Clarity, vozila na vodonični pogon sa nultom emisijom štetnih sastojaka.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2008.

14:00

Default images

Model FCX Clarity, iz čijeg izduva se ispušta isključivo čista voda, predstavljen je na proslavi povodom silaska prvog primerka sa trake u Hondinom Centru za nove modele automobila u Točigi.

Novim automobilima sa gorivim ćelijama posvećena je montažna linija uspostavljena unutar Hondinog Centra za nove modele automobila u kojem već funkcionišu različiti procesi jedinstveni za vozila sa gorivim ćelijama kao što je ugradnja baterija gorivnih ćelija i rezervoara za čisti vodonik. Honda Engineering Co. Ltd, proizvodi baterije gorivih ćelija, takođe u Točigiju.
U postupak proizvodnje gorivih ćelija uvedena je ekskluzivno projektovana automatizovana oprema koja osigurava najviši nivo kvaliteta uz maksimalnu preciznost što omogućava masovnu proizvodnju samih ćelija jer je za montažu jedne baterije gorivih ćelija neophodno i više stotina pojedinačnih ćelija.

Prve prodaje modela FCX Clarity planirane su u julu u SAD-u a na jesen i u Japanu.

Model FCX Clarity biće izložen na G8 Tojako samitu u Hokaidu koji treba da počne 7. jula, kao jedna od nekoliko naprednih tehnologija posvećenih zaštiti životne sredine.

Prvi prototipi vozila sa gorivim ćelijama FCX-V1 (na pogon vodonikom) i FCX-V2 (opremljen reformatorom etanola) predstavljeni su u septembru 1999. godine. Godinu dana kasnije Honda predstavlja prototip vozila sa gorivim ćelijama FCX-V3 koji sadrži rezervoar sa vodonikom i ultra kondenzator.

U februaru 2001. godine na manifestaciji „Partnerstvo za gorive ćelije“ demonstriran je prototip vozila sa gorivim ćelijama FCX-V3 opremljen Hondinom FC Stack baterijom. Ubrzo nakon predstavljanja ovog modela počinje i njegovo testiranje po javnim putevima. Model FCX-V4, prototip vozila sa gorivim ćelijama sa znatno povećanim radijusom kretanja, svoju premijeru ima u septembru 2001. godine.
Model FCX-V4 u martu 2002. godine dobija upotrebnu dozvolu koju mu izdaje japansko Ministarstvo za zemlju, infrastrukturu i transport. U julu iste godine Honda FCX postaje prvo vozilo sa gorivim ćelijama kojem Američka agencija za zaštitu energetskih izvora izdaje svoj sertifikat, a kalifornijski Savet za zaštitu zdravog vazduha dozvolu za komercijalno korišćenje. Ubrzo nakon dodele sertifikata Los Anđeles postaje prvi kupac vozila sa gorivim ćelijama.

U decembru 2002. godine Honda isporučuje dva modela FCX kupcima u Japanu i SAD.

Kompanija Honda u julu 2003. godine postaje prvi proizvođač automobila na svetu koji je vozila na gorive ćelije isporučio drugoj privatnoj korporaciji, dok u septembru grad San Francisko takođe dobija jedno FCX vozilo.

U septembru 2006. godine Honda predstavlja FCX koncept vozilo sledeće generacije i na njemu prikazuje novu, kompaktnu i visoko izdašnu V Flow FC Stack bateriju, dok u novembru 2007. godine model Honda FCX Clarity ima svoj svetski debi na međunarodnom salonu automobila u Los Anđelesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: