Američki glumac i producent uhapšen u Hrvatskoj

Američki glumac i producent Don Viktor Sisternino (45), poznat po ulozi u seriji "Hitna služba", uhapšen je pre dva dana dok je automobilom iz Slovenije ulazio u Hrvatsku preko graničnog prelaza na Bregani.

Život

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

09:50

Američki glumac i producent uhapšen u Hrvatskoj
Foto: Elnur/Shutterstock

Sisternina, koji se poslednjih godina preko svoje kompanije "Magnifiko" bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umetnosti, tereti se da je proneverio 7,2 miliona američkih dolara državnog zajma, koje je njegova kompanija dobila prošle godine na osnovu zakona o podršci preduzetnicima pogođenim pandemijom.

Prema sadržaju optužnice koju je protiv njega podiglo tužilaštvo u Orlandu, Sisternino je novac, koji je dobio na prevarom jer je fiktivno uvećao broj zaposlenih svoje kompanije, umesto za poslovanje, potrošio kupivši za sebe i svoju suprugu luksuzno imanje s vilom na Floridi, kao i na automobile maserati i mercedes.

Šta je tačno Sisternino, za kojim je na osnovu suda u Floridi Interpol u Vašingtonu pre dva meseca raspisao međunarodnu poternicu, radio u Hrvatskoj, odnosno zašto je baš ovu zemlju odabrao za beg ne zna se još uvek, ali izvesno je da podizanje optužnice nije dočekao u SAD, već je sa suprugom pre nekoliko meseci otputovao u Evropu, piše Jutarnji list.

"Bojao sam se da će me administracija novog predsednika Džoa Bajdena progoniti zbog ovog načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vreme administracije Donalda Trampa. Zbog toga sam nakon izbora u SAD odlučio da pobegnem u Evropu i da zatražim azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gde sam hteo da zatražim politički azil", rekao je Sisternino u svojoj odbrani nadležnima u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: