Iz prve ruke: Može li "problematičan" auto da prođe tehnički?

Poslednjih meseci podiglo se dosta prašine oko novih pravila na tehničkim pregledima. Kolege sa sajta Polovni automobili anonimno su obišli svojim vozilom 30-ak linija za tehnički kako bi iz prve ruke saznali šta može da prođe, a šta ne.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2018.

10:50

Iz prve ruke: Može li
Foto: B92 (ilustracija)

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Automobil je imao neke od onih "mana" za koje se u javnosti pričalo da se zbog njih negde pada, a negde ne. Hteli smo da proverimo koliko su opravdane sve one kritike na račun tehničkih pregleda. Iskreno, iznenadili smo se...

Krenuli smo rano. Na prvi tehnički stigosmo pre svih mušterija. Da objasnimo odmah sa kakvim autom i sa kojim ciljem smo krenuli na ovaj "tajni zadatak".

Auto je imao sledeće "problemčiće":

a) Naknadno ugrađena dnevna svetla u vidu LED traka

b) Gume u dimenzijama koje fabrika nije predvidela

c) Nedostatak nalepnice sa podacima o predviđenim dimenzijama guma

d) Površinsku koroziju na nekoliko mesta

e) Naprsnuće na vetrobranu u vidu zvezde, u donjem levom ćošku

f) Naprslinu na levom stop svetlu – zadihtovanu silikonom

g) "Očešana" zadnja desna vrata

h) Brojne manje i veće/dublje ogrebotine na laku - posledica gradske vožnje i parkiranja na uskim parkinzima

Automobil je star 20-ak godina, ali je redovno održavan, odlično koči, vešanje je nedavno provereno i sređeno je sve što nije bilo u redu, ABS radi, ASR (ili TCS - sistem za sprečavaje proklizavanja pogonskih točkova) radi, svako svetlo radi…

Dakle, naše vozilo je potpuno bezbedno. Bar su nam tako potvrdili majstori, a i mi smo u kontrolisanim uslovima testirali kočnice, ponašanje pri oštrijem skretanju i proverili mnoge druge stvari.

Jedan od razloga što smo izabrali baš njega je i to što mu uskoro ističe registracija, pa je plan bio da nakon našeg "tajnog zadatka" obavimo regularan tehnički pregled i utvrdimo da li je zaista bezbedan.

Ipak, znali smo u startu da, ako ni zbog čega drugog, tehnički ne možemo da prođemo zbog ugrađenih LED dnevnih svetala.

Dolazili smo samo da se informišemo. Pitali smo kakve su šanse da taj auto prođe tehnički u takvom stanju i šta treba uraditi da bi se sredio ukoliko ne može.

Prvi tehnički pregled: "Ma ovo nije problem"

Parkiramo malo dalje od ulaza na liniju za pregled. Dolazimo do zaposlenih i objašnjavamo da brinemo hoće li ovaj auto moći da prođe tehnički zbog korozije, oštećene šoferke i drugih gore navedenih "problemčića".

Naglašavamo da smo svesni da ćemo LED svetla morati da skinemo, ali da nas u stvari najviše brinu drugačije dimenzije točkova i nedostatak nalepnice sa podacima o fabričkim dimenzijama točkova. Jedan od radnika (kontrolora) polako obilazi oko auta, zagleda ogrebotine, delove sa rđom, šoferku…

"A što vas brinu dimenzije guma? Ovo su potpuno normalne gume."

Negde sam pročitao da na autu moraju da budu fabričke dimenzije guma ili neke opcione, ali samo one koje je fabrika predvidela. Inače, onu nalepnicu gde to treba da piše ne mogu nigde da nađem, ali to bi valjda trebalo da se gleda po onoj bazi Agencije za bezbednost saobraćaja ili ko već pravi tu bazu…

"Ma nema problema u vezi toga. Ovde se odmah vidi da su gume normalne. Problem je kad dođu ljudi sa, na primer nekom starijom Corsom, a na njoj felne 18-ice i niskoprofilne gume. Čak i kad gume nisu u fabričkim dimenzijama, ali se nešto malo razlikuju, to nije nikakav problem. A šta je bilo sa nalepnicom?"

A nalepnice jednostavno nema, tako sam kupio auto. Tražio sam svuda i nema je. Ovo za fabričke dimenzije sam našao u knjizi od auta i na internetu na nekoliko sajtova.

"Dobro, nema veze… Sve ovo ostalo što se tiče ogrebotina, stop svetla i šoferke je u redu - to sve može da prođe. Samo skini te trake sa diodama i to je to."

Da, već sam planirao da ih skinem, nego nikako da stignem. Važi, hvala, pa se vidimo!

"Svako dobro!"

Drugi tehnički pregled: "Može bez ovoga"

Dolazimo na drugi tehnički, sa istom pričom. Jedan od zaposlenih dolazi do auta, obilazi ga i pregleda, odmah naglašava da oko LED svetala nema diskusije, već da moraju da se skinu, a da sve ostalo ne predstavlja problem. Po pitanju dimenzija guma i nalepnice kaže:

"Pa, nalepnicu bi trebalo da ima, ali može da prođe i bez nje. Ove gume su potpuno u redu. Očigledno je da nije reč o nekakvom budženju. Ne moraju da budu striktno po fabričkim podacima."

Treći tehnički pregled: "Za sve smo mi krivi"

I na trećem tehničkom slična priča. Radnik sa kojim smo razgovarali kaže da vozači koji ne prođu tehnički krive njih, umesto one koji su pisali zakone, pravilnike i sve druge propise, a nisu jasno definisali šta sme, a šta ne sme.

"Najgore je sa onima koji imaju razne spojlere, nekakve aftermarket branike i 'krila', a jasno je da nisu fabrički tako napravljeni. Mi ako ih pustimo, može inspekcija sutra da nam dođe, da nas zatvori, meni oduzme licencu za posao… I šta onda? A ja moram da tražim neki dokaz od vlasnika takvog auta da su na njemu ti branici, ti spojleri i ostalo šta ima stvarno fabrički i da su homologovani. On kaže da ne može da dobije takav dokaz ni od ovlašćenog uvoznika. I šta mi onda da radimo? Neka se obrate nadležnima, neka traže objašnjenja kako da dokažu da su ti sportski branici fabrički ili homologovani ili atestirani i kad dođu sa tim dokazom i kada nama nadležni pošalju dopis da prihvatamo takve dokaze, onda možemo da ih pustimo bez potrebe da brinemo da ćemo sutra ostati bez posla", objašnjava nam samo neke od muka sa kojima se radnici na tehničkim pregledima često susreću.

Četvrti tehnički pregled - prijateljski savet

Skoro ista priča. Momak koji nam je pregledao auto nam je rekao da osim LED svetala ništa drugo neće biti problem, ali je prijateljski savetovao da sredimo koroziju zbog sebe, pošto će njeno sređivanje biti skuplje što se duže čeka.

I za oštećenja na vetrobranu nam je napomenuo da to može relativno jeftino da se sredi i to da će nakon sređivanja biti gotovo neprimetno. Pritom se tako sprečava širenje, mada apsolutno ne mora da znači da će se širiti - viđao je i veća oštećenja koja su ostajala ista i više od 5-6 godina.

S obzirom na to da je bio raspoložen za priču, odlučili smo da ga pitamo za našeg izmišljenog prijatelja koji ima BMW sa branicima i spojleromrenomirane firme koja se bavi upravo proizvodnjom takvih stvari i čije proizvode koriste takođe renomirane tjunerske kuće u inostranstvu. Ipak, nije mogao da nam odgovori ništa konkretno:

"Najbolje da doveze auto ovde da vidimo šta sve ima i kako to izgleda. Ne mogu ništa ovako da kažem. To je baš nezgodan problem za sve ove stajling-tjuning automobile. Teško da tu ima neko rešenje, osim da vraćaju sve fabričke delove."

Ostali tehnički pregledi

Napomenimo odmah da su na svim tehničkim pregledima radnici sa kojima smo razgovarali bili raspoloženi da pomognu.

Mnogi su strpljivo odgovarali na neka naša banalna pitanja - jednostavno, morali smo da proverimo kakvo je stanje na terenu i da li se poklapa sa zvaničnim saopštenjima nadležnih i raznim pričama koje se pojavljuju u medijima.

Oko nekih stvari koje smo pitali u vezi "prijateljevog" auta bilo je i neusaglašenih odgovora.

Na primer, "obrve" na farovima – one su dozvoljene, ali su nam na par tehničkih rekli da je ipak bolje da ih skine kada ide na pregled, pa neka ih posle vrati. Drugi rekoše da nema problema.

Šta kažu vozači koje smo sreli na tehničkom?

Neverovatno ali istinito - nismo uspeli da nađemo ni jednog besnog vlasnika koji je pao na tehničkom. Doduše, da smo "zaseli" na neki tehnički i ispratili svako vozilo koje dolazi na proveru, verovatno bismo uhvatili neki zanimljiv slučaj. Pošto smo radili "tajno", nismo se dugo zadržavali.

Ni jedan od vlasnika automobila sa kojima je naša koleginica neobavezno razgovarala nije se žalio. Istina, jedan FIAT Stilo nije taj dan završio tehnički, već je poslat na skidanje kuke za koju nije imao atest, a jedan Citroen Saxo na sređivanje zadnjih kočnica.

U redu, bio je tu i jedan BMW 320i E46 čiji vlasnik je došao na "konsultacije" isto kao i mi. Besneo je dok su mu objašnjavali da zbog nečega neće moći da prođe tehnički, ali ni zaposleni ni on nisu bili raspoloženi da nam kažu u čemu je problem.

Iskreno, bilo je nekih automobila koji su delovali kao da neće proći tehnički, ali su ipak prošli. Ofucani, izgrebani, stari, deluju nekako umorno i anemično… Kočnice im ipak dobro rade, vešanje u redu, nema dubinske korozije, pregorelih sijalica, ništa nije modifikovano, nemaju kuku, LED lampice…

Na pitanje da li se plašio da njegova Zastava 101 neće proći tehnički po ovim novim strogim pravilima, jedan stariji gospodin nonšalantno odgovara:

"Zašto ne bi prošao? Moj kec je u boljem stanju od pola ovih na ulicama što su duplo mlađi od njega, a i manje dimi od njih –plus ima plin. Motor naštelovan, nove svećice i kablovi, kočnice rade, nema rđe, sve redovno menjam i održavam. Ma jedva sam čekao da mi kažu da nešto ne valja."

Kritikovao je jedino trajanje tehničkog:

"Znam ja da nemaju oni šta da rade pola sata na mom autu, ali moram da čekam - takvi su sad propisi. Ima da se čeka pola sata, makar svi zajedno sedeli i pili kafu."

"Naš" auto je na kraju prošao tehnički

Skinuli smo LED dnevna svetla, oprali ga i krenuli na tehnički. Prošao bez problema. Cena, 3.000 dinara, nema više besplatno ako na istom mestu obavite i registraciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: