Željko Bebek: Otišao sam iz Bijelog dugmeta jer nisam hteo da pevam "Ravna ti je Jugoslavija"

"U to vreme počeo je polako da se nazire i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo da određujem stranu, ni jednom rečju, ni jednom pesmom, a pogotovo nisam želeo da budem u funkciji nekog sistema", poručio je u intervjuu legendarni pevač Željko Bebek (75).

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2021.

13:56

Željko Bebek: Otišao sam iz Bijelog dugmeta jer nisam hteo da pevam
Foto: Printscreen TV Prva/Arhiva

Bebek je u razgovoru za Večernji list progovorio o detaljima napuštanja grupe "Bijelo dugme" 1984. godine, ali je komentarisao i izjavu da su nesuglasice počele zbog pesme "Kosovska" koju je Goran Bregović (70) napisao na albanskom jeziku.

"Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. godine ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. Počelo je da mi smeta što je Goran počeo da forsira to da rock'n'roll mora da pljuje po nečemu i nisam shvatio zašto nam je trebala pesma na albanskom", objasnio je Bebek.

Kaže da nije bio ni protiv te pesme ni protiv albanskog, ali da nije znao zašto "Bijelom dugmetu" to treba.

"Živeli smo u svetu u kojem je taj potez mogao da liči na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao da značiti i ovo - ako je već ravnopravnost, onda možemo da pevamo i na albanskom. To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo da razmišljam šta to meni treba, meni koji sam hteo da pevam 'Selmu', 'Sanjao sam noćas da te nema' ili 'Ne spavaj, mala moja', pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drugačiju konotaciju", rekao je Bebek, te nastavio:

"I osim što moram da je naučim i što mi je bilo veoma teško da pevam na albanskom, moram time da prenesem i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme. Odgovor je došao već nakon dva meseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: 'Idemo u novi projekt, O.K., ali ovakve poteze više neću da tolerišem. Bude li toga, izići ću iz benda'. I onda je došao projekt s pesmama koje nisam mogao da svarim, poput 'Lipe cvatu' sa stihom 'Ravna ti je Jugoslavija', posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranj." Nikada se pre u istoriji, kako je dodao, nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam.

"U to vreme počeo je da se polako nazire i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo da određujem stranu, ni jednom rečju, ni jednom pesmom, a pogotovo nisam želeo da budem u funkciji nekog sistema kojem nikada nisam pripadao. Taj status nisam želeo da menjam i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila", naveo je on.

Kaže da mu godi što se većina fanova slaže da boljeg pevača od njega "Bijelo dugme" nije imalo.

"To mi jako godi, s obzirom na to da i sam smatram da smo u tih 10 godina zajedno napravili i predstavili zaista veliku stvar. S druge strane, uveren sam da smo mogli i puno više, ali je politika benda nastavila da bude pogrešna i zbog toga su oni otišli na jednu stranu, a ja na drugu. I sad mogu da kažem da je Goran i bez Dugmeta napravio velikih i lepih stvari", istakao je Bebek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: