Jamajka ima toksično voće za nacionalno blago

Kako je to obrok koji kombinuje očuvanu severnoatlansku ribu i potencijalno smrtonosno voće postao nacionalno blago Jamajke?

Život

Izvor: bbc.com

Četvrtak, 15.04.2021.

14:54

Jamajka ima toksično voće za nacionalno blago
Foto:Shutterstock/Drizzyphotographyja

Najbrži čovek na svetu Jusein Bolt ga navodno doručkuje, ali kako je obrok koji kombinuje severnoatlansku slanu ribu i potencijalno toksično zapadnoafričko voće zapravo postao nacionalno blago?

"Ackee je donesen na ostrvo verovatno ropskim brodom iz zapadne Afrike, negde 1700-tih" objasnila je Dženet Krik. "Njegovo ime je izvedeno iz izvornog naziva ploda na ganskom jeziku Tvi: ankie. Zanimljivo je da je njegovo naučno ime "Blighia Spaida" dato 1806. godine u čast kapetana Bliga koji je biljku preuzeo iz kraljevskih botaničkih vrtova u Londonu 1973. Pre toga Ackee je bio nepoznat nauci.

Voće se vrlo brzo adaptiralo na klimu koja je zastupljena na Jamajci, ovih dana možete videti gusto rasprostranjena drveća Ackee voća koje ukrašava prostor širom zmlje.

Ackee je bogato vlaknima, proteinima i vitaminom C i ovo voće se sprema zajedno sa ribom što je postalo tradicija na Jamajci, voće apsorbuje so i na taj način daje ribi prostora da ostavi poseban ukus u ustima, jelo se kombinuje i sa lukom, paradajzom i paprikama. Tokom kuvanja ono menja boju pa od bež postaje žuto, iako je Ackee deklarisano kao voće, u Jamajci ga tretiraju više kao povrće, pa ga turisti često pomešaju sa kajganom.
Foto:Shutterstock/Craig F Scott
Ne morate lutati da bi ste pronašli takvo voće, nekoliko zimzelenih biljaka raste samo na putu do međunarodnog aerodroma Sangster u zalivu Montego i može se brati tokom cele godine, ali mora da se pripazi.

Uprkos živahnoj crvenoj kori voće je otrovno kada je nezrelo i ako ga jedete pre nego što sazri, dobijate takozvanu jamajčansku bolest, što poremeti rad creva i izaziva povraćanje, dok je u nekim slučajevima i fatalno po čoveka. Časopis "Tajm" je ovo voće svrstao u 10 najopasnijih namirnica na svetu, kao rezultat njegova trgovina se pažljivo kontroliše.

Jamajčani nemaju restrikcije kada je u pitanju ovo voće, pa ga oni uvek uberu pored puta i to kada se voće prirodno samo otvori i vide se žute mahune, kažu da je tako bolje nego prisilno otvarati voće jer ono sadrži toksični gas, hidroglicin A koji se oslobađa kada se otvori, a ako se to oseti znak je da voće još uvek nije dovoljno zrelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: