Unuk obnavlja dedinu auto-kompaniju posle pola veka

Istorija automobilske industrije pamti uspone i padove mnogih marki koje više ne postoje. Među njima je i nemački Borgward koji je proizvodio automobile od 1919. do 1961. godine, da bi zatim nestao sa scene.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 07.02.2015.

11:43

Default images
Christian Borgward

Iz Nemačke stiže vest da će na predstojećem salonu automobila u Ženevi unuk osnivača kompanije Borgward, Christian Borgward, saopštiti planove za obnovu ovog nekada pozantog automobilskog brenda.

Iako ime Borgward ne znači mnogo današnjim ljubiteljima četvorotočkaša, tokom četiri decenije postojanja ovaj proizvođač ostavio je trag u automobilskoj istoriji.
Kompaniju je posle Prvog svetskog rata osnovao Carl F.W. Borgward. U početku je fabrika proizvodila jeftino lako vozilo na tri točka, Blitzkarren, koje je bilo popularno među malim trgovcima, a korišćeno je i u nemačkoj poštanskoj službi.

Ipak, ime Borgward ostalo je zapamćeno po modelima nastalim u periodu posle Drugog svetskog rata, kao što su Hansa 1500, Isabella i P100.



Borgward je pored automobila izrađivao i kamione, autobuse, ali i razne vrste plovila, pa čak i helikoptere.

Za 42 godine postojanja proizvedeno je preko milion automobila sa značkom ove marke.
Borgward Isabella
Christian Borgward izjavio je da je "vraćanje u život" kompanije koju je osnovao njegov deda "ostvarenje dečačkog sna".

"Već deset godina radimo na obnovi kompanije Borgward i sada je došlo vreme da otvorimo novo poglavlje u istoriji ove automobilske marke", kaže jedan od poslovnih partnera u novoosnovanoj firmi, Karl Heinz Knöss.
U današnje vreme, kada automobilskom industrijom dominiraju veliki koncerni koji godišnje proizvode i po 10 miliona automobila, pokušaj lansiranja novog brenda, čak i ako on ima istorijsko nasleđe, veliki je izazov a ovakvi i slični poduhvati često su osuđeni na propast.

Više detalja o budućnosti Borgwarda znaće se posle ženevskog sajma automobila, kada će biti obelodanjeni planovi za njegovu obnovu, a nama preostaje jedino da mu poželimo sreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: