Svetska premijera: Mercedes GLE za 2019. FOTO

Mercedes je predstavio četvrtu generaciju SUV-a GLE (nekada ML) uoči predstojećeg sajma u Parizu na kome će ovaj model biti izložen pred publikom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

09:41

Svetska premijera: Mercedes GLE za 2019. FOTO

Nakon tizera i špijunskih fotografija, u prilici smo da vidimo novi GLE u punom sjaju.

Četvrta generacija Mercedesovog srednjeg SUV-a unapređena je na planu motorizacije i opremljena je najsavremenijim tehnološkim rešenjima.

Automobil je stilski usklađen sa najnovijom generacijom modela ovog nemačkog proizvođača, ali je zadržao konzervativan dizajn koji kupci GLE i očekuju od jednog takvog vozila.
I dok je prednji deo prepoznatljiv, Mercedesovski, zadnji deo sa nekarakterističnim stop svetlima je malo iznenađenje.

Iz profila novi GLE ima tipičan izgled sa zakošenim "C" stubom u boji karoserije, što je zaštitni znak svih dosadašnjih generacija ovog modela.
Mercedes se pohvalio da je unapredio aerodinamičke karakteristike i da je koeficijent otpora vazduha automobila smanjen sa 0,32 (prošla generacija), na 0,29.

Novi GLE je i porastao u odnosnu na prethodnika. Međuosovinsko rastojanje veće je za čak 80 mm, pa sada iznosi 2.995 mm.

Zahvaljujući tome putnici u drugom redu sedišta imaju dodatnih 69 mm za smeštaj nogu.
U ponudi je i verzija sa trećim redom sedišta, pa se Mercedes GLE pretrvara u upotrebljiv sedmosed.

Kapacitet prtljažnika u standardnoj varijanti sa 5 sedišta je 825 litara, a obaranjem naslona može se povećati do maksimalnih 2.055 litara.
Sa dizajnom unutrašnjosti ovog automobila već smo mogli da se upoznamo zahvaljujući špijunskim fotografijama.

Mercedes nastavlja da forsira svoj novi MBUX multimedijalni sistem koji se sastoji od panela sa dva velika digitalna displeja (jednim umesto klasične analogne instrument table i drugim koji objedinjuje funkcije multimedije i druge komande).
U najskupljim paketima opreme ovi ekrani su dijagonale 12,3 inča, a čini se da su u novom GLE nešto skladnije uklopljeni u kokpit nego na nekim drugim modelima iz najnovije Mercedesoce game.

Nezaobilazno je i ambijentalno osvetljenje kabine, koje je sve više prisutno u savremnoj automobilskoj industriji i nije više rezervisano samo za modele premijum proizvođača.
Mercedes GLE za 2019. u početku će biti dostupan samo sa šestocilindarskim 3.0 litarskim turbo benzincem sa 367 ks (270 kW) i 500 Nm, opremljenim takozvanom "mild hybrid" tehnologijom (blagi hibrid).

Reč je 48 voltnom sistemu koji nosi oznaku EQ Boost i koji pomaže benzinskom agregatu sa još 22 ks i 250 Nm u trenucima kada su potrebni dodatna snaga i ubrzanje.

Motor je uparen sa devetobrzinskim automatikom.

Mercedes je najavio da će kasnije upotpuniti ponudu plug-in hibridnim verzijama i turbo dizelašima.
Novi GLE opremljen je najsavremenijim elektronskim sistemima asistencije vozaču.

Među njima je i Active Distance Assist Distronic sistem koji u realnom vremenu prati dešavanja na deonici autoputa ispred vozila (LiveTraffic monitoring) i ako detektuje da dolazi do usporenja saobraćaja automatski smanjuje brzinu na 100 km/h.

Pri toj brzini, senzori u automobilu u stanju su da brže reaguju u slučaju potrebe da se vozilo automatski uspori ili čak potpuno stane ako se vozila ispred iznenada zaustave zbog gužve na putu.
Za udobniju vožnju u novom Mercedesu GLE stara se opcioni E-Active Body Control System.

Ova tehnologija koristi 48 voltni sistem za podešavanje vazdušnog oslanjanja vozila na svakom točku ponaosob.

Mercedes GLE za 2019. debitovaće početkom oktobra na auto-salonu u Parizu, a u prodajne salone stiže u prvim mesecima sledeće godine, kada će biti poznata i cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: