Bivši radnik tuži kompaniju: Tesla je leglo rasizma

U još jednoj u nizu tužbi koje su nekadašnji radnici pokrenuli protiv kalifornijskog proizvođača električnih automobila, iznose se tvrdnje da je Tesla plodno tlo za rasističko ponašanje.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

11:06

Bivši radnik tuži kompaniju: Tesla je leglo rasizma

Najnovija tužba, podneta Kalifornijskom državnom sudu u Ouklendu, treća je u nizu u 2017. koju je protiv bivšeg poslodavca pokrenuo jedan Afroamerikanac.

Markus Von u tužbi navodi da je, dok je radio u Tesli, bio izložen uvredama na rasnoj osnovi, a da niko od nadležnih iz kompanije nije reagovao na njegove žalbe na takvo ponašanje, piše Dejli njuz. Iz Tesle za sada nije stigao komentar na pitanje ove medijske kuće o najnovijoj optužbi za rasizam.

Kompanija se takođe suočava sa optužbama za diskriminaciju radnika na osnovu seksualnog opredeljenja, kao i starijih zaposlenih. Iz Tesle su ranije odbacili takve tvrdnje.

Von je u tužbi naveo da je bilo sasvim uobičajeno da ga nadređeni i kolege nazivaju pogrdnim izrazom za Afroamerikance (“Nigger”), od samog početka rada u kompaniji, u aprilu 2017.

On je rekao da je pisao odeljenju za ljudske resurse, ali da u Tesli nikada nisu istražili njegove navode o rasnim uvredama.

Von kaže da je otpušten iz kompanije u oktobru, uz obrazloženje da “nije imao pozitivan stav” na radnom mestu. Nakon toga, on je potražio pravdu pred sudom, na osnovu antidiskriminacionog zakona Kalifornije.

Sve veći broj tužbi bivših radnika protiv Tesle zbog diskriminacije na poslu javlja se u vreme kada se protiv te kompanije vodi sindikalna kampanja američkog Ujedinjenog sindikat radnika u auto-industriji (UAW).

Prvi čovek Tesle, Ilon Mask, izjavio je u februaru da je njihov zaposleni koji je u svom blogu kritikovao kompaniju, plaćen od strane UAW da bi agitovao za taj sindikat. Sindikat i pomenuti radnik odbacili su takve tvrdnje.

U oktobru, UAW je podneo žalbu Američkom federalnom odboru radnika u ime brojnih zaposlenih u Tesli koji tvrde da su dobili otkaz zato što su podržavali sindikat. Kompanija je negirala i ove navode, uz tvrdnju da su ti radnici otpuštenu zbog nedovoljnog učinka na poslu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: