Nekada tražen zbog svoje lepote, danas poznatiji po skandalima i estetskim intervencijama FOTO

Svoje uloge je pre svega dobijao zahvaljujući svom izgledu, zbog kojeg je i dugo važio za najatraktivnijeg neženju Holivuda, a čak i danas brojne ankete koje sprovode različiti internet portali i magazini pokazuju da je Miki Rurk i dalje među najpoželjnijim holivudskim glumcima bez obzira na njegov izgled posle brojnih estetskih intervencija kojima se podvrgao.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2021.

20:27

Nekada tražen zbog svoje lepote, danas poznatiji po skandalima i estetskim intervencijama FOTO
Foto: Profimedia

Rođen je kao Filip Andre Rurk 16. septembra 1952. godine u Albani, državi Njujork. Njegov otac je bio nemačkog i irskog porekla, dok je njegova majka u svojoj krvi imala škotske, francuske, engleske i nemačke krvi. On je odgajan kao rimokatolik i dan danas praktikuje istu veru. Kada je Mikiju bilo samo šest godina, njegov otac je napustio porodicu i odselio se u drugi grad. Miki je ostao da živi sa majkom koja se nakon razvoda udala za Judžina Edisa, policajca iz Majamija.

Tada se Miki Rurk seli sa mlađim bratom i sestrom, majkom, njenim novim suprugom i njegovih pet sinova iz predhodnog braka u južnu Floridu.

Tamo pohađa srednju školu "Miami Beach Senior High School" koju i završava 1971. godine. Period odrastanja koji je Miki proveo pored svog očuha bio je jako težak za njega. Glumac je navodno od strane očuha svakodnevno dobijao batine. Da situacija bude gora njegov očuh ne samo da je zlostavljao Mikija, već je svakodnevno tukao i njegovu majku.
Foto: Profimedia
Tokom tinejdžerskih dana, Rurk je fokusirao svoju pažnju na sport. Učlanio se u bokserski klub, gde je išao na obuku samoodbrane. Tada je zavoleo boks. Sa dvanaest godina osvojio je svoj prvi boks meč u kategorji do 51 kg. On je nastavio da trenira boks pod imenom "Fil Rurk".

1969. godine je trenirao sa svetskim šampionom Luisom Rodrigesom koji je bio broj jedan bokser na svetu. Rurk je čak zadobio potres mozga u svom sparing meču sa Rodrigesom. 1971. godine dobija još jedan potres mozga u boks meču, i lekari mu savetuju da godinu dana odmara i preskoči sve treninge i mečeve. Tada se Rurk privremeno povlači iz ringa da bi se nakon nekog vremena ponovo vratio.

Od 1963. do 1973. godine postavio je amaterski boks rekord od 27 pobeda, od kojih je 17 bilo sa nokautom. Tokom svoje bokserske karijere on je doživeo samo tri poraza.

Put od boksera do glumca

EPA/MAXIM SHIPENKOV
Svoju debitansku ulogu Miki je imao davne 1971. godine dok je išao u srednju školu. U pitanju je bila mala uloga u okviru školske predstave, po kojoj je kasnije snimljen i film. Međutim, njegovo interesovanje je bilo usmerno na boks i tada je mislio da se nikada više neće pojaviti ni u jednom filmu. Nakon što je odustao od boksa, njegov dobar prijatelj koji se bavio režijom ponudio je Mikiju ulogu. Rurk je nakon malo razmišljanja prihvatio i vrlo brzo nakon toga postao veliki zaljubljenik u glumu.

Odmah je od sestre pozajmio 400 dolara kako bi otputovao u Njujork i pohađao privatne časove na "Sandra Seacat" studiju za obučavanje mladih ljudi koji žele da postanu glumci. Direktor studija Džejms Lipton poslao je Mikija na njegovu prvu audiciju, a Elija Kazan je studiju preneo informaciju da je ovo bila najbolja audicija u poslednjih trideset godina koju je on video.

Nakon toga Miki kreće da dobija uloge. 1980. godine kreće i prva ozbiljnija uloga, a to je bila uloga Ričija u filmu "Fade to black". Iako je on imao skromno pojavljivanje u filmu, to je ipak bilo dovoljno da ga kritičari zapaze. Sledi par sporednih i manje važnih uloga, da bi sredinom osamdesetih nastupio sa Erikom Robertsom, rođenim bratom Džulije Roberts u filmu " The pope of Greenwich vilage".

Slatko ili neprijatno? Miki Rurk "ljubi" svog psa na ručku sa prijateljem FOTO

Iako film nije doživeo veliki komercijalni uspeh, privukao je pažnju reditelja i producenata koji su bili oduševljeni Mikijevim performansom. Krajem osamdesetih godina ovaj proslavljeni bokser dobija sve bolje uloge i njegova popularnost raste. Iako su njegove radove posmatrali kao kontroverzne u Sjedinjenim Američkim državama, u Evropi je bio jako dobro prihvaćen i zapažen, pogotovo od strane francuske publike.

1986. godine dobija scenario za film "9 i po nedelja", kontraverzan erotski film, u kojem mu je partnerka bila fatalna Kim Besindžer. Iako je film loše prošao u bioskopima širom Amerike, u Evropi je bio apsolutni hit. Poredili su ga sa filmom "Poslednji Tango u Parizu," a njihovu hemiju nazivali senzualnom i harizmatičnom.

Devedesetih stižu prve velike nagrade, a početak novog milenijuma donosi Rurku i nominaciju za Oskara.

"Iako je neosoprno da je Rurk jedan veliki glumac, cela njegova karijera je ostala u senci njegovog privatnog života, " rekao je poznati reditelj.

Režiseri poput Alana Parkera izjavili su da je sa njim bilo veoma teško raditi. Parker je čak rekao da je Miki "noćna mora" i da je veoma opasan na snimanju, jer nikada ne znate šta će sledeće da uradi, jako je nepredvidljiv.

Problemi sa drogom i brojne plastične operacije

Popularni glumac spada u one ljude koji ne mogu da se pomire sa starenjem. Iako je dugo važio sa seks simbola Holivuda, nepromišljenim odlukama izmenio je svoj izgled do neprepoznatljivosti. On je počeo sve češće i češće da posećuje plastičnog hirurga kako bi povratio svoj mladalački izgled.

Miki se nakon propale glumačke karijere ponovo okrenuo boksu, međutim borba u ringu je donela brojne posledice na njegovom licu, pa je tako nakon svake borbe odlazio kod plastičnog hirurga kako bi korigovao nepravilnosti i rane nastale usled borbe. Vezano za brojne plastične operacije, Rurk je izjavio:

"Uglavnom sam od njih tražio da mi lice vrate na mesto. Međutim, priznajem da sam odabrao pogrešnog hirurga i navukao se."

On je imao pet operacija nosa, gde su mu hrskavicu iz uha uzimali i stavljali u nos. Pored toga operisao je i jagodične kosti, a redovno u usne stavlja hijarulonsku kiselinu.

Miki Rurk u filmu o pravoslavnom svecu: "Verujem samo u Božja čuda"

Pored zavisnosti od plastičnih operacija, Rurk se dugo borio i sa zavisnošću od droga i alkohola. Loš put kojim je krenuo on prepisuje svom očuhu i teškom detinjstvu koje je proveo pored njega. Naime, njegov očuh je bio veoma nasilan i fizički i verbalno povređivao mladog glumca. Pored Mikija, batine je redovno dobijala i njegova majka, a utehu je mogao da pronađe samo u narkoticima. Zahvaljujući ljudima koji ga vole, uvideo je da ima problem i krenuo na seanse kod psihologa. Danas se glumac nalazi u sjajnom psihičkom stanju, vratio se glumi, ali i dalje redovno odlazi kod psihologa.

Iako izgleda i predstavlja se kao problematičan momak, nije nepoznata ni Mikijeva nežna strana, veliko i toplo srce. Miki je strastven obožavatelj životinja, naročito pasa. Čak je i istakao da ga je njegov pas Džek, spasao od samoubistva. Kada je Miki uzeo pištolj u ruke, sa namerom da oduzme sebi život, pogled njegovog psa ga je naterao da od toga odustane i on mu je, kako kaže, na tome večno zahvalan.

Miki Rurk otkrio šta još zna o Bilu Kozbiju

Takođe, Miki je i jako human i svestan problema napuštenih pasa. Za vreme snimanja filma "Dead in tombstone", na set je ušetao pas lutalica, koji je toliko opčinio Mikija, da je ovaj odmah odlučio da ga usvoji i nazvao ga je Foksi.

On je zatim i postao svestan stanja napuštenih životinja u Rumuniji, pa je tako rešio da spase mnogo više njih i donirao 250.000 dolara za izgradnju savremenog azila. Nakon toga, krenuo je u promovisanje ovog projekta, kako bi se, preko raznih sponzora, skupilo 2.000.000 dolara, koliko je bilo potrebno za sve to. Ponosno ističe da su mu njegovi psi sve na svetu, pa je čak u svom govoru, kada je nagrađen Zlatnim globusom za film "Rvač", rekao kako je čoveku kad ostane sam sve što ima njegov pas. Takođe, u svojim periodima depresije, pošto je danima spavao u svom plakaru, pogled psa Lokija, pomogao mu je da je prevaziđe teške momente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: