"Moja sudbina u pozorištu je ugrožena"; "Kao srednjovekovni lov na veštice" VIDEO

Sve predstave koje su bile deo programa 38. po redu Pozorišnih susreta u Brčkom povukle su se iz takmičarskog dela zbog zato što je Branislav Lečić član žirija festivala.

Život

Izvor: B92

Petak, 26.11.2021.

09:17

Foto: Printskrin/TV Prva

Iako su neke predstave ipak izvedene u prethodnim danima iz poštovanja prema publici, sve ostale su odustale od takmičarskog dela, a Danijela Štajnfeld je to nazvala "herojskim činom".

danijela Štajnfeld se zahvalila na solidarnosti kolegama i koleginicama koji su povukli svoje učešće na regionalnim Susretima pozorišta u Brčkom. Sa druge strane, Branislav Lečić se suočava sa pitanjem da li za njega još ima mesta na teatarskim scenama?

"Moja sudbina u pozorištu je ugrožena. Ja sam ugrožen, i u medijima, i na mom poslu, i na fakultetu, i u porodici. U ovom slučaju sam ozbiljno napadnut i to traje već osam meseci", rekao je Lečić za TV Prva.

Objavljen navodni snimak razgovora Štajnfeld i Lečića: "To je za čast"; "Imaš li pojma ko sam ja?"

On je dodao da se nikada nije postavilo pitanje da li će izaći iz žirija jer je festival u Brčkom završen sinoć prikazivanjem predstave "Derviš i smrt", a žiri je odradio osvoj posao.

"U trenutku kada sam video da se dešava seljenje tog problema sa mnom u Srbiji, ja sam ponudio svoju ostavku organizacionom odboru a oni su to odbili rekavši da su suviše ozbiljan festival da bi bilo ko sa strane ili iznutra u toku festivala menjao njihova statutarna pravila. Rekli su mi da ukoliko odstupim iz žirija da ću snositi posledice jer imam ugovor potpisan sa njima", objasnio je Lečić.

Međutim, na pitanje kako je iz žirija istupio dramski pisac Almir Imširević i da li će se on suočiti sa posledicama, Lečić je rekao da "svakako da hoće".

Lečić nastavlja: "Snimak je seckan, prepravljan, montiran" FOTO

"Nije to pitanje ličnog animoziteta već se radi o opštem javnom pritisku koji je u društvu uspostavljen", istakao je Lečić i dodao da su se mnoge njegove kolege povele za trendom da ni zakon ne pomaže da pokaže je neko nevin ukoliko se u medijima okarakteriše kao krivac.

"Počinje da se napada i posao koji radim. Obavlja se progon sličan srednjovekovnom lovu na veštice", dodao je glumac.

"Za ovo što mi se desilo u životu nisam kriv. Za optužbe sam dokazano nevin. Nemam veze sa pričom koju je Danijela Štajnfeld izmislila. Nevin sam i sada trpim progon. Prvo kampanja, pa linč, za vreme Tužilaštva, a nastavlja se i posle zakonske odluke", zaključuje Lečić.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: