NASA objavila veliko otkriće: Na Mesecu definitivno ima vode VIDEO

Voda je definitivno pronađena na Mesecu, objavila je NASA.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2020.

17:30

NASA objavila veliko otkriće: Na Mesecu definitivno ima vode VIDEO
Foto: Depositphotos / rfphoto

Istraživanje sugeriše da bi voda mogla postojati po Mesečevoj površini, a ne samo u hladnim, neosvetljenim delovima Meseca.

Otkriće predstavlja glavni proboj u misiji istraživanja ostatka Sunčevog sistema, kao i davanje boljeg razumevanja Mesečeve površine.

Takođe pokreću se nova pitanja o tome kako je tačno voda dospela tamo i kako je u stanju da preživi surove uslove na Mesecu.

"Prvi put smo potvrdili vodu na Mesečevoj površini uz pomoć SOFIA teleskopa. Još ne znamo možemo li je koristiti kao resurs, ali učenje o vodi na Mesecu je ključno za naše planove istraživanja", objavio je administrator NASA Džim Bridenstajn na nalogu na Tviteru.

On je naveo da se još ne zna da li ona može da bude korišćena kao resurs.

Detalji otkrića biće saopšteni na konferenciji za novinare koja će uskoro biti održana. Nasina Stratosferska opservatorija za infracrvenu astronomiju (SOFIA) potvrdila je da je prvi put pronađena voda na Mesečevoj površini obasjanoj Suncem.

Sofija je otkrila molekule vode u krateru Klavijus, jednom od najvećih kratera vidljivih sa Zemlje, smeštenom na Mesečevoj južnoj hemisferi. Prethodna posmatranja Mesečeve površine otkrila su neki oblik vodonika, ali nisu uspela da naprave razliku između vode i njenog bliskog hemijskog srodnika, hidroksila (OH).

"Imali smo naznake da bi voda koju poznajemo mogla biti prisutna na Sunčevoj strani Meseca", rekao je Paul Herc, direktor Odeljenja za astrofiziku u Direkciji naučne misije u sedištu NASA u Vašingtonu.

"Sad znamo da je tamo. Otkriće dovodi u pitanje razumevanje Mesečeve površine i postavlja intrigantna pitanja o resursima relevantnim za istraživanje dubokog svemira", prenosi Independent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: